Deniile din Saptamana Patimilor

Saptamana Patimilor (Saptamana Mare) este cea care incheie perioada Postului Mare la care unii dintre noi am fost partasi cu sufletul si cu trupul spre a intampina cu mai putina vinovatie in inimi Jerfa Suprema a Mantuitorului nostru pe Cruce.

Sentimentul predominant pe care il simtim in zilele ce urmeaza contrasteaza puternic cu explozia de bucurie si lumina care ne-a inundat sufletele si inimile in Duminica Floriilor praznuita ieri in lumea crestina.

Nici o alta perioada din istoria omenirii – cred eu – nu readuce in cugetul si simtirea noastra cu mai multa putere dorinta de a fi Oameni si de a ne dovedi noua insine ca Il iubim pe Domnul Hristos si suntem hotarati de a-L urma, atat cat ne tin slabele noastre puteri, pe calea aratata de El, cerandu-I ajutorul la fiecare pas.

Domnul sa ne binecuvinteze pe toti ,sa ne intareasca asa ca sa avem puterea sa parcurgem zilele acestei saptamani de doliu cu smerenie , departe de orice ispita si cu inima plina de recunostinta pentru Jertfa Iubirii supreme.

Cristina David

Deniile din Saptamana Patimilor

Incepand cu Duminica Floriilor la ceas de seara  crestinii ortodocsi participa la slujbele specifice Postului Mare , numite Denii.
cina2
Deniile sunt slujbe de dimineaţă (utrenie) care se săvârşesc în seara zilei precedente ca o formă de priveghere prelungită a zilei, ca umplere a serii cu lumina duhovnicească a rugăciunii şi a cântării. Cu alte cuvinte, denia face ca seara să fie ziuă şi lumină de priveghere. Deniile sunt specifice zilelor de joi şi sâmbătă din săptămâna a cincea din Postul Paştilor, precum şi întregii săptămâni a Sfintelor Patimi, care precede sărbătoarea Învierii Domnului. Deniile din Săptămâna Patimilor încep, de fapt, duminică seara cu Denia de luni şi se termină cu vinerea patimilor seara, când are loc slujba Deniei de sâmbătă, în care se cântă şi Prohodul Domnului.
71547_03-rastignireadomnului
Rânduiala slujbei Deniei din Sfânta şi Marea Vineri, care este săvârşită joi seara şi în care sunt citite cele doisprezece Evanghelii despre Pătimirile Domnului, este specifică Bisericii Ortodoxe Române.

Ele conţin multă lumină şi multă hrană duhovnicească pentru urcuşul interior al sufletului spre marea şi sfânta sărbătoare a Învierii Domnului. 

Aceste slujbe savarsite doar in Saptamana Mare au în centrul lor taina suferinţelor sufleteşti şi trupeşti ale Mântuitorului ca urmare a păcatelor oamenilor, arătate în invidie şi ură, lăcomie şi trădare, frică prea mare şi lipsă de fidelitate, etc.

Pe de altă parte slujbele deniilor arată şi puterea pocăinţei. Ele sunt astfel un urcuş duhovnicesc  intens spre Înviere; ele sunt ca o culme pentru cei care au postit şi s-au pocăit de păcatele lor, sau ca o chemare stăruitoare pentru cei inca nehotarati în dorinta lor de a se întoarce spre Hristos înainte de marea sărbătoare a Învierii.

Sa ne rugam ca serile acestei saptamani – de o mare incarcatura sufleteasca ce pregateste triumful Vietii asupra mortii din noaptea Sfintei Invieri a Domnului Hristos – sa ne gaseasca in sfintele biserici rugandu-ne din tot sufletul si cu mare pocainta .

partial preluat de pe

http://www.basilica.ro/ro/stiri/deniile_slujbe_specifice_postului_mare.html

postat de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Invierea Domnului, Saptamana Patimilor, Viata duhovniceasca și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Deniile din Saptamana Patimilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s