Un mare pictor iconar – ajuns in zilele noastre aproape de anonimat – Irineu Protcenco

Doamne ajuta!

Va doresc in continuare un post de inaltare duhovniceasca prin lucrarea Domnului in inimile si sufletele dumneavoastra , Cel Care calmeaza asperitatile si chiar dusmaniile intre semeni. Suntem in asteptarea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos,care ne-a adus ” pace pe pamant si buna intelegere intre oameni.”( Evanghelia Sf Apostol Luca 2:14)

In vara care a trecut am revazut tara mea draga, unde am petrecut timp mai indelungat , iar cu aceasta ocazie am aflat si multe lucruri pe care pana atunci le stiusem intr-o forma vaga , nici vreme nu avusesem ca sa le aprofundez, din pacate.

Fac referire acum in mod special la un artist plastic de exceptie care s-a nascut in Ucraina insa i-a fost dat sa ajunga pe taram romanesc, mai exact la una din frumoasele noastre manastiri din zona Neamtului : Manastirea Sihastria.

Numele lui este Ioan-Irineu Protcenco, nu multi cunosc amanunte despre viata si lucrarile sale in domeniul picturii iconografice. Nu vazusem pana atunci decat doua minunate icoane din numarul impresionant al lucrarilor lui :

180px-Ecce_homo

 

ECCE HOMO prelucrare dupa Tizian

 

Maica Domnului care plange I Protcenco - Sihastria

Maica Domnului care plange – Tanguirea Maicii Domnului

 

Acelora dintre noi care au trecut pe la Sihastria Neamtului ne-a ramas in ochii mintii celebra icoana “Tanguirea Maicii Domnului”. Prea putini stiu insa cine este pictorul al carui har dumnezeiesc se afla in realizarea acestei icoane. Nici eu nu am stiut…pana acum cateva luni.

Astazi navigand pe net am dat de un blog -oare din intamplare?-https://anomismia.wordpress.com/2014/12/09/o-biografie-vizuala-a-lucrarii-iconarului-calugar-ivan-irineu-protcenco/( in care am aflat postat un video in care este prezentat chiar acest mare pictor iconar pe numele lui , Ioan Protcenco , iar dupa calugarirea sa , Irineu Protcenco. De origine ucraineana , el „s-a intamplat” sa ajunga si sa se stabileasca la Manastirea Sihastria din Muntii Neamtului. Prezentarea, desi succinta, are meritul de a ne povesti esentialul , fiind foarte documentata si inspirat alcatuita. Felicitari realizatorilor !

un alt site care ne ofera amanunte despre pictorul Protcenco si arta sa este : http://doarortodox.ro/2009/10/08/irineu-protcenco-iconarul-calugar/

postare Cristina David

, ,

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Icoane, Video și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un mare pictor iconar – ajuns in zilele noastre aproape de anonimat – Irineu Protcenco

  1. Ioan M. zice:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s