Dumnezeu este in noi , asadar sa-L lasam sa lucreze

 Staretul Tadei  de la Manastirea Vitovnita a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai Serbiei, daruit cu multe harisme si atat de cautat incat fugea de lume. Parintele Tadei era de origine romana.  Despre viata dansului cititi mai multe aici :

Dumnezeu este dragoste, şi dacă în viaţa noastră ne folosim de Dumnezeu, după cum spun Sfinţii Părinţi, atunci înseamnă că ne folosim de dragoste. Dacă socotim şi ştim că El este pretutindenea, dacă suntem uniţi în inimă cu Dânsul, ne va învăţa cum să-l iubim pe aproapele nostru. Căci noi nu ştim nici cum să îl iubim pe Domnul, nici pe aproapele, în dragostea cea dumnezeiască sădită în noi de Domnul se amestecă adesea şi duhurile din văzduhuri, ca să ne abată cu totul de la calea cea dreaptă a dragostei curate şi drepte.

De fapt, această înfăţişare a lor este o mreajă de simţiri trupeşti şi simţăminte ale lumii acesteia, de desfătări pământeşti – este o înrobire. Adeseori se întâmplă ca un om, fie în tinereţe, fie la bătrâneţe, să se îndrăgostească de o fiinţă vie sau de un obiect, de-o fire moartă. Unul se îndrăgosteşte de aur, încât nu poate cu nici un chip să se despartă de el sau de bogăţia sa, de casă, de avere – şi, astfel, e înrobit. Iar dacă cineva l-ar smulge din acestea, ar fi pe deplin deznădăjduit. Adeseori se întâmplă ca duhurile din văzduhuri să îl împingă pe om într’o situaţie în care, în deznădejdea de pe urmă, să îşi ia viaţa.

Oare aceasta este dragoste? In dragostea noastră, care este sădită în noi de Domnul, se amestecă şi duhurile din văzduhuri. Şi această dragoste este una fără judecată, pe când dragostea dumnezeiască este nemărginită. Ea nu face deosebiri, este foarte îngăduitoare – ceea ce spune şi Sfântul Apostol Payel: ,”Imbrăcaţi-vă întru” dragoste, care este legătura desăvârşirii.” /Col. 3:14/ Căci Dumnezeu este Fiinţă desăvârşită, lipsită de neajunsuri. De aceea, când răsare în noi dragostea dumnezeiască, în deplinătatea harului, arunci cuprindem nu numai întreaga lume, ci chiar întregul Cosmos.
staretul-tadei-1_71502d560bbd0fAsadar, Domnul este în noi – şi Dumnezeu este prezent în tot locul, cuprinzându-le pe toate. Prin urmare, se arată atunci în noi dragostea dumnezeiască cea atotcuprinzătoare. Atunci nu mai facem deosebiri. Toţi ne sunt rude, pe toţi îi vedem buni, iar pe noi ne socotim a fi cei mai răi, slugi ale întregii Zidiri. Vedeţi, în această dragoste dumnezeiască omul se smereşte atât de mult, sufletul ajunge la o stare înaltă de smerenie – iar smerenia este desăvârşirea vieţii Creştine. Desăvârşirea vieţii Creştine se atinge nu în învierea morţilor, nu în facerea de minuni, ci în smerenia deplină.

Redau aici o pilda despre smerenia adevarata (autentica) exemplificata in cuvintele Cuviosului Paisie Aghioritul

-Gheronda, dar care este smerenia autentică?

-Ai smerenie adevărată când te smereşte celălalt iar tu primeşti, căci smerenia adevărată este smerenia în faptă, nu cea în cuvinte. Sfântul Cosma Etolianul i-a întrebat odată pe oamenii care se adunaseră în jurul său: „Cine dintre voi are mândrie?”. „Eu”, răspunde unul. „Vino aici, tu ăla care nu ai mândrie! Taie-ţi jumătate din mustaţă şi du-te în piaţă!”. „Ei, asta nu pot s-o fac!”, i-a răspuns acela. „Ei, atunci nu ai smerenie”, i-a spus Sfântul. Adică voia să spună că este nevoie de smerenie în faptă.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Patimi şi virtuţi, vol. V, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2007, pp.176-177)

Iar când ne luminează harul Sfântului Duh, în plinătatea iubirii dumnezeieşti, atunci noi – cu alte cuvinte – dorim la toţi să slujim, să le fie bine tuturor (şi pe cea mai măruntă furnică, când vedem că ceva o chinuie, dorim să o ajutăm cumva)! Deci dragostea e jertfă. Dragostea se jertfeşte pentru aproapele.

Staretul Tadei
Articol preluat din volumul „Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata”, Editura Predania

postare si comentarii – Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte de invatatura, despre iubire, Dragostea Lui Dumnezeu pentru noi, Smerenia deplina, Staretul Tadei și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s