Gandurile ne pot fi prieteni sau dusmani

In viata fiecaruia dintre noi gandurile ocupa un loc extrem de important , ele putand sa ne indrepte calea spre a face bine sau , spre a face rau.

Facerea de bine, faptele care ajuta si implinesc sufletul omului duc desigur, la o ascensiune spirituala ce il apropie de Dumnezeu , caci El a creat omul cu acest scop.

„Ascetica ortodoxă vorbeşte despre un război exterior şi despre o luptă lăuntrică. Cel exterior are mai mult caracterul de luptă trupească şi sufletească, de lepădare de grijile pământeşti. Cel dinlăuntru constă în risipirea gândurilor rele venite de la duhurile răutăţii care încearcă să ne ispitească şi se dă potrivit asceticii, în inima duhovnicească a omului. Aici, în omul dinlăuntru, se dă lupta şi războiul, aici este cumpăna, balanţa care înclină către iubirea lui Dumnezeu sau, în mod opus, către iubirea lumii. Şi tot aici discernem asupra intenţiilor noastre, pe care le traducem în faptă. Pentru acest motiv, inima (duhovnicească n. n.) este considerată „laboratorul dreptăţii şi al nedreptăţii”, aici se face „neguţătoria cea bună şi cea rea”, „viaţa şi moartea”.

Parintele Teofil 2

Parintele Teofil Paraian – (vesnica sa-I fie pomenirea !)- ii indemna pe tineri , pe credinciosi in general, sa „gandeasca frumos”. Spunea un lucru foarte adevarat si care merita urmat de fiecare dintre noi : „nu poate vrajmasul sa se bage in minte , daca tu ai o minte intarita in bine.”

Asadar aceste ganduri cu un continut benefic , pline de lumina , reusesc sa ne curate mintea de sensuri urate, necurate ce am avea tendinta uneori sa dam lucrurilor si sa imprime mintii o anume curatenie ce ne inalta pe noi duhovniceste si ne apropie de Dumnezeu. Sa nu lasam gandurile urate si rele sa se instaleze in mintea noastra si sa ne intineze stfel sufletele, inima.

Parintele Teofil isi mai amintea ca Mitropolitul Balan avea o vorba : ” “Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.“
Cu ce se murdăreşte? Cu gânduri murdare, cu imagini murdare, cu fapte murdare.
Iar mintea noastra daca este treaza in Cuvantul Domnului , lucreaza intens ca să ne facem curat in suflet şi totodată sa ne păzim să nu ne băgăm murdării in suflet .

Acelasi indemn si sfat l-am intalnit la Parintele Daniel de la Rarau :

zx56
„Gândurile trebuie să se desprindă de pofte, de conţinuturile pătimaşe ale lucrurilor, de robia faţă de acestea, să le întoarcă şi să le conducă spre o semnificaţie duhovnicească. Ele sunt chemate „să lumineze lucrurile, să vădească lumina sensibilă a acestora, să le expliciteze şi ordoneze arhitectonic în acord cu natura lor adevărată, adică în acord cu scopul pe care l-a dat Creatorul lor. Aceasta se poate realiza, potrivit învăţăturii părinţilor duhovniceşti, prin trezvie, adică prin adunarea din rătăcire, din împrăştiere şi prin paza gândurilor şi a minţii.

Căile prin care se ajunge la această trezvie, după o lucrare ascetică deosebită, privesc mai ales adunarea şi concentrarea minţii asupra numelui lui Iisus Hristos din rugăciunea minţii coborâte în inimă, încă în faza de „gând simplu şi prim”.

Oare cati dintre noi, intrand intr-o biserica pentru a se ruga in liniste in fata unei icoane, sau a altarului , nu a intampinat o anume piedica ce-l indeparta de la rugaciune, il facea sa isi mute gandurile in alta parte ? Poate ca o parere in legatura cu cei care treceau pe langa el spre altar , poate ca o aducere aminte a unui lucru ?…Nu este chiar usor sa ne adunam mintea inspre ruga , chiar in atmosfera pasnica din biserica …gandurile zboara , se imprastie. Si atunci avem nevoie de ceva anume. Iar rugaciunea Lui Iisus este de mare ajutor in acest sens.

Recomandările duhovniceşti se referă şi la folosirea cu discernământ a amintirii, să zăbovim în cele bune şi curate, iar pe cele rele să le alungăm repede de la noi, sau să le transformăm în gânduri şi amintiri bune.”

rugaciunea_inimii

Harul Domnului nostru Iisus Hristos se revarsa asupra acelora care Il roaga neincetat pentru o buna si frumoasa ,curata purtare ce nu poate veni decat prin ganduri curate si frumoase , bineplacute Lui.

surse : Gândurile bune în viaţa creştinului ortodox, Viaţa ca o prăznuire duhovnicească,  Părintele Daniel de la Rarău

http://oareceganduri.blogspot.com/2012/07/parintele-teofil-paraian-ganditi-frumos.htm

Postare articol – Cristina David

 

 

 

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în despre bine si despre rau, despre ganduri, Despre Rugaciune, Parintele Teofil Paraian și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s