Mandria – un pacat dar si o boala a sufletului

Cine dintre noi ar putea afirma cu sinceritate ca indrageste si apreciaza cu adevarat un om mandru?. Dar oare nu manifestam si noi , intr-o masura sau alta unele din trasaturile mandriei? Acest pacat foarte mare , asa de mare incat ortodoxia il considera drept primul dintre cele sapte pacate capitale, este perceput de cunoscatori ai manifestarilor omenesti ca fiind „atât de complex, de ambiguu, de perfid si viclean, de nociv si distrugător , încât până si marii sfinti au fost ispititi de el.” (Sfaturi Ortodoxe.ro)

Nu cred sa existe fiinta omeneasca in lumea asta a noastra – fie adult sau copil sau om in etate din toate categoriile – indiferent de statutul social, care sa nu fie ispitit de aceasta boala , ispita sau diavol – cum vreti sa-i spuneti – macar ca nu recunoaste sau poate ca nu isi da seama.

the_pharisee_and_the_publican_3001

Schiigumenul Sava ne atrage atentia, ca un bun cunoscator al vietii duhovnicesti ca „Păcatul mândriei are în dezvoltarea sa câteva stadii, și începe cu slava deșartă.
Simptomele slavei deșarte: setea de laude, nesuferirea mustrărilor, moralei și reproșurilor, purtarea bănuitoare și ranchiunoasă; bănuirea altora, greutatea în a cere iertare, căutarea căilor ușoare; omul joacă permanent teatru în prezența altora cu scopul de a prezenta o aparență evlavioasă, ascunzându-și cu multă grijă patimile și neajunsurile.

Tot acest duhovnic cu viata sfanta spune : ” Mândria este încrederea în sine dusă până la extrem, care respinge tot ce nu este „al meu”; es­te izvor al mâniei, cruzimii, enervării şi răutăţii; este refuz al ajutorului dumnezeiesc – dar tocmai cel mândru are deosebită nevoie de Dumne­zeu, fiindcă oamenii nu-l pot salva atunci când boala ajunge în ultimul stadiu.

Cu timpul , omul mandru – daca nu constientizeaza boala de care sufera , la timp ,inceteaza  sa-si mai vada pacatele, greselile , iar defecte, dupa parerea sa, nu are.. El va reduce la minimum vinovatia sa sau o va nega cu totul.Omul stapanit de mandrie încetează să-și mai vadă păcatele , începe să-și minimalizeze vinovăția ori să și-o nege cu totul, ba uneori chiar sa dea vina pe altcineva.  Isi va exagera cunostintele ce le detine, va insela pe cei din jur prezentand lucruri neadevarate despre sine cu scopul de a obtine admiratie de la ceilalti si, chiar ajunge el insusi sa creada ce inventeaza. „Pe măsura evoluției bolii, în părerea sa despre sine el devine mare, vrednic de slavă si atoatecunoscator. De aceea se și cheamă această boală ,,mania grandorii”.
Ba , poate sa faca rau altora care detin calitati si virtuti reale , pentru ca il contrazic uneori. Caci el, in mintea lui, are intotdeauna dreptate.
Izbăvește-ne, Doamne, de asta!

„Toată viata trebuie să luptăm împotriva acestui păcat si sa fim constienti că-i putem cădea pradă în orice moment al vietii. Numai întelepciunea ne poate ajuta să discernem acest păcat, să sesizăm aparitia lui în mintea noastră. Trebuie luptat din fragedă tinerete împotriva acestui mare microb, până nu produce „boli cronice” de netămăduit. Foarte putini medici pot vindeca asemenea boli.”

De la Parintele Cleopa aflam cum considera Sfantul Ioan Scararul  mandria: „Mîndria este lepădătoare de Dumnezeu, învăţătură a diavolilor, defăimare a oamenilor, maica osîndirii, strănepoata laudelor, semn al nerodirii, izgonirea ajutorului lui Dumnezeu, ieşirea din minţi, înaintemergătoare de căderi, pricină a epilepsiei, izvor al mîniei, uşă a făţărniciei, întărire a diavolilor, străjuitoare a păcatelor, pricinuitoare a nemilostivirii, neştiinţă de îndurare, amară luătoare de seamă a greşelilor altora, judecătoare fără de omenie, împotrivă luptătoare a lui Dumnezeu”(Filocalia, IX, Cuvîntul 25, Despre mîndrie, Bucureşti, 1980).

Sfantul Ignatie Briancianinov spune si el ca cel care se conduce dupa dreptatea sa (cea omeneasca) este plin de sine.”El raspunde cu ura si cu razbunare celor ce cuteaza sa-si deschida gura pentru a se opune intr-o maniera intemeiata si bine intentionata „dreptatii sale”.

mandria-conduce-la_7c7faffb923a43

Bunul Dumnezeu sa ne ajute fiecaruia sa ne putem descoperi la timp printr-o adanca autoanaliza a sufletului primele semne ale aceste teribile boli si sa cerem Lui sa ne scoata la lumina si liman asa incat sa scapam nevatamati.

„Daca omul nu se lupta cu puterea cea rea, devine el insusi rau”

surse : Catehetica .ro  si Cuvantul Ortodox

articol si comentarii – Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Despre mandrie, Sfantul Ioan Scararul și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s