Plecarea la Domnul a voievodului duhovnicesc al Maramuresului – IPS Iustinian Chira

O veste primita la sfarsit de octombrie  care m-a intristat foarte tare, a fost anuntarea mortii IPS Iustinian Chira, caci a mai plecat dintre ierarhii nostri un duhovnic Om, avem tot mai putini , rau ce imi pare sa spun , dar Dumnezeu va aduce altul in loc..am incredere…

Nu am avut fericirea de a-l cunoaste personal insa citisem multe si auzisem si mai multe despre dansul de-a lungul timpului si ma impresionasera deosebit de tare smerenia, sinceritatea , apararea adevarului inainte de orice altceva , bunatatea si vrednicia duhovniceasca de care acest minunat preot ierarh a dat in atatea randuri dovada. Dumnezeu l-a lasat pentru noi, credinciosii aici pe pamant timp indelungat pentru indreptare , cuvant de incurajare si sfatuire in cel mai pur spirit ortodox romanesc.

Media Fax anunta atunci acest tulburator si trist eveniment. Urmata de alte publicatii care au infatisat cele intamplate in dimineata zilei de 30 0ctombrie 2016.

http://www.mediafax.ro/social/ips-iustinian-chira-arhiepiscopul-maramuresului-si-satmarului-a-murit-la-95-de-ani-15882250

Voi posta mai jos imagini si vorbe graitoare despre persoana „voievodului spiritual” al Maramuresului cuprinse in filme dedicate dansului. Ele va vor spune mult mai multe aspecte din viata si lucrarea sa de pastor de suflete in ortodoxia romaneasca , decat as putea sa o fac eu, oricat m-as stradui.

 

 

Postez o scurta biografie a parintelui preluata de pe site-ul Cuvant Ortodox, care a fost publicata in 30 octombrie, ziua trecerii sale la Domnul.

Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934).

Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942). La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 este încorporat, în ciuda hainei clericale în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei. În zorii în care această speranță devenea o certitudine, este numit stareț la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaș, aproape 30 de ani; una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.

Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. în septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului. În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala  Sfânta Treime din Baia Mare.

Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace , alaturi cu dreptii pe acela care a fost un mare pastor pentru credinciosii nordului tarii , dar si al tuturor crestinilor ortodocsi din intreaga noastra tara.

Vesnica lui pomenire !14910517_666726213487354_8849313087156598102_npostare – Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, IPS Iustinian Chira, Video și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s