Hrana duhovniceasca se primeste – Credinta se traieste

A citi si a ne hrani spiritual din scrierile marilor duhovnici, ale sfintilor parinti , care sunt , exprima trairile acestor oameni cu har , contactul lor personal cu Dumnezeu -este cu siguranta o activitate prin care ne imbogatim mintea , cunoasterea despre dumnezeire si cele sfinte . Caci ei devin exemple vii de ceea ce inseamna viata in Hristos Domnul.

Ce ce ne apropie cu adevarat si in profunzimea fiintei noastre de Dumnezeu , ca fii ai Lui ,sunt propriile noastre trairi si experiente in aceasta viata , comunicarea directa cu El , rugandu-ne , multumindu-I , slavindu-L , cerand ajutorul si mila Lui – prin care ajungem sa-L cunoastem la nivel personal, in adancul sufletului si inimii noastre.
Doamne ajuta-ne !

Parintele-Cleopa-Ilie-300x202

Bunul nostru parinte Cleopa caruia ii suntem recunoscatori pentru ca ii datoram atatea sfaturi cu multa intelepciune si miez duhovnicesc, spunea ca:

Cel ce are frică de Dumnezeu are toată înţelepciuneasi amintea una din invataturile Mantuitorului nostru : „Ce spune Hristos? Împacă-te cu pârâşul tău cât eşti pe cale. ..Care este pârâşul? Conştiinţa noastră. Nu vezi? Dacă ai făcut un lucru mic, dacă ai greşit cu cuvântul, conştiinţa te mustră. De ce ai zis rău de altul? Dacă ai bătut, dacă ai minţit, dacă ai furat, dacă ai blestemat, dacă ai luat lucrul altuia, în orice te mustră conştiinţa. Conştiinţa îţi spune tot ce-ai făcut. Conştiinţa este glasul lui Dumnezeu în om. Acesta este pârâşul. El ne pârăşte de pe acum şi, dacă ne împăcăm cu el, este bine. Iar împăcându-ne cu pârâşul acesta, ne împăcăm cu Dumnezeu, că-i glasul Lui.”

Marturisirea credintei nostre in Dumnezeu se intemeiaza pe primirea Lui in sufletul nostru si efortul , perseverenta cu care folosim vointa personala in a-I pastra cu evlavie locul acolo, caci El este parte din fiinta noastra de la inceput iar noi, la randul nostru suntem particele din Dumnezeirea Lui. Prin modul de a gandi, de a vorbi si simti , prin comportamentul nostru noi foarte lesne riscam sa indepartam Duhul Sfant din sufletul nostru, daca in valtoarea lumii nu suntem atenti si uitam prea repede si usor invataturile Domnului devenind in felul acesta pricina de intristare pentru El .

 

Iar noi Il parasim astfel  incetul cu incetul , pana la totala instrainare, pierzandu-ne in noroiul pacatelor de zi cu zi . De nu intervine constientizarea acestui lucru care sa ne aduca in inimi parerea de rau si in suflet lacrimile pocaintei, sufletul nostru va muri . Sa ne pastram trezvia deci, asa cum ne invata toti sfintii parinti si adanc traitori in Hristos , sa ne dam seama cat de mult  rau facem sa nu ascultam de glasul constiintei noastre .  Sa nu incetam sa ne cerem iertare pentru gresalele zilnic facute, sa cerem ajutor Lui pentru intarire in credinta si vointa de a parasi obiceiurile cele pacatoase .

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Hrana sufletului, Parintele Cleopa Ilie, Viata duhovniceasca și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Hrana duhovniceasca se primeste – Credinta se traieste

 1. Pingback: Hrana duhovniceasca se primeste – Credinta se traieste | cristinadavidniculiu

 2. ” sa ne dam seama cat de mult rau facem sa ascultam de glasul constiintei noastre” ,
  imi pare că vine în contradictie cu ce ne spune Părintele Cleopa:
  ”Conştiinţa este judecătorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu înlăuntrul nostru.
  Conştiinţa nu poate fi reflexia materiei în veacul veacului. Ea este glasul lui Dumnezeu în om şi ea pururea îl mustră, când greşeşte: “Omule, de ce ai făcut asta?”
  Toate cele bune !

  Apreciază

 3. Am citit si recitit articolul dar fragmentul citat de dumneavoastra nu se afla in el.Tema intregului articol este exact avidentierea faptului ca Dumnezeu graieste in constiinta noastra , El existand in noi iar noi – cei ce credem – in El.
  Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne ierte pe toti ! Amin

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s