Sfintii ardeleni – o dovada neindoielnica a unitatii romanesti atat in fiinta cat si in credinta populatiei din cele trei tari surori

Astazi, 21 octombrie facem pomenirea multor sfinti mucenici- un numar impresionant – care L-au marturisit pe Hristos Domnul urmand dreapta credinta.

Un scurt cuvant de inceput …

NUMAI cine nu a avut contact sufletesc in primul rand, insa si ROMANESC , cu situatia Ardealului asuprit si batjocorit de cei care se instalasera drept suverani, nu intelege gravitatea si tragismul luptei care s-a dat in acea perioada din istoria tarii noastre pentru pastrarea identitatii nationale precum si a identitatii religioase intr-un spatiu dominat nu prin numar, dar prin putere de decizie de forte potrivnice majoritatii romane si ortodoxismului.. Au existat multe curente si diverse atitudini pro unire cu catolicii, unele cu o anume justificare de ordin national , DAR conflictele au fost puternice! Dorinta si VOINTA de a ramane ROMANI pe de-a-ntregul…adica pe plan national dar si religios a dus la situatii extrem de grele , care au dus la moarte martirica in randul romanilor care nu puteau vedea NIMIC bun la asupritorii hotarati sa decimeze populatia romaneasca. In familia mea au existat astfel de exemple, detin carti care demonstreaza acest aspect cumplit prin documente autentice.
Inchinaciune acestor martiri care si-au jertfit viata in numele neamului lor si a credintei stramosesti!

 

Noi, romanii ortodocsi , este bine sa cunoastem faptul că Biserica Ortodoxă din Transilvania a fost, de-a lungul secolelor, o Biserică martirică. Multe au fost nelegiuirile puterii imperiale de la Viena asupra populatiei romanesti dar si asupra Bisericii ardelene şi inclusiv a slujitorilor şi credincioşilor ei, dar şi mulţi au fost vajnicii luptători pentru apărarea credinţei ortodoxe împotriva silniciilor stăpânilor Ardealului din veacul al XVIII-lea, pe numele lor: Oprea Miclăuş, ţăran din Sălişte – Sibiu, care a îndurat moarte pentru dreapta credinţă, ieromonahii Visarion Sarai şi Sofronie de la Cioara, de lângă Orăştie, preoţii Moise Măcinic din Sibiel şi Ioan din Galeş, prăznuiţi în fiecare an la 21 octombrie. Altii, precum ierarhii Ilie Iorest şi Sava Brancovici, prăznuiţi la 24 aprilie, şi mulţi, mulţi alţi bărbaţi, femei şi copii.

sf_marturisitori

Doi sunt mitropoliţi, doi sunt preoţi, doi sunt călugări şi unul e ţăran. În aceşti sfinţi e întruchipată întreaga Biserică ortodoxă ardeleană, cu ceata ierarhilor şi clericilor ei, cu ceata călugărilor şi pustnicilor ei şi cu mulţimea credincioşilor ei. În predica din Catedrala din Alba-Iulia, cu ocazia canonizării lor, din anul 1955, ieromonahul Nicolae Mladin spunea că „ei nu reprezintă numai câteva vrednicii personale, crescute cine ştie cum, ca din întâmplare în sânul Bisericii noastre, ei sunt mărturisitori izolaţi ai unei credinţe pur personale, ci ei sunt piscuri de sfinţenie sprijinită pe umerii uriaşi ai credinţei Bisericii întregi, sunt valuri de lumină din marea tălăzuire a valurilor de credinţă ce au umplut veacurile zbuciumate ale istoriei credincioşilor români din Ardeal“. Ridicaţi din popor şi legaţi de popor, legaţi de Biserica strămoşească, în ei a prins grai vrerea întregii Biserici şi a luptat vrerea tuturor credincioşilor, vrerea poporului întreg. Ei sunt sfinţii mărturisitori în care s-a întruchipat mărturisirea Bisericii însăşi, mărturisirea poporului drept-credincios. Ei sunt sfinţi reprezentativi ai Ortodoxiei ardelene, ai sufletului ortodox român din Ardeal.

O solemnă canonizare

Cuviosul Visarion Sarai şi Sofronie de la Cioara, împreună cu mucenicul Oprea Miclăuş, au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, hotărârea luându-se în şedinţa solemnă a Sfântului Sinod din data de 28 februarie 1950. În acel binecuvântat an 1950, Sfântul Sinod a hotărât ca „smeriţii între ieromonahi Visarion şi Sofronie, care au surpat cu virtutea şi cu pătimirile lor puterea vrăjmaşilor Ortodoxiei şi împreună cu drept-credinciosul creştin Oprea, care a pecetluit cu moartea statornicia lui în credinţa părinţilor noştri, să se numere cu Sfinţii şi să se cinstească după toată pravila ca Sfinţi Mărturisitori şi Mucenici, în tot cuprinsul Bisericii noastre“. Proclamarea solemnă a canonizării lor a avut loc în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 21 octombrie 1955. Ultimii doi din ceata mărturisitorilor ardeleni, preoţii Moise Măcinic şi Ioan din Galeş, au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod în anul 1993, alături de alţi sfinţi bineplăcuţi de Dumnezeu. Anul acesta, cu ocazia manifestărilor şi totodată a unuia dintre hramurile Catedralei din Alba Iulia, au fost aduse spre închinare din Episcopia Tulcii moaştele Sfinţilor Epictet preotul şi Astion tânărul, arătându-se prin aceasta, ca din negura timpului, că pământul românesc, atât din Dobrogea, cât şi din Transilvania a fost udat de sângele martirilor.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, îmbrăcată în haine de sarbatoare, face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea (21 octombrie), care, în vremuri vitrege, au apărat cu dârzenie Ortodoxia străbună și ființa neamului românesc.

Prăznuirea acestor atleți ai lui Hristos este, pentru noi toți, un fericit prilej de a le aduce cuvenitul omagiu de venerație și de a profita de mijlocirea caldă a acestora, la tronul Preasfintei Treimi.

Farmecul sărbătorii va fi sporit de prezența, în Catedrala eparhială, a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, patronul marinarilor, ocrotitorul copiilor, mângâietorul celor săraci și bolnavi și ajutătorul generos al tuturor creștinilor care îl cinstesc după vrednicie.

Cinstitele moaște vor poposi la noi până duminică seara. Pentru a profita de harul evenimentului sacru și de sfințenia prețiosului odor, vă invităm cu dragă inimă să veniți la această sărbătoare și să gustați din izvorul minunilor, ce se revarsă abundent prin acești iubiți sfinți ai creștinătății, prieteni ai lui Hristos (cf. Ioan 15, 14) și ,,casnici ai lui Dumnezeu” (Efeseni 2, 19).

surse: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/21/sfintii-marturisitori-ardeleni-visarion-sofronie-oprea-ioan-si-moise-macinic-parintele-mihai-andrei-aldea-despre-greco-catolicism-in-transilvania-video/(partial)

postare si comentarii – Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Sfintii ardeleni și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s