Marele si Sfantul Post – prilej de curatire a sufletului si a mintii , intarire a credintei si smereniei

Am intrat, incepand din seara trecuta a Duminicii Iertarii le vremea Vecerniei, in Postul Mare – lung, aspru , dar prilej binevenit de spalare, limpezire si in final curatare a sufletului nostru.2-ru-4252df33e23b2926c906961fbf6d7f3e

Cu fiecare post randuit in timpul anului, ni se cere noua, credinciosilor mireni, sa ne dam mai multa silinta si sa fim foarte atenti la felul in care implinim poruncile. Pana aici lucrurile suntdestul de  clare . Mai stim , am aflat ca psotirea nu presupune numai abtinerea de la mancare multa dar mai ales infranarea limbii de la barfa , inlaturarea gandurilor de judecare a semenului si inlocuirea acestor porniri veninoase pentru minte si suflet , si multa, multa rugaciune. Asemenea, postirea presupune nu istovire fizica dar eliminarea cu desavarsire a inclinarii spre trandavie.

“Nu este pacat mai greu, maicuta, nu e nimic mai groaznic si mai pierzator pentru duh ca trandavirea”, spunea batiuska Serafim (Sfantul Serafim de Sarov staret la Manastirea de la Sarov – Diveevo)  drept care le poruncea maicilor sa ia paine cu ele la lucru. “Iti pui coltucul in buzunar, spunea el. Cand obosesti, cind esti istovita, nu te trandavi: mananca putina paine, si iar la lucru!” El le poruncea chiar si sub perna sa aiba putina paine. “Vin peste tine trandavirea si gandurile, maicuta, spunea batiuska Serafim, scoateti painicica si mincati, si trandavirea are sa treaca, painicica o s-o goneasca si o sa va dea somn bun dupa osteneala, maicuta!”.

„Sa nu postim in intelesul stramt: sa fim multumiti ca nu mancam carne, oua, branza sau altceva, dar mancam carne de om, muscand cu vorba, clevetind, osandind, min­tind sau jurand stramb” spunea Parintele Arsenie Boca

“Postul adevarat este abtinerea de la orice lucru rau”. (Sf. Teodor Studitul) – spuse pe care le apreciez in mod deosebit . Asadar a posti inseamna, in cele mai putine cuvinte , a te abtine de la orice lucru rau facut si repetat de nenumarate ori. Cand ne dam seama ce inseamna acest „RAU” , cand il constientizam in toate faptele, cuvintele si gandurile noastre, se trezeste in noi parerea de rau, remuscarea .

„Am intrat în limanul Postului Mare.Să ne facem acum vreme pentru a ne cerceta pe noi înşine cu luare-aminte şi în amănunţime: usile pocaintei se deschid pentru noi mai larg ! ” (Sfantul Ignatie Briancianinov – din predica in lunea primei saptamani a Postului Mare)

Intrarea in Marele Post inseamna si trebuie sa fie o chemare la pocainta, deci.

La inceputul Postului, ca un “preludiu” al acestuia, ca un “acordaj” inainte de “armonia” deplina, aflam Marele Canon de Pocainta al Sfantului Andrei Criteanul – Impartit in patru parti, este citit la Vecernia cea Mare, in serile primelor patru zile ale Postului.

Rolul si scopul Canonului cel Mare este sa ne descopere pacatul si, astfel, sa ne conduca spre pocainta sa descopere pacatul nu prin definitii si insiruiri ale faptelor noastre ci printr-o adanca meditatie asupra maretei istorii biblice, care este, cu adevarat, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. (preot Alexander Schmemann)

Aceasta meditatie ne dezvaluie cu o viziune total diferita asupra omului, asupra vietii sale, asupra telurilor si motivatiilor sale. Ea ne aduce la recunoasterea pacatului prin aplecarea spre interiorul nostru – o analiza temeinica si aprofundata prin care pocainta devine din nou posibila.

Tot Parintele Arsenie Boca sublinia insemnatatea Postului si semnificatia lui in viata noastra – stradania credinciosului de a se inalta sufleteste indeprtandu-se de pacat.

Ce este postul? – Ucigasul pacatelor.

Vremea postului:

–  vremea pocaintei,

–  vremea marturisirii pacatelor,

–  vremea iertarii,

–  vremea insanatosirii de boli,

–  vremea infranarii poftelor.

De ce? – Ca sa fie peste noi ocrotirea lui Dumnezeu.

As adauga ca pe toate acestea le putem obtine sporind smerenia si inmultind rugaciunea.

 

 

10991589_10202802520738896_6612318324661185696_o

In completare va invit sa cititi din invataturile Sfintilor Parinti cu privire la POST  –  un indreptar deosebit de folositor pentru cei care doresc lamuriri amanuntite de la oameni mult sporiti duhovniceste.

http://www.calauzaortodoxa.ro/calauza/sfinti-parinti/poruncile-postului-in-invataturile-sfintilor-parinti/

postare Cristina David

 

 

 

 

 


 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, articole proprii, Audio, Canonul cel Mare, Cantari bisericesti, Despre Post, pocainta, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare, povete ortodoxe, Sfantul Andrei Criteanul și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s