Recunoasterea propriilor pacate si Pocainta

Mi-au ramas in minte si suflet pasaje dintr-o frumoasa rugaciune scrisa de Sfantul Ignatie Briancianinov in care sfantul cere Domnului sa ne daruiasca lumina harului Sau asa incat noi sa vedem deslusit „neputintele cele de multe feluri care traisec in noi, inabusind in inima miscarile duhovnicesti, aducand in ea miscarile sangelui si trupului care sunt potrivnice.Imparatiei lui Dumnezeu.”

Acest mare dar al vederii pacatelor noastre, spune el in continuare , naste un alt mare dar, acela al pocaintei.

tragedia-omului-27

Când omul are smerenie mare, îşi recunoaşte greşala, îşi simte vinovăţia într-o măsură mare şi suferă, atunci Hristos Se va purta cu îngăduinţă şi-l va ierta.(Cuviosul Paisie Aghiritul)

„Pazeste-ne , cu aceste mari daruri, de haurile amagirii de sine” continua ruga. Autoamagirea, parerea de sine, apar in suflet tocmai pentru ca pacatele multe adunate acolo nu sunt luate in seama si intelese. Pacatosenia sufletului nostru il intineaza si aduce cu sine , in inima si cugetul nostru slava desarta . Nevazandu-ne greselile si toate cele rele facute in fata Lui Dumnezeu, ne indepartam tot mai mult in calea noastra spre El. Vom vedea in schimb greselile aproapelui, inchipuindu-i pe acestia rai iar pe noi buni. O mare si de neiertat inselare de sine. Sufletele astfel necuratite , nespalate de negrele pacate pierd posibilitatea mantuirii . Neregretand sincer greselile pe care le facem si le repetam din cauza ca nu le luam in seama (caci vrajmasul asta face, incearca pe orice cai sa ni le stearga din constiinta) , pierdem harul lui Dumnezeu primit la botez , si odata cu harul pierdem si linistea sufletului pe care orice credincios ar trebui sa vrea  sa o dobandeasca in lupta lui spre imbunatatirea  vietii duhovnicesti. Aici intervine marele rol al actului pocaintei sincere.

Cuviosul Paisie Aghioritul, marele duhovnic de la Muntele Athos raspundea fiilor sai duhovnicesti preocupati de aceste probleme si le dadea sfaturi:

Dacă ai simţirea păcătoşeniei tale, vei avea şi sporire duhovnicească. Cu cât îţi vei vedea mai mari păcatele tale, cu atât mai mare simţire vei dobândi şi cu atât mai mult vei spori

Dumnezeu iubeşte mai mult pe păcătoşii care îşi recunosc păcătoşenia lor, se pocăiesc şi trăiesc în smerenie, decât pe cei ce se nevoiesc mult, dar nu-şi recunosc păcătoşenia lor şi nu au pocăinţă.

Sfantul Ioan de Kronstadt sfatuieste sa ne pocaim imediat ce am pacatuit si sa cerem ierta­re pana cand vom simti cum harul curateste inima noastra si o usureaza cu adierea pocaintei. Pacatele mici sunt periculoase, intrucat se transforma in deprinderi si ne duc pana la savarsirea pacatelor de moarte, care ne despart de Dum­nezeu.

1376469_150285268514451_1985301977_n

Preotul Valentin Mordasov , duhovnicul de la Pskov ne invata :Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa inlocuiesti deprinderile rele cu altele bune, ca de exemplu:

Inainte scoteai la iveala greselile apropiatilor, ii mustrai pentru pacate, ii acuzai. Acum taci mai des, sfatuieste doar cand esti intrebat, gandeste-te la mantuirea sufle­tului, citeste din Sfanta Scriptura, roaga-te, frecventea­za biserica.

Inainte plecai de acasa si te intorceai fara sa te rogi. Acum fa acestea cu rugaciune.

Inainte porunceai altora: adu, da, mergi… Acum straduieste-te sa slujesti tu insuti celorlalti.

Inainte amanai faptele credintei „pe mai tarziu”: ma voi ruga mai tarziu, voi merge la biserica mai tarziu, voi ajuta mai tarziu… Acum straduieste-te sa faci totul in pre­zent: „acum”.

Inainte erai indiferent fata de faptele credintei. Acum acestea sa fie preocuparea ta de capatai.

Inainte vorbeai la masa. Acum straduieste-te sa mananci in tacere, rugandu-te.

Inainte incalcai postul, te imbracai necuviincios. Acum evita aceste lucruri.

Inainte iti veneau in minte ganduri desarte, pacatoase, si tu te desfatai cu ele. Acum alunga-le cu rugaciunea.

Straduieste-te astfel in toate, ca sa placi lui Dumnezeu, ca pocainta ta sa fie spre mantuire si ca sa curatesti temeinic pamantul sufletului tau creat de El, incat acesta sa dea rodul cel bun al virtutilor, atat de necesare pentru mantuire”.

Articol alcatuit de Cristina David

sursa folosita : Razboi intru Cuvant

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Despre pacea sufletului, Despre pocainta, Pacate și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Recunoasterea propriilor pacate si Pocainta

  1. Margareta Teodorescu zice:

    Pilduitoare si datatoare de nadejde – cuvintele oamenilor sfinti citati de tine, Cristina, multumesc pentru frumoasa prezentare si pentru aducerea aminte asupra a ceea ce este esenta vietuirii crstinesti, Doamne ajuta-ne pe toti!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s