In postul Adormirii Maicii Domnului care de-abia a inceput, gasesc potrivita aceasta postare depre o manastire mai putin cunoscuta, poate . Este vorba despre Manastirea „Nasterea Maicii Domnului ” din localitatea Ciucea care este ctitoria marelui poet ardelean Octavian Goga. Aflam lucruri nestiute , foarte interesante .
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Ciucea
Hram: Nașterea Maicii Domnului
Data hramului: 8 septembrie
Obște: călugărițe
Localizare: Ciucea, cod poștal 407225, județul Cluj
Telefon: 0264.259.008
Stareță: Rasofora Inocenția Filip
Duhovnic: Preot slujitor Ioan Gânscă
Sfânta mănăstire de la Ciucea, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” este ctitoria poetului Octavian Goga și a fost înfiintată în anul 1939, adică la un an după trecerea acestuia la cele veșnice. Dorința poetului a fost ca aici să fie o obște de călugări, dar, datorită vitregiilor acelor vremi, s-a luat hotarârea de a lua naștere o obște de maici. Primul grup de călugărițe a fost trimis la Ciucea sub conducerea maicii starețe, monahia Georgiana Palcău, de la mănăstirea Florești, jud. Vaslui, care avea în același timp în grija și mănăstirea era în curs de înființare la Florești, județul Cluj. S-au făcut primele lucrări de reparații la acoperișul clădirii și zugrăveli, amenajarea chiliilor și a unui paraclis în fosta trapeză. A fost adus iconostasul și stranele de la vechea capelă a Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. Biserica de lemn, monument istoric, a fost adusă din com. Galpaia, jud. Sălaj. La 24 noiembrie 1997 maica Georgiana este înlocuită la conducerea mănăstirii cu rasofora Inocentia Filip, venită de la mănăstirea Agapia din județul Neamț. S-au continuat lucrările de amenajare a paraclisului care se folosește în prezent pentru slujbele de peste săptămâna, s-au făcut mese și scaune pentru sufragerii, s-a amenajat un birou, s-a defrișat terenul din fața casei, deschizându-se accesul pentru pelerini, s-au turnat trotuare. La acestea se adaugă construirea unui garaj, a unei magazii de lemne si alte lucrări de renovare a interiorului și exteriorului clădirii, printre care amenajarea unei bucătării și a unei băi, canalizarea pentru apă și înlocuirea conductelor.
Adaug un text cu referire la aceasta manastire , aflat pe site-ul http://www.nistea.com.
Între douã mari orase ale Transilvaniei: Cluj-Napoca si Oradea, la Ciucea, “acolo unde apele Crisului se despart în trei brate, supuse parcã unui magnetism, izvorând de sub stânca dealului care le absoarbe în dreptul casei lui Goga” (Mircea Ghitulescu), frumusetea Apusenilor este încoronatã de o bisericutã – monument istoric – care a fost adusã din dorinta poetului “pãtimirii noastre”, dintr-o comunã sãlãjeanã, Gãlpâia, de cãtre sotia acestuia, Veturia Goga, dupã moartea poetului.
Curat, linistit si împãcat cu sine, având nãdejdea cã Dumnezeu îl va primi la El, dupã ce în scurta lui viatã a fãcut tot ceea ce a putut pentru sine si pentru aproapele, pentru neam si Bisericã, cu sigurantã cã mãcar o parte din ceea ce a lãsat scris va prinde viatã, asa mi-l imaginez pe Goga, privind din larg (“Jur împrejur e largul care cântã / E soare-n cer, e sãrbãtoare sfântã / Si-n vreme ce mi-a amutit pãmântul / Fiorul pãcii-n suflet mi se lasã…”).
Bisericuta de la Ciucea a fost adusã în scopul întemeierii unei mânãstiri (Document – Octavian Goga. Un testament nerespectat – din Arhiva Arhiepiscopiei Clujului, “Renasterea”, decembrie 1993), fapt care a fost împlinit, dar care n-a durat decât putinã vreme, pentru cã puterea comunistã, rivalizând mânia generalului Bukow, care în urmã cu veacuri a distrus circa 150 de biserici si mânãstiri ortodoxe românesti, a procedat la fel.
Cu mari dificultãti, în anul 1994 a fost reînfiintatã Mânãstirea “Nasterea Maicii Domnului”, nu dintr-un moft, ci dintr-o necesitate majorã de ordin spiritual, pentru cã lipsa acestor biserici si mânãstiri distruse a fost resimtitã adânc de poporul român transilvãnean, astfel încât reînfiriparea unui asezãmânt monahal a polarizat sufletele românilor pline de dor dumnezeiesc. Numai cã la mânãstirea de la Ciucea, bisericuta de lemn care este monument istoric nu poate sluji ca loc de reculegere, de mângâiere si întãrire sufleteascã nici pentru mãicute, nici pentru credinciosii si vizitatorii care vin si, în loc sã gãseascã ceea ce au nevoie, o gãsesc încuiatã. Gãsesc încã, cei care nu se întorc, dezamãgiti, în urmãtoarea clipã dupã ce au vãzut lacãtul de la intrare, o usã deschisã permanent, care duce la paraclisul închinat tot Maicii Domnului – “Soborul Maicii Domnului”.
Mãicutele tinere care si-au dedicat destinul lor pãmântesc slujirii lui Dumnezeu si aproapelui se roagã neîncetat în acest paraclis, si-n rugãciunile lor cer si deschiderea acestei bisericute; desi existã, ea ne lipseste. Celelalte lipsuri sunt suplinite de vocatia, evlavia, devotamentul si hãrnicia mãicutelor, precum si de sprijinul unor oameni de bine, temãtori de Dumnezeu si iubitori de oameni.
Poate cã si Goga se va odihni în pace când va fi pomenit, asa cum mult si-a dorit, în bisericã, lângã altar, dupã ce cu multã ostenealã a parcurs de-a lungul vietii pãmântesti o distantã desi nu prea mare, însã de duratã, de la Rãsinari la Ciucea. A rãtãcit, “cu ochii tulburi, / cu trupul istovit de cale…”, si în genunchi s-a rugat: “Pãrinte, orânduie-mi cãrarea… / În suflet seamãnã-mi furtunã, / Sã-l simt în matca-i cum se zbate, /Cum tot amarul se revarsã, /Pe strunele înfiorate / Si cum sub bolta lui aprinsã / În smalt de fulgere albastre, / Încheagã-si glasul de aramã: CÂNTAREA PÃTIMIRII NOASTRE”.
Monahia Inocentia – Mânãstirea “Nasterea Maicii Domnului”, Ciucea
Doresc sa amintesc aici Bisericuta de piatra din comuna Criscior , judetul Hunedoara , un monument istoric mai rar – datand ca atare din anul 1347 – si ctitorita de Voievodul Balea din Tara Zarandului in Transilvania . Acolo a fosr randuit ca sa fiu botezata in Hristos Domnul , chiar de ziua hramului bisericii : Adormirea Maicii Domnului, cu toate ca am fost nascuta in Bucuresti de unde, la o varsta tanara Domnul mi-a purtat pasii pe meleaguri straine foarte departe de tara – in pofida dorintei mele.
Acolo in cimitirul bisericii – pamant donat cu secole in urma de strabunicii mei – isi dorm somnul lor de veci toti stramosii din partea mamei, moti de-ai lui Horea si de-ai lui Avram Iancu. La aceeasi bisericuta a slujit in tineretea lui preotul Ilarion Felea (casatorit cu sora bunicii), caruia i-a fost dat sa moara in temnita de la Aiud in 1961 , ca martir si martor al Domnului Iisus Hristos in plina epoca comunista , atunci cand credinta noastra stramoseasca si religia crestin ortodoxa erau interzise sub aspra pedeapsa.
Motivele pomenirii acestui vechi lacas de cult ortodox din Criscior sunt doua : unul este legatura sufleteasca personala cu biserica si apoi, nu mai putin important ,hramul ei care este Praznicul Adormirii Maicii Domnului, in al carui post ne aflam in aceasta perioada.
Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti cei care ne punem nadejdea in El !
Un post usor, cu multe lucruri folositoare sufletului !
Postare – Cristina David