Icoana, fereastra spre Dumnezeul Cel Viu

Nevoia launtrica de a ne inchina la icoane

Ce reprezita icoanele pentru credinciosii ortodocsi? Chipul zugravit pe ele este simtit de sufletul nostru ca insasi sfinii respectivi, ca Maicutza Domnului cea grabnic ajutatoare , ca Domnul nostru Iisus Hristos. Nu icoana in sine este cinstita si adorata, noi ingenunchem in fata celor carora le multumim, sau le cerem ajutorul. Ne plecam in fata celor infatisati de icoana , nu veneram icoana in sine ca simplu obiect. Noi suntem cu gandul la Mantuitorul Hristos, la maica Domnului si la sfinti. Sufletul nostru zboara spre ei, se adanceste in ei. Ii cheama in ajutor , ii slaveste si le multumeste . Le spunem pacatele , ne exprimam amarnica parere de rau si le cerem fie mijlocirea la Dumnezeu spre iertare ,fie cerem direct Domnului iertare , curatire si mantuire.

Chipul ne pune in legatura cu persoana pe care o reprezinta, ne ajuta sa ne ducem cu gandul la ea sau mai curand, aduce persoana respectiva in fata noastra, langa noi, ne inlesneste o intalnire cu ea. Icoana ne ajuta sa ne rugam mai bine, pentru ca ne ajuta sa intram mai usor in legatura cu Dumnezeu, sa-L vedem in persoana Mantuitorului Hristos, sa simtim prezenta Maicii Domnului si a sfintilor pe care ii dorim impreuna rugatori cu noi si pentru noi.

Exista multe icoane vestite care sunt cunoscute ca fiind facatoare de minuni. La ele alearga multime de credinciosi cu multa convingere ca vor primi ajutor de la acea persoana sfanta care este infatisata in ele, caci multe minuni s-au facut prin sfintii Domnului, prin Maica Domnului de-a lungul timpului.

Multe şi nebănuite sunt minunile săvârşite de icoanele făcătoare de minuni. Prin harul lui Dumnezeu, ele emană lumină taborică, necreată, răspândesc mireasmă, izvorăsc mir, plâng, se întunecă (nu de vreme, ci prevestind necazuri şi scârbe), izvorăsc sânge; icoanele se înnoiesc, luminându-se brusc, prevestind venirea unor vremuri noi; icoanele li se arată oamenilor în viziuni, în vise, se transpun prin aer – deseori la mii de kilometri, în alte ţări; icoanele plutesc pe mări, atârnă în aer, însă în aşa fel, încât este imposibil să le clinteşti din loc; icoanele nu se mistuie în foc, îngropate sub ruinele bisericii dărâmate, ele rămân întregi şi nevătămate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maica Domnului Hodighitria

Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea” este una dintre renumitele icoane ale Maicii Domnului, facatoare de minuni, pastrate in Sfantul Munte Athos. Numele icoanei vine de la cuvantul grecesc „hodigos”, care inseamna „calauza”, ori „aratatoare a caii”, adica „povatuitoare”.

Sunt mai multe copii ale celebrei Icoane , intre care aceea de la Manasirea Mihai Voda din Bucuresti. Ctitorie a Marelui Voievod Mihai
Viteazul, mănăstirea fost ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea în urma
unei făgăduinţe facută Sfântului Nicolae.Ea a fost daruita de catre monahi de la Muntele Athos ctitoriei Voievodului Mihai Viteazul.

indrumatoarea-de-la-mihai-voda

Din consemnările cronicarului muntean Radu Popescu şi ale cronicarului
maghiar Szamosközy Istvan aflăm că, pe vremea când Mihai era Ban al
Craiovei, fiind condamnat la moarte de către Alexandru Vodă cel Rău, în drum
spre locul execuţiei, a cerut voie gărzilor să intre să se închine în
Biserica Albă-Postăvari (demolata în timpul regimului comunist). Aici s-a
rugat în faţa icoanei Sfântului Nicolae, căruia i-a făgăduit că-i va înălţa
o mănăstire în apropiere, dacă îl scapă de la moarte. Rugăciunea i-a fost
ascultată şi, ajuns la locul execuţiei, călăul, speriat de chipul măreţ al
Banului Craiovei, a aruncat securea spunând ca nu poate sa-l omoare pe acest
om. Scăpând de la moarte, Mihai şi-a ţinut făgăduiala şi a ridicat
Mănăstirea cu hramul Sfântului Nicolae, cunoscută sub numele de Mănăstirea
Mihai Vodă, bijuterie arhitectonica, în prezent monument

UNESCO.https://www.youtube.com/watch?v=9ofNJqLlBYM

 

Vom continua prezentarea sfintelor icoane facatoare de minuni si unde avem rugaciuni speciale la aceste icoane le postam.

postare de Cristina David cu surse : crestinortodox.ro

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Icoane, Icoane facatoare de minuni, Muntele Athos, Video și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s