Craciunul – cea mai frumoasa , plina de bucurie, iubire, pace si buna intelegere Sarbatoare a crestinilor din lumea toata. Asa sa fie si asa sa ramana. Asa a fost de cand ne stim noi si stramosii nostri.
Nu avem mai mare speranta si incredere decat aceea pricinuita de coborarea printre noi oamenii a Celui far’de Inceput, cum au zis proorocii.
De copila am indragit marea , minunata Sarbatoare nu doar prin fastul , cadourile si veselia din familie pe care le aducea cu ea in fiecare an….dar printr-un anume mister , un sentiment cu totul deosebit pe care il implanta in inima mea. Un sentiment de evlavie care nu era cu totul pe intelesul meu si totusi ma captiva total. Nu voi putea uita vreodata farmecul de nedescris al atmosferei din Ajun ce se prelungea timp de trei zile…pana dupa Sfantul Stefan , o sarbatoare care a ocupat un loc special in lumea copilariei mele.
Multe s-au spus si se spun, sau se repeta in cuvinte , despre Sarbatoarea cea mai dorita si mai asteptata a anului. Este, cu adevarat, cea mai senina , mai aducatoare de liniste si pace sarbatoare ortodoxa din intregul an. Plina de Bucurie .
De aceea am gasit foarte potrivit ca sa redau aici cuvintele pline de har ale Parintelui Arsenie Boca , in randurile ce urmeaza .
Parintele Arsenie Boca – Cugetari la Nasterea Domnului
Nici frică nimicitoare, nici răzvrătire; nici prăvălire apocaliptică, nici explozie necumpănită, ci mirare plină de sfială, înfiorare plină de smerenie, bucurie senină, a unei intimităţi negrăite.
Iată îngerii cerului vestesc făpturii minunea: astăzi Dumnezeu S-a pogorât pe pământ. Nu în vijelie distrugătoare, nici în tunetul nimicitor al mâniei Sale. Nu în prezenţa atotputerniciei, nici în focul mistuitor care topeşte zidirea. Astăzi cerul se uneşte cu pământul, nemărginirea se toarnă în mărginire, veşnicia se îmbracă cu vremelnicia, atotputernicia se îmbracă cu neputinţa, Cel nevăzut e purtat în braţe de o fecioară.
Astăzi, Cel ce se îmbracă cu lumina ca şi cu o haină, se învăluie întru smerenie, Cel ce cuprinde cu palma marginile lumii, se face prunc; Cel ce împodobeşte cerul cu stele, se culcă într-o iesle de dobitoace.
– Locul cel mai curat pe care L-a găsit pe pământ.
Din Betleem, spunea profetul, trebuia “să vină Acela a cărui obârşie se suie până la vremuri străvechi, până în zilele veşniciei, e dintru început, din zielele veşniciei” (Miheia 5,1). A lăsat tronul cerului pentru un staul şi vecinătatea îngerilor luminii, pentru vitele din grajd.
– Cea mai aspră mustrare a trufiei omeneşti.
Astăzi s-a despicat istoria omenirii în două şi se începe cu numărătoare timpului, în amândouă sensurile lui: spre începutul timpului şi spre sfârşitul lui.
Încă de la Naştere Iisus e începutul şi sfărşitul istoriei.
Naşterea lui Iisus în istorie cumpăneşte timpul între început şi sfărşit.
Naşterea lui Iisus a produs în Ierusalim tulburarea lui Irod şi a tot Ierusalimul. Deci cei ce erau datori să-L primească s-au arătat ostili chiar şi numai naşterii Sale. Drept aceea Irod pune gând să-l omoare.Aceştia erau ai Săi, între care a venit.
Păgânii se poartă cu totul altfel. Cei trei înţelepţi magi ai răsăritului, vin ca la un împărat şi-şi aduc darurile, dar la Betleem găsesc că Pruncul e mai mult decât un împărat, e şi Dumnezeu totodată.
De aceea îşi schimbă planul darurilor.
Principii răsăritului Îi depun aur la picioare, în semn de dajdie, ca unui împărat peste ei. În calitate de preoţi îi aduc smirnă şi tămâie, ca jertfă adevăratului Dumnezeu. Dacă pe jidovi i-a cutremurat şi înspăimântat Naşterea Mântuitorului şi I s-au arătat duşmani, reprezentanţii păgânismului, nu numai că se bucură de Naşterea Lui, dar i se închină ca unui Împărat şi Dumnezeu.
Principii aceia au călătorit depărtări mari şi cu primejdii ca să-L vadă pe Iisus: astăzi creştinii nu mai ostenesc nici până la Biserică.
Sursa partiala : Vestitorul (preluat de pe site-ul vladherman.blogspot.com)
Articol postat de Cristina David