Lumina suferintei – Parintele Arsenie Boca (Cararea Imparatiei)

Să iubim pe tot omul

Îndreptarea prin încercări are o vreme a ei, care e mai lungă sau mai scurtă, după cum prindem minte şi ne statornicim sau nu în calea lui Dumnezeu.

Îndreptarea prin încercări are o vreme a ei, care e mai lungă sau mai scurtă, după cum prindem minte şi ne statornicim sau nu în calea lui Dumnezeu. Dacă sufletul se statorniceşte în bine şi purtările dinafară de asemenea, amărăciunile încercărilor trec şi vremea iarăşi se întoarce spre bucurie, dimpreună cu toate lucrurile, care nu ne mai stau împotrivă. Vremea de amărăciune ţine de obicei cât ţine aplecarea spre mândrie; căci celui smerit nimic nu-i poate sta împotrivă: nici lucrurile, nici oamenii şi nici dracii. Înaintea lui Dumnezeu adevărata virtute e smerenia care tămăduieşte, curăţă, apără şi întoarce toate spre pace. Deci, când amărăciunea încercării şi-a împlinit lucrul, iarăşi întoarce Dumnezeu toate spre bucurie.

Despre o atare întoarcere a lucrurilor, când într-un fel când într-altul, ne învaţă şi Sfântul Maxim Mărturisitorul, zicând: Să iubim pe tot omul, din suflet; dar să nu ne punem nădejdea în nici unul dintre oameni. Căci câtă vreme ne susţine Domnul, ne înconjoară mulţime de prieteni şi toţi vrăjmaşii noştri sunt fără putere. Când însă ne părăseşte Domnul atunci ne părăsesc şi toţi prietenii şi vrăjmaşii dobândesc putere împotriva noastră. Dar şi cel ce îndrăzneşte, bizuindu-se pe sine, va cădea cu cădere jalnică. Cel ce însă se teme de Domnul iarăşi se va înălţa. De aceea a zis David (ca unul ce trecuse prin acestea): Nu voi nădăjdui în arcul meu şi sabia mea nu mă va mântui. Căci Tu, Doamne, ne-ai mântuit pe noi de cei ce ne necăjesc şi ai făcut de ruşine pe cei ce ne urăsc pe noi.

(Părintele Arsenie Boca, Cărarea Împărăției, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Romane a Aradului, Arad, 1995, p. 47)

d974d8cf10f2fc739906cbc8e1c9c18b_screen35

Cat este de adevarat si frumos spus….noi , copiii  Lui Dumnezeu, nu avem puterea de a ne indrepta in ale noastre  greseli si nereusite decat daca Tatal ceresc ne atrage atentia prin anumite incercari , suferinte chiar , prin care El ne doreste ca sa  trecem victoriosi. Acest lucru sa-l constientizam! Este de mare ajutor.

Dumnezeu ne iarta dar noi continuam ca sa gesim fata de El, fiind oameni cu puteri limitate….avem mult efort de depus, multa nevointa de implinit pentru a ajunge la pace cu Dumnezeu. Pacatul in sine, este iertat odata marturisit. DAR, cu ispitele din jur care ne poarta pe calea obisnuintei de a pacatui trebuie sa luptam o viata intreaga , de cele mai multe ori. Asupra acestui lucru ne atrage atentia Parintele.

„Sa nu uitam insa ca una e lupta si suferinta omului marturisit si alta e suferinta omului nemarturisit. Unul e luminat la minte, linistit si castiga din nou nevinovatia ; celalalt e intunecat, indaratnic, si mai rau se afunda.”

Parintele Arsenie ne previne: Dumnezeu ingaduie ca sa fim ispititi de vrajmas, ca sa ne incerce …ca nu cumva sa se mai afle in noi, robii Lui ,ceva iubire de sine , mandrie sau parere „inalta” care sa ne intineze si sa ne intoarca din calea spre mantuire.

Sa ne lumineze si sa ne ajute Dumnezeu ca sa avem puterea de a trece prin suferinte smeriti si stand alaturi de El .

Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în apoftegme de la mari sfinti si dohovnici, Carti crestin ortodoxe, Carti/Lucrari cu continut crestin ortodox, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Lumina suferintei – Parintele Arsenie Boca (Cararea Imparatiei)

  1. Margareta Teodorescu zice:

    Sa dea Bunul Dumnezeu sa avem nu numai in minte aceste miunate sfaturi, sa reusim sa
    le transpunem in ceea ce facem zi de zi…..Dumnezeu sa ne arate calea……

    Apreciază

  2. asa este DOAMNE AJUTA!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s