LUNEA SFANTULUI DUH – Slavirea SFINTEI TREIMI

In a doua zi de RUSALII sarbatorim Sfanta Treime si prin Ea , si pe Duhul Sfant.

Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii : „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

porumbelul

Misterul Treimii ramane insondabil. Multi au incercat sa foloseasca imagini sau sa faca analogii lesne de inteles pentru mintea omeneasca, cu care sa depaseasca asa-zisele contradictii logice care sunt cuprinse in afirmatia: un singur Dumnezeu in trei persoane, sau sa gaseasca demonstratii rationale.
„De pilda, pentru Fericitul Augustin, o solutie de a afirma Treimea in Dumnezeu, fara a nega unitatea numerica, este aceea de a considera cele trei Persoane ca relatii in launtrul vietii divine. Aceste relatii treimice ar corespunde cu relatiile eu-lui cu el insusi, adica cu a aminti, a cunoaste, a iubi. Omul insusi care cunoaste ca o unitate viata, spiritul si firea sa, experiaza o imagine a identitatii de substanta si distinctiei relatiilor intreite.”
Ca orice Mister , Sfanta Treime se dezvaluie , revela credinciosului, asa cum S-a revelat pe tarmul Iordanului la Botezul Lui Iisus Domnul si pe muntele Tabor la Schimbarea la Fata a Mantuitorului (Care sa nu uitam, era OM si DUMNEZEU)
Asadar logica nu poate fi luata in consideratie. Asa gandesc eu , dar nu numai…Tainele nu sunt logice, sunt deasupra ei, adica o depasesc. Exemplificarile concrete facute de Sfintii Parinti in vechime (spre demonstrare la nivelul mintii omenesti au fost de mare ajutor de-a lungul istoriei Bisericii , oamenii intelegand „neintelesul”, in felul pur omenesc.
„Sfintii Parinti folosesc diverse formule pentru a exprima aceasta lucrare trinitara: Chiril al Alexandriei spune ca orice dar vine de sus, „de la” Tatal, „prin” Fiul, „in” Duhul Sfant; dupa Grigorie Taumaturgul orice lucrare porneste „din” Tatal, trece „prin” Fiul, se desavirseste „in” Duhul; Grigorie Palama preia o expresie traditionala; „de la” Tatal, „prin” Fiul, „in” Duhul Sfant.”
Ca sa Il cunoastem pe Dumnezeu, El a primit sa Se intrupeze si sa vorbeasca omenirii prin Cuvant. Scopul era unul singur , aratand marea si nemarginita Iubire a Lui Dumnezeu pentru oamenii pacatosi : MANTUIREA sufletelor credincioase si infaptuitoare ale poruncilor Lui. VIATA VESNICA.
„Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut.” ( Ioan 14,7).
Tot Domnul Iisus spune : „Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata. Fiul Cel Unul-Nascut Care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut” (Ioan 1, 18).
„Cand zice Domnul: „Eu si Tatal una suntem” (In 10, 30), arata identitatea fiintei. Iar cand zice: „Eu sunt intru Tatal si Tatal intru Mine” (In 10, 38), arata nedespartirea ipostasurilor.”
Dumnezeu Unul, deci, S-a intrupat in Fiul si ne-a daruit noua Sfantul Sau Duh spre incurajare si intarire in Credinta.
SfTreime
„In Noul Testament, credinta intr-un singur Dumnezeu in trei persoane este pe deplin descoperita (oamenilor) de insusi Fiul lui Dumnezeu in viata si slujirea Caruia noi am cunoscut taina Sfintei Treimi. De pilda, la Botezul Mantuitorului in Iordan, sunt prezente in mod real toate cele trei persoane: Tatal, Care intareste prin glasul Sau din ceruri ca: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit”, Duhul Sfant, Care, in chip de porumbel, S-a pogorat peste Iisus; Fiul, Care, desi fara de pacat, primeste sa fie botezat de la Ioan „ca sa se implineasca toata dreptatea” (Mt. 3, 16-17).”- http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dogma/sfanta-treime-69034.html.
PREA SFANTA TREIME, miluieste-ne pe noi!
istock_000068618351_medium_650_487_17394400
Postare de Cristina David (cu citate din articolul http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dogma/sfanta-treime-69034.html

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, articole proprii, Pogorarea Sfantului Duh - Rusaliile, Sfanta Treime, Sfantul Duh, Tainele Lui Dumnezeu, viata crestina și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s