Am intrat, incepand din seara trecuta a Duminicii Iertarii le vremea Vecerniei, in Postul Mare – lung, aspru , dar prilej binevenit de spalare, limpezire si in final curatare a sufletului nostru.
Cu fiecare post randuit in timpul anului, ni se cere noua, credinciosilor mireni, sa ne dam mai multa silinta si sa fim foarte atenti la felul in care implinim poruncile. Pana aici lucrurile suntdestul de clare . Mai stim , am aflat ca psotirea nu presupune numai abtinerea de la mancare multa dar mai ales infranarea limbii de la barfa , inlaturarea gandurilor de judecare a semenului si inlocuirea acestor porniri veninoase pentru minte si suflet , si multa, multa rugaciune. Asemenea, postirea presupune nu istovire fizica dar eliminarea cu desavarsire a inclinarii spre trandavie.
“Nu este pacat mai greu, maicuta, nu e nimic mai groaznic si mai pierzator pentru duh ca trandavirea”, spunea batiuska Serafim (Sfantul Serafim de Sarov staret la Manastirea de la Sarov – Diveevo) drept care le poruncea maicilor sa ia paine cu ele la lucru. “Iti pui coltucul in buzunar, spunea el. Cand obosesti, cind esti istovita, nu te trandavi: mananca putina paine, si iar la lucru!” El le poruncea chiar si sub perna sa aiba putina paine. “Vin peste tine trandavirea si gandurile, maicuta, spunea batiuska Serafim, scoateti painicica si mincati, si trandavirea are sa treaca, painicica o s-o goneasca si o sa va dea somn bun dupa osteneala, maicuta!”.
„Sa nu postim in intelesul stramt: sa fim multumiti ca nu mancam carne, oua, branza sau altceva, dar mancam carne de om, muscand cu vorba, clevetind, osandind, mintind sau jurand stramb” – spunea Parintele Arsenie Boca
“Postul adevarat este abtinerea de la orice lucru rau”. (Sf. Teodor Studitul) – spuse pe care le apreciez in mod deosebit . Asadar a posti inseamna, in cele mai putine cuvinte , a te abtine de la orice lucru rau facut si repetat de nenumarate ori. Cand ne dam seama ce inseamna acest „RAU” , cand il constientizam in toate faptele, cuvintele si gandurile noastre, se trezeste in noi parerea de rau, remuscarea .
„Am intrat în limanul Postului Mare.Să ne facem acum vreme pentru a ne cerceta pe noi înşine cu luare-aminte şi în amănunţime: usile pocaintei se deschid pentru noi mai larg ! ” (Sfantul Ignatie Briancianinov – din predica in lunea primei saptamani a Postului Mare)
Intrarea in Marele Post inseamna si trebuie sa fie o chemare la pocainta, deci.
La inceputul Postului, ca un “preludiu” al acestuia, ca un “acordaj” inainte de “armonia” deplina, aflam Marele Canon de Pocainta al Sfantului Andrei Criteanul – Impartit in patru parti, este citit la Vecernia cea Mare, in serile primelor patru zile ale Postului.
Rolul si scopul Canonului cel Mare este sa ne descopere pacatul si, astfel, sa ne conduca spre pocainta; sa descopere pacatul nu prin definitii si insiruiri ale faptelor noastre ci printr-o adanca meditatie asupra maretei istorii biblice, care este, cu adevarat, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. (preot Alexander Schmemann)
Aceasta meditatie ne dezvaluie cu o viziune total diferita asupra omului, asupra vietii sale, asupra telurilor si motivatiilor sale. Ea ne aduce la recunoasterea pacatului prin aplecarea spre interiorul nostru – o analiza temeinica si aprofundata prin care pocainta devine din nou posibila.
Tot Parintele Arsenie Boca sublinia insemnatatea Postului si semnificatia lui in viata noastra – stradania credinciosului de a se inalta sufleteste indeprtandu-se de pacat.
Ce este postul? – Ucigasul pacatelor.
Vremea postului:
– vremea pocaintei,
– vremea marturisirii pacatelor,
– vremea iertarii,
– vremea insanatosirii de boli,
– vremea infranarii poftelor.
De ce? – Ca sa fie peste noi ocrotirea lui Dumnezeu.
As adauga ca pe toate acestea le putem obtine sporind smerenia si inmultind rugaciunea.
In completare va invit sa cititi din invataturile Sfintilor Parinti cu privire la POST – un indreptar deosebit de folositor pentru cei care doresc lamuriri amanuntite de la oameni mult sporiti duhovniceste.
postare Cristina David