Sfantul Serafim de Sarov – chip luminos, inima de aur , sfant mult placut Lui Dumnezeu

In ziua de 2 ianuarie , in fiecare an , il sarbatorim conform Calendarului Ortodox pe unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti sfinti ai Bisericii Ortodoxe. Acest mare sfant rus a trait o viata de multa nevointa in post si multa rugaciune la manastirea Sarov in timpurile caracterizate printr-un reviriment al vietii duhovnicesti in viata bisericii ruse.

Am citit doua carti scrise despre aceasta mare personalitate din lumea duhovniceasca , am fost cucerita de minunatul sau fel de a fi care reisese din marturiile multor ucenici si credinciosi care l-au cunoscut indeaproape. Multime de pelerini se indreptau spre manastirea Sarov pentru a-l putea vedea pe staretul cel fara de asemanare in ochii lor. Intr-adevar era cu totul deosebit, binecuvantat , cu har de la Dumnezeu.Ii inzdravenea pe cei slabi, le intarea credinta si ii vindeca . Cativa dintre fiii sai duhovnicesti au avut bucuria fara de margini sa vada prezenta Duhului Sfant in lucrarile si invataturile staretului. Acestia ni-l descriu , ne povestesc despre lumina stralucitoare care aparea adesea pe  chipul lui incat  le era de-a dreptul imposibil sa-l priveasca direct in fata. Celor care alergau la dansul si ii cereau sfatul le spunea ca telul vietii crestine este dobandirea Sfantului Duh. Aceasta este esenta invataturii sale care nu poate fi inteleasa in intregime decat privind desfasurarea intregii sale vieti.

In continuare va prezint o predica cu totul deosebita, tinuta in anul 1928 de Sfantul Ioan Maximovici cu ocazia praznicului Sfantului Serafim de Sarov.

Sfantul Ioan Maximovici  – Predica la Cuviosul Serafim de Sarov

03serafim01big

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh!

„În timpul verii se vor cânta cântece de Paşti” – s-a spus odinioară în Sarov.

Au trecut 70 de ani de la moartea aceluia care a rostit aceste cuvinte. Pe 19 iulie 1903, întreaga Rusie s-a adunat într-un singur glas în cântări de laudă, proslăvind pe Dumnezeu şi pe bineplăcutul Său. Într-adevăr, întreaga Rusie jubila atunci ca de Sfintele Paşti, ba chiar mai mult.

Apoi au venit vremuri groaznice pentru Rusia, dar amintirea Cuviosului Serafim nu s-a stins şi nici nu s-a împuţinat. La fel vin la el ruşii şi îl proslăvesc atât pe pământul sfâşiat al patriei, cât şi în toate colţurile lumii pe unde s-au împrăştiat. Şi alte popoare încep să cunoască viaţa Cuviosului Serafim; viaţa lui este tradusă în diferite limbi, stârnind nu numai însufleţire, ci şi dorinţa multora de a aplica în propria lor viaţă învăţăturile pe care le aflăm din biografia Cuviosului Serafim. Astfel, în pofida tuturor schimbărilor produse în lume, amintirea Cuviosului Serafim nu numai că nu slăbeşte, ci rămâne ca o făclie luminând din ce în ce mai puternic omenirii.

La fel s-a întâmplat şi în zilele vieţii lui pământeşti. Se dărâmau oraşe, se restaurau imperii, Napoleon însoţit de douăsprezece popoare venea peste Rusia, iar apoi cu ruşine o părăsea, Moscova ardea incendiată şi apoi iar se ridica din cenuşă, decembriştii organizau rebeliunea şi apoi erau judecaţi, iar pe Cuviosul Serafim parcă nici nu-l interesau aceste evenimente. El era în întregime ocupat de dobândirea „singurului lucru de trebuinţă”, îşi lucra „creşterea duhovnicească”.

„Egoist, închis în sine”, „incult, care nu se interesează de nimic, în afară de cele ce-l privesc pe el personal” – aşa l-ar fi caracterizat mulţi gânditori dintre cei care nu vor să vadă nici un folos în nevoinţele desăvârşirii de sine. Dar iată că moare fratele Serafim. S-ar fi părut că trebuia să se şteargă cu totul din memoria lumii chipul acestui stareţ care fugise atât de aprig de lume. Dar iată că începe un întreg pelerinaj la mormântul lui, oameni veniţi de pe toate meleagurile Rusiei primesc de la el ajutor, mângâiere şi înţelepţire, iar cinstirea lui începe să se răspândească şi printre alte popoare.

În ce constă, aşadar, puterea Cuviosului Serafim? În ce constă nevoinţa lui? El a năzuit spre împlinirea poruncii lui Hristos: „Fiţi desăvârşiţi, după cum Tatăl vostru ceresc desăvârşit este”; el s-a străduit să refacă în sine chipul primordial al omului, care mai apoi a fost urâţit de păcat. Cuviosul Serafim şi-a atins scopul: a biruit păcatul şi a devenit asemenea, după har, lui Dumnezeu, s-a făcut cu adevărat asemănare a lui Dumnezeu. Noi nu-l putem vedea pe Dumnezeul Cel nevăzut. Dar Domnul ne dă posibilitatea să-l vedem în asemănările Lui, în bineplăcuţii Săi. Şi iată că unul dintre aceste asemănări a devenit Cuviosul Serafim. În el vedem firea omenească restaurată, eliberată de robia păcatului. El este întruchiparea biruinţei veşnicului asupra trecătorului, a sfinţeniei asupra păcatului, a binelui în faţa răului.

Prin exemplul său, Cuviosul Serafim îi cheamă pe toţi să-l urmeze pe calea arătată de Hristos. El ne cheamă să ne luptăm cu păcatul şi cu neajunsurile noastre, fiind far şi luminător tuturor căutătorilor mântuirii. Cuviosul Serafim ne cheamă să căutăm binele desăvârşit, roada duhului, despre care Sfântul Apostol Pavel a spus: Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea (Gal. 5, 22-23). Dar pentru acestea trebuie să îţi răstigneşti carnea cu patimile şi cu poftele (Gal. 5, 24).

Anevoioasă este calea către Împărăţia Cerurilor, căci păcatul a pus stăpânire pe firea omului şi a stricat-o. Fiecare dintre noi are păcatele lui proprii, personale. Dar există şi păcate colective, pentru care este vinovat întregul popor. Astfel, întregul popor rus este vinovat că a părăsit viaţa şi obiceiurile evlavioase ale strămoşilor săi şi că a început să facă şi să caute cele ce-i sunt străine, neortodoxe, că s-a încrezut în clevetirile răspândite despre Unsul lui Dumnezeu şi a îngăduit ca mai întâi să-i fie ruptă cununa, iar apoi să fie ucis binecredinciosul ţar, împreună cu toată familia sa, primul care s-a închinat proslăvitelor moaşte ale Cuviosului Serafim.

Cuviosul Serafim ne cheamă pe toţi la pocăinţă şi la îndreptarea vieţii, şi a celei personale, şi a celei colective. Chiar dacă e anevoioasă calea aceasta, bineplăcutul lui Dumnezeu ne va ajuta. Cuviosul Serafim ne este far şi luminător pe această cale; el ne este şi ajutorul.

Cu rugăciunile cuviosului Tău, ale părintelui nostru Serafim, Doamne, dăruieşte-ne pocăinţă şi biruinţă asupra păcatului, nouă, păcătoşilor, şi adu-ne în cereasca Ta împărăţie. Amin!

sursa : http://deveghepatriei.wordpress.com

CHURC102

O poezie pe care am aflat-o si eu abia astazi , dedicata de catre Sf Ioan Iacob Hozevitul marelui sau inaintas in ale vietii binecuvantate in cele sfinte aici pe pamant.

Dumnezeu sa asculte rugile lor pentru noi pacatosii !

Sf. Ioan Iacob Hozevitul – Lacrimi la Icoana Sf. Serafim

sf_serafim_sarov

Cuvioase Serafime!

Îngerule pământesc,

Caută din înălţime

Spre acei ce pătimesc!

Vezi-ţi neamul tău cum geme,

Asuprit de cei tirani,

Şi cum sufăr pribegie

Mulţi din fiii tăi orfani!

La Sarov şi Diveeva

Nu mai este astăzi drum,

Întunericul domneşte

În poiana ta acum!

Iară bietele orfane,

Ca albinele de URS¹,

Au fugit prin ţări străine

Şi izvorul n-a mai curs!²

„Fiarele cuvântătoare”

Au stricat grădina ta,

Iar din apa ta bolnavii

Nu mai pot acum să bea!

Îmblânzeşte iarăşi „URS-ul”¹

Revărsându-i harul tău

Şi pe neamul tău sloboade

Din robia celui rău!

Din Sarovul cel din ceruri

Toarnă din al tău izvor

Apa sfântă a Credinţei

Peste cei de la „Zatvor”³ !

Pe sărmanele albine

Răzleţite de sobor

Luminează-le spre bine,

Să-şi cunoască matca lor!

Bucuria ta, Părinte,

Dăruieşte-ne-o din cer

Şi cu dragoste fierbinte

Să-l întorci pe cel „Stingher” 4.

Iar pe cei ce sunt în chinuri,

Cuvioase Serafim,

Dă-le ca să vadă slava

Noului Ierusalim!

Pe Păstor îl întăreşte

Cu sfinţitul lui „Sobor”,

Să lucreze mântuirea

Necăjitului popor!

Şi precum izvor de pace

Pe pământ te-ai arătat,

Pentru pacea lumii astăzi

Roagă-te neîncetat!

2 ianuarie  1957, Schitul Sf. Ana – Hozeva

NOTE

¹ URS = numele scurtat al Sovietelor ( „Uniunea Rușilor Soviete”).

² Se înţelege aici izvorul  Sfântului  Serafim cel viu adică mângâierea cuvintelor  lui celor dulci

³ Zatvor = închisoare

Stingher = se înţelege tot cel răzleţit de la drumul cel adevărat al Pravoslaviei şi de la vechile tradiţii ale ţării.

Articol postat de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfantul Serafim de Sarov, Viata duhovniceasca și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s