Vinerea Mare – moartea si ingroparea Domnului

Gandindu-ne la ce s-a petrecut cu mult timp in urma, atunci cand Iisus din Nazaret a fost „gasit” vinovat de blasfemie de catre marii ierarhi ai timpului , nu putem sa nu ne intristam si sa nu simtim doliu in sufletele noastre. Venise vremea, este foarte adevarat. Ca Fiul Omului sa fie dat pe mana mai marilor vremii pentru implinirea vrerii Lui Dumnezeu.

71547_03-rastignireadomnului

Nu putem sa ne exprimam inca bucuria inaltatoare pe care o vom simti-o in Duminica Invierii . Victoria Vietii asupra mortii se va petrece in momentul Invierii, nu inainte.

Astazi ne simtim coplesiti de suferintele indurate de Iisus in noaptea tradarii si ceasurile care au urmat. Este de dorit sa ne punem in locul Lui macar cu gandul, caci altfel nu am fi capabili sa induram ceea ce a suferit El. Iarta-ne, Doamne , nu ne parasi !

Am  ajuns ca sa inteleg din propriile trairi ca Dumnezeu nu ne paraseste niciodata , ci noi suntem aceia care prin faptele noastre ne indepartam de El. Atunci cand credinta noastra slabeste dintr-un motiv sau altul si frica ne copleseste cum i s-a intamplat lui Petru cand a avut curajul sa paseasca pe valuri , increzandu-se in puterile sale ca sa constate aproape imediat ca fara de ajutorul Domnului si Dumnezeului nostru nu putea..caci frica i-a stat in cale. Intareste-ne Doamne, ne lumineaza mintea sa vedem si sa intelegem slabiciunile noastre , sa ne smerim si sa primim ajutorul care numai de la Tine vine.

Cristina David

 

Prima parte a primului cuvânt rostit de Domnul Isus pe cruce este: „Tată, iartă-i…!”  Când Domnul Isus S-a rugat: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!”, El n-a rostit o rugăciune care să asigure mântuire tuturor celor ce se aflau atunci la cruce. Dar, mulţi dintre cei care au fost prezenţi acolo, mai târziu aveau să fie iertaţi şi mântuiţi, după cum am citit în Fapte 2 şi 4. Deci, această rugăciune s-a aplicat pentru ei.

Pe Cruce aflandu-Se  prin voia Sa , Domnul Iisus Hristos S-a rugat pentru noi : „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac.” Pentru ca asa ca si aceia care L-au condamnat la rastignire fara vreo vina, si noi cei de acum suntem la fel de surzi la invataturile Lui , nesocotind iubirea Lui si poruncile de vietuire care sa conduca la infratire si buna invoire intre oameni. Testamentul Lui lasat ucenicilor Sai la vremea despartirii , a fost incalcat de atatea ori incat nu ne putem astepta decat la o alta minune care sa ne aduca impacarea cu Dumnezeu.

Iisus Hristos nu ne-a parasit insa ,dupa cum a promis, si fiecarui om care are credinta deplina in El si in puterea Lui de mantuire ii acorda iertare prin marea Lui mila.

PUNEREA_IN_MORMANT

Inmormantarea Domnului s-a facut de catre Iosif si Nicodim, spre asfintitul soarelui. Femeile nu participau la acest act funerar, rezervat numai barbatilor. Ele stateau deoparte, privind totul in tacere. Mormantul era sapat piezis in stanca si consta dintr-o cripta precedata de un mic vestibul, care se inchidea cu o piatra verticala greu de urnit. Era un mormant nou, in care nu fusese asezat nimeni pana atunci. Acolo au asezat deci Trupul Domnului si, dupa ce au pravalit piatra la usa lui, Iosif, Nicodim si sfintele femei, s-au inapoiat in oras, ca sa respecte odihna Sabatului si a Pastelui iudaic. Era ultimul Sabat si ultimul Paste praznuit de Ucenicii Domnului dupa Legea Veche. Asa se incheie, dupa Sfintele Evanghelii, Patimile Mantuitorului.

In doua zile vom sarbatori cu mare bucurie Sfanta Inviere a Domnului Iisus Hristos care a invins moartea pentru toti cei care credem in El ! AMIN

postare de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Invierea Domnului, Patimile Domnului nostru Iisus Hristos, Vinerea Mare și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s