In viata fiecaruia dintre noi gandurile ocupa un loc extrem de important , ele putand sa ne indrepte calea spre a face bine sau , spre a face rau.
Facerea de bine, faptele care ajuta si implinesc sufletul omului duc desigur, la o ascensiune spirituala ce il apropie de Dumnezeu , caci El a creat omul cu acest scop.
„Ascetica ortodoxă vorbeşte despre un război exterior şi despre o luptă lăuntrică. Cel exterior are mai mult caracterul de luptă trupească şi sufletească, de lepădare de grijile pământeşti. Cel dinlăuntru constă în risipirea gândurilor rele venite de la duhurile răutăţii care încearcă să ne ispitească şi se dă potrivit asceticii, în inima duhovnicească a omului. Aici, în omul dinlăuntru, se dă lupta şi războiul, aici este cumpăna, balanţa care înclină către iubirea lui Dumnezeu sau, în mod opus, către iubirea lumii. Şi tot aici discernem asupra intenţiilor noastre, pe care le traducem în faptă. Pentru acest motiv, inima (duhovnicească n. n.) este considerată „laboratorul dreptăţii şi al nedreptăţii”, aici se face „neguţătoria cea bună şi cea rea”, „viaţa şi moartea”.
Parintele Teofil Paraian – (vesnica sa-I fie pomenirea !)- ii indemna pe tineri , pe credinciosi in general, sa „gandeasca frumos”. Spunea un lucru foarte adevarat si care merita urmat de fiecare dintre noi : „nu poate vrajmasul sa se bage in minte , daca tu ai o minte intarita in bine.”
Asadar aceste ganduri cu un continut benefic , pline de lumina , reusesc sa ne curate mintea de sensuri urate, necurate ce am avea tendinta uneori sa dam lucrurilor si sa imprime mintii o anume curatenie ce ne inalta pe noi duhovniceste si ne apropie de Dumnezeu. Sa nu lasam gandurile urate si rele sa se instaleze in mintea noastra si sa ne intineze stfel sufletele, inima.
Parintele Teofil isi mai amintea ca Mitropolitul Balan avea o vorba : ” “Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.“
Cu ce se murdăreşte? Cu gânduri murdare, cu imagini murdare, cu fapte murdare.
Iar mintea noastra daca este treaza in Cuvantul Domnului , lucreaza intens ca să ne facem curat in suflet şi totodată sa ne păzim să nu ne băgăm murdării in suflet .
Acelasi indemn si sfat l-am intalnit la Parintele Daniel de la Rarau :
„Gândurile trebuie să se desprindă de pofte, de conţinuturile pătimaşe ale lucrurilor, de robia faţă de acestea, să le întoarcă şi să le conducă spre o semnificaţie duhovnicească. Ele sunt chemate „să lumineze lucrurile, să vădească lumina sensibilă a acestora, să le expliciteze şi ordoneze arhitectonic în acord cu natura lor adevărată, adică în acord cu scopul pe care l-a dat Creatorul lor. Aceasta se poate realiza, potrivit învăţăturii părinţilor duhovniceşti, prin trezvie, adică prin adunarea din rătăcire, din împrăştiere şi prin paza gândurilor şi a minţii.
Căile prin care se ajunge la această trezvie, după o lucrare ascetică deosebită, privesc mai ales adunarea şi concentrarea minţii asupra numelui lui Iisus Hristos din rugăciunea minţii coborâte în inimă, încă în faza de „gând simplu şi prim”.
Oare cati dintre noi, intrand intr-o biserica pentru a se ruga in liniste in fata unei icoane, sau a altarului , nu a intampinat o anume piedica ce-l indeparta de la rugaciune, il facea sa isi mute gandurile in alta parte ? Poate ca o parere in legatura cu cei care treceau pe langa el spre altar , poate ca o aducere aminte a unui lucru ?…Nu este chiar usor sa ne adunam mintea inspre ruga , chiar in atmosfera pasnica din biserica …gandurile zboara , se imprastie. Si atunci avem nevoie de ceva anume. Iar rugaciunea Lui Iisus este de mare ajutor in acest sens.
Recomandările duhovniceşti se referă şi la folosirea cu discernământ a amintirii, să zăbovim în cele bune şi curate, iar pe cele rele să le alungăm repede de la noi, sau să le transformăm în gânduri şi amintiri bune.”
Harul Domnului nostru Iisus Hristos se revarsa asupra acelora care Il roaga neincetat pentru o buna si frumoasa ,curata purtare ce nu poate veni decat prin ganduri curate si frumoase , bineplacute Lui.
surse : Gândurile bune în viaţa creştinului ortodox, Viaţa ca o prăznuire duhovnicească, Părintele Daniel de la Rarău
http://oareceganduri.blogspot.com/2012/07/parintele-teofil-paraian-ganditi-frumos.htm
Postare articol – Cristina David