Inima omului poate fi altar sau iad

Inima omului poate fi altar sau iad

Inima poate fi atat altar, locul sacru in care este prezent Hristos, dar si iad, loc in care trebuie sa Se pogoare Hristos pentru a o elibera de patimi. Faptul ca ea poate fi altar si iad, nu inseamna ca Hristos si diavolul se afla in ea in acelasi timp.

303102_479506865435963_680376022_n

Dumnezeu cere inima noastra „Da-mi fiule inima ta” (Pilde 23, 26). Iar daca omul i-o daruieste, el ajunge sa dobandeasca mintea lui Hristos (I Corinteni 2, 16). Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca „mintea lui Hristos nu vine in noi ca sa ne lipseasca de puterea noastra mintala, ci sa lumineze puterea mintii noastre si sa o aduca la aceeasi lucrare cu a Lui”.

Iar momentul in care omul a facut din inima sa un altar, el savarseste neincetat Sfanta Liturghie: vorbeste in psalmi, in laude si in cantari duhovnicesti, laudand si cantand Domnului in inima sa (Efeseni 5, 19).

gvxjG39QUB

Dar atunci cand omul nu raspunde chemarii lui Dumnezeu, inima devine iad. Diavolul pune stapanire pe ea si-l duce pe om la cadere. Sfantul Marcu Ascetul ne povatuieste ca „Inainte de dezradacinarea relelor, sa nu ascultam de inima noastra”, caci o inima care este bolnava, transmite boala sa intregului organism, iar tot ce gandeste si faptuieste omul sunt roadele unui suflet mort, robit de patimi.
………………………………………………………………………………………
Sfantul Teofan Zavoratul ne marturiseste ca vom avea o inima altar, numai daca in ea se va aprinde caldura Duhului Sfant. Dar ne atrage atentia ca acest foc al inimii nu se aprinde daca patimile ne stapanesc. Ne aminteste ca ele sunt lemne umede care nu ard. Dar odata aprins focul inimii, se va petrece cu noi ceea ce s-a intamplat cu femeia care avea scurgere de sange. Ea s-a atins de poala hainei Mantuitorului „si indata s-a oprit curgerea sangelui ei” (Luca 8, 44), iar noi, datorita focului prezent in inima oprim ratacirea gandurilor.

sursa : http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/inima-omului-poate-altar-128865.html

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din Sfintii Parinti, Cuvinte de invatatura, Despre ispite, Sfantul Maxim Marturisitorul și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s