Sentimente inseparabile

Bunatatea si rabdarea – nu sunt posibile fara iubire… si invers
 
Cineva care nu are in inima lui bunatate fata de cei din jurul sau, cu care convietuieste sau pe care ii cunoaste de-a lungul vietii sale in diverse imprejurari , cineva care nu are puterea de a rabda greutatile si inconvenientele vietii pricinuite de semenii sai (pentru ca nu are intelegere decat pentru sine, dar pentru ceilalti catusi de putin, din cauza unui ego exacerbat) , arata clar ca nu este capabil de iubire , acel sentiment care este liantul intregului univers. Dumnezeu, Creatorul a toate , este Iubire. El daruieste in egala masura lumina Lui, caldura dragostei Lui tuturor oamenilor. Aceia dintre noi care simt acest lucru ajung sa-L si cunoasca in sufletul lor si Ii intorc iubirea primindu-L cu inima deschisa nemaivoind sa-L piarda deoarece au inteles ca si ei ar fi pierduti in valtorile acestei lumi ,fara Dumnezeu .
gerontas-efraim-tis-amerikis-2
Iata ce ne spune  Avva Efrem Filotheitul, in „Sfaturi duhovnicesti” , carte cuprinzand cuvintele intelepte ale marelui duhovnic contemporan , in legatura cu iubirea, rabdarea si bunatatea pe care un crestin adevarat trebuie sa le manifeste :
„Când un om nu are îndelungă-răbdare, bunătate, acestea vădesc că nu are iubire înlăuntrul lui. Iarăşi, când nu rabdă îndelung, nu are bunătate, generozitate sub toate aspectele, este lipsit de iubire, lipsit de Dumnezeu. Sfântul Cosma Etolianul mărturisea: „Am aflat că două iubiri mântuiesc, şi acestea sunt: iubirea faţă de Dumnezeu şi iubirea faţă de aproapele!”. Dacă aceste două mari virtuţi lipsesc, toate celelalte n-au nici un fundament.
 
Noi, creştinii, prin luminarea de la Dumnezeu, avem multe să oferim, putem să dăruim multă milostenie, şi în special milostenie sufletească, virtute care are mare valoare. Toţi trebuie să ne asumăm o nouă cruciadă a milosteniei faţă de aproapele. Să-l ajutăm, nu atât material, cât duhovniceşte pe semenul nostru.”
st-anthonys-arizona-217Manastirea Sf Antonie din Florence, Arizona
NOTA – Cuviosul Efrem (Filotheitul) din Arizona (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani, singurul ucenic de chilie al lui Gheron Iosif Isihastul (+ 1959) pe care-l mai avem în viață, lângă care s-a nevoit timp de 12 ani, ctitor a 17 mănăstiri ortodoxe în America de Nord.
st-anthonys-arizona-123
postare si comentarii Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în apoftegme de la mari sfinti si dohovnici, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Despre bunatate, povete ortodoxe, Sfaturi duhovnicesti, Viata duhovniceasca și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sentimente inseparabile

  1. Foarte folositoare informarea despre Ccuviosul Efrem Filotheitul din Arizona, cele spuse de catre Sfintia sa in legatura cu aceste esentiale sentimente: bunatatea, rabdarea si iubirea, izvorasc dintr-o adevarata, puternica iubire de Dumnezeu si de aproapele nostru, fara aceste sentimente, iubirea de Dumnezeu ramane la nivel declarativ………

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s