Dumnezeu este Dragoste dupa Care inseteaza fiecare fiinta

„Există fiinţe care, încă de la naştere, sunt mistuite de setea de absolut.” Aceasta este o taina cunoscuta doar de Dumnezeu. Cu setea de infinit , de divinitate , de Dumnezeu , s-a nascut si Parintele Sofronie. Cuviosul Parinte Arhimandrit Sofronie Saharov

Cuviosul Sofronie (de la Essex) , duhovnic ce a trait in secolul trecut , ucenic al Cuviosului Siluan Athonitul , un om cu o viata sufleteasca de o mare complexitate si adancime, a meditat profund asupra aspectelor irationale si crude ale vietii omului in lumea moderna care de multe ori declanseaza indoieli mari in randul credinciosilor , pricinuite de contradictia sfasietoare dintre realitatea cruda traita si conceptia crestina ca „Dumnezeu dragoste este” ( 1 Ioan 4:8).

Parintele Sofronie insusi a dus o lupta interioara continua, in sufletul sau , cautand sa discearna adevarul , sa-l scoata la lumina cu ajutorul Lui Dumnezeu . Credinta sa in Hristos Omul prin care Dumnezeirea a invins toate cele rele ale lumii („V-am spus aceste lucruri , pentru ca ele sa nu fie pentru voi un prilej de cadere (..) V-am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti, Eu am biruit lumea.” Ioan 16 : 1 si 33a fost pana in final, statornica

„Pe Dumnezeu il „contest”, cu El „ma cert”, pe Dumnezeu il „necajesc cu nerusinare” in lupta mea pentru soarta oamenilor, dar in rezultatul final, oricare ar fi soarta intregii omeniri, a intregii lumi, a intregii fapturi, pe Dumnezeu eu iubesc cu singura adevarata, vecinica dragoste.”

In lumina acestui sentiment total ,Arhimandritul Sofronie a afirmat intr-o scrisoare a sa :cel mai tragic mi se pare a fi nu faptul ca oamenii indeobste sufera mult, ci faptul ca mor fara sa fi cunoscut pe Dumnezeu „.

imagesnml

Vorbind despre Dumnezeu ca dragoste, părintele scrie că s-a încredinţat pe deplin de acest adevăr. Un loc al epistolei sale este deosebit de limpede:

„De mult m-am încredinţat că Dumnezeu este dragoste, după care în­setează fiecare dintre noi. M-am încredinţat că ne caută, ne cheamă şi că această dragoste a Lui pentru noi nu se schimbă atâta vreme cât nici noi nu ne schimbăm faţă de El, că încearcă întotdeauna să ne dobândească prin darurile Sale.”

Această cunoaştere a lui Dumnezeu i-a deschis orizontul duhovnicesc, aşa încât a fost condus la concluzia că necunoaşterea adevăratului Dumnezeu es­te o stare tragică pentru om. Înainte nu-l preocupau celelalte întâmplări sau situaţii tragice ale vieţii omului pe cât îl preocupa faptul că oamenii îl ignoră pe Dumnezeu:

„Cel mai tragic dintre toate nu este, după părerea mea, că oamenii su­feră, ci că mor fără să-L cunoască pe Dumnezeu.”

Această cunoaştere a lui Dumnezeu care provine prin vederea dumneze­ieştii lumini, prin vederea adevăratului Dumnezeu, nu este o cunoaştere te­oretică, ci este o cunoaştere ce preface întreaga existenţă a omului şi îi creşte dorinţa pentru o comuniune mai adâncă şi mai mare cu El. Omul, în situaţia aceasta, trăieşte veşnicia, cu toate consecinţele ei.

(Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Cunosc un om în Hristos: Părintele Sofronie de la Essex, traducere din limba greacă de pr. Șerban Tica, Editura Sophia, București; Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2011, p. 147)

Va doresc tuturor un Post cu mult folos sufletesc ! Doamne ajuta!

postare si comentarii – Cristina David

sursa (partial) – Doxologia.ro

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Iubirea Lui Dumnezeu si de Dumnezeu, Sfantul Sofronie din Essex și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s