Dreapta socoteala chiar si in Dragoste – Parintele Savatie Bastovoi

Părintele Savatie Baştovoi – Riscurile Dragostei

Reflectii deosebit de profunde si realiste carora Parintele Savatie le da cuvant si glas ca nimeni altcineva pana acum. Suntem sau nu, cu adevarat, implinitorii celei mai frumoase si mai inalte porunci a Mantuitorului ? Ori o facem de forma si la nivelul nostru….

1259229455_11779100

Avertismentul este ca noi nu suntem sinceri cu noi insine,  dar in primul rand cu Dumnezeu.

Din scrierile bazate pe trairile lor, Sfintii Parinti ne sfatuiau , ne atrageau atentia asupra faptului ca, cu cat ne credem implinitori ai poruncilor si crestini fara cusur, cu atat suntem mai departe de Iubirea Lui. Ne manifestam precum fariseul din parabola.

Adevarata Dragoste INCA nu salasluieste in noi, in pofida faptului ca o dorim…ne mandrim cu ea, ne laudam , dar suntem foarte departe de a o implini asa cum ni se cere de catre Mantuitorul. Parintele ne spune ca am cunoscut-o prin si in El , noi fiind nedesavarsiti, o intelegem altfel…acesta este RISCUL Acest risc este si pentru noi insine dar si pentru cei din jur. NU MA EXCLUD dintre aceia care ca si mine, dorim apropierea de Domnul insa nu o putem avea deplina fara ADEVARATA  INTELEGERE a DRAGOSTEI pentru EL si semeni.

„Dragostea nu are nevoie de cuvinte multe. Dragostea este sau nu este. Cuvintele niciodată nu au atras dragostea şi nu au convins ,îmi dau seama că nu mai pot vorbi despre dragoste. Şi dacă tot a trebuit, m-am gândit că pot vorbi doar despre riscurile dragostei. Riscurile celui care, deşi încearcă uneori să iubească, nu reuşeşte. Asta arată că suntem într-o mare lipsă de dragoste. Vedeţi că oamenii au început să vorbească despre libertate atunci când şi-au dat seama că nu mai sunt liberi.

Acum vorbim despre dragoste tot pentru că îi simţim foarte puternic lipsa. Pe de altă parte, este o inflaţie a dragostei, a temei ăsteia între noi, creştinii, şi acest lucru nu este lipsit de riscuri, am înţeles şi eu asta. Şi, dacă ar trebui să le numim, să le punctăm cumva, aş începe seara asta prin a spune că primul risc al dragostei este acela de a nu fi înţeleasă. Acesta este primul obstacol, prima uşă prin care intră dragostea în lume: prin neînţelegere. Hristos, Care este Însuşi dragostea, este dragostea întrupată, pentru că niciodată nimeni n-a văzut dragostea. Dragostea se trăieşte, dragostea este o stare, nu-i aşa? Dar, iată că dragostea a putut fi văzută în Hristos. Dragostea care este Dumnezeu, desigur. Şi intrarea dragostei în lume a produs o mare neînţelegere în rândul oamenilor, în rândul celor care simt şi ştiu că au o mare nevoie de dragoste, chiar în rândul celor care vorbim despre dragoste.-o să rămână, să ştiţi, după cum nici tăcerea nu a alungat dragostea niciodată. Ba, dimpotrivă, multele cuvinte o golesc de frumuseţea ei.”
Articolul – interviul – este lung ,bogat si profund , pentru cine doreste sa-l parcurga in intregime, ofer sursa:

http://www.doxologia.ro/conferinte/parintele-savatie-bastovoi-riscurile-dragostei

Postare si comentarii -Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din Sfanta Scriptura, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, despre iubire, Postat de Cristina David și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s