Sfantul Teofan Zavoratul : Cum incepe in noi viata crestina autentica?

Unul din Sfintii Parinti ai Ortodoxiei secolului XX,  Teofan Zavoratul a fost o figura si personalitate luminoasa in zona orasului Kiev unde s-a nascut la inceput de secol  XIX in familia unui preot. Prin harul si mila Domnului el a devenit prin ravna dovedita in slujirea Bisericii si a Domnului Hristos episcop de Tambov si Vladimir.

Atunci cand a venit vremea de a trece din aceasta viata la Domnul, afost inmormantat a fost inmormantat in Catedrala Kazan din orasul Sankt Petersburg.

Cuviosul Teofan ne-a lasat o bogata mostenire duhovniceasca si culturala, cartile intocmite dupa adormirea sa fiind numeroase. A comentat toate „Epistolele” Sfantului Pavel, afara de Epistola catre Evrei, si a tradus „Filocalia”, in cinci volume, precum si „Randuielile monahale”, „Razboiul nevazut” si „Cuvantarile Sfantului Simeon Noul Teolog”.

Postul, rugaciunea neincetata, privegherea , meditatiile si scrisul au facut parte din programul zilnic al Sfantului Teofan.

sfantul_teofan_zavoratul_7

Fiind un fervent nevoitor intru ascultarea poruncilor Lui Hristos si ajungand sa cunoasca in adancime esenta si importanta lor in drumul spre mantuire si ducand  o adevarata viata de crestin, el ne-a sfatuit din suflet si ne-a demonstrat  din trairile si experientele lui precum si prin cunoasterea Sfintei Scripturi ce trebuie sa facem sau sa evitam ca sa putem ajunge lao viata crestineasca matura care sa ne intareasca credinta , s-o faca de nezdruncinat.

Spicuiesc cateva paragrafe din invatatura lui privitor la inceperea , cresterea si desavarsirea vietii crestinesti in noi. Viata lui pe pamant este in sensul acesta un exemplu desavarsit.

Cum incepe, creste, se maturizeaza, se intareste si se desavarseste in noi, viata crestina

“Se cuvine sa ne lamurim, cand si cum incepe viata cu adevarat crestina, ca sa vedem daca s-a pus in noi temelia acestei vieti si in cazul in care nu s-a pus, sa stim cum s-o punem, si in ce masura depinde acest lucru de noi.

Poti sa te numeri printre crestini si sa nu fii crestin. Acest lucru il stie oricine.

collage-2015-02-01

Exista un moment, un moment foarte limpede pentru un ochi avizat, care distinge clar in demersul vietii noastre – cand cineva incepe sa traiasca crestineste. E momentul cand, intr-un astfel de suflet incep sa iasa la iveala toate trasaturile distinctive ale vietii crestine.

Viata crestina este ravna si puterea de a petrece in comuniu­ne vie cu Dumnezeu, potrivit cu credinta noastra in Domnul nostru Iisus Hristos, cu ajutorul harului dumnezeiesc prin implinirea sfintei Sale vointe, intru slava Prea Sfantului Sau nume. Fiinta vietii crestine consta in comuniunea cu Dumnezeu intru Iisus Domnul nostru; in comuniunea cu Dumnezeu care la inceput este de obicei ascunsa nu numai pentru altii, ci si pen­tru tine insuti. Caci ceea ce se vede sau se simte inlauntrul nos­tru nu este decat marturia focului unei ravne vii, care arde numai pentru a placea lui Dumnezeu in intelesul crestinesc, cu o deplina jertfire de sine si cu detasare fata de tot ce e potriv­nic.

Astfel, cand incepe sa arda acest foc al ravnei, atunci se pune inceputul vietii crestine; si omul in care acest foc lucreaza neincetat traieste crestineste.

Asupra acestei trasaturi distinctive trebuie sa ne oprim ceva mai mult atentia noastra. «Foc venit-am ca sa arunc pe pamant, si cat as vrea sa fie acum aprins!». Aceasta o spune El despre viata crestina si o spune pentru ca marturia ei vazuta este alcatuita din ravna de a placea lui Dumnezeu, ravna care este aprin­sa in inima de Duhul lui Dumnezeu si care seamana cu focul, caci asa cum focul mistuie materia in care patrunde, tot astfel ravna pentru o viata in Hristos mistuie sufletul care a primit-o de toate impuritatile vietii. Şi asa cum in timpul unui incendiu flacara cuprinde toata cladirea, tot astfel si focul primit al ravnei cuprinde si umple intreaga fiinta omeneasca.

din lucrarea „Sf. Teofan Zavoratul, Calea spre mantuire”

puteti parcurge mai multe fragmente din aceasta carte , deosebit de folositoare crestinului care doreste sa progreseze, sa seinalte in viata sa duhovniceasca , aici :

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/01/13/sfantul-teofan-zavoratul-cum-incepe-in-noi-viata-crestina-autentica-un-crestin-fara-ravna-este-un-rau-crestin-molesit-slabit-fara-viata-nici-cald-nici-rece-si-o-asemenea-viata-nu-este-viat/

Doresc sa inchei postarea mea cu doua din cugetarile duhovnicesti si sfaturi totodata, ale sfantului:

„Domnul daruieste harul, dar El vrea ca omul saIl caute si sa doreasca a-L primi, inchinandu-se cu toate ale sale Lui Dumnezeu.”

‘Cand lucrul nu va permite sa va savarsiti pe deplin pravila de rugaciune, savarsiti-o pe scurt. Dar niciodata nu trebuie sa va grabiti.

Dumnezeu este pretutindeni. Dimineata sa-I dati multumire si sa-I cereti binecuvantare cu cuvintele voastre, facand cateva metanii  si este de ajuns!”

Postare si comentarii  Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Credinta in Dumnezeu, Lucrari ortodoxe si cuvinte de folos, Sfantul Teofan Zavoratul, Sfaturi duhovnicesti, Sfinti Parinti, viata crestina și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s