Intr-un anume loc din Georgia(fosta republică sovietică socialistă, aflată în nord-estul Turciei, între Europa şi Asia), mai exact satul Katskhi , langa orasul Chiatura , se poate vedea un monolit din calcar masurand cam 40 de m inaltime cu o bisericuta veche ridicata in urma cu secole pe suprafata de 150 metri patrati de la varf.
Roca masiva nu a fost cercetata de oamenii de stiinta pana in anul 1944 desi fusese venerate de localnici ca Stalpul Vietii si simbolul Adevaratei Cruci in jurul ei creindu-se multe legende de-a lungul vremii. Studiile efectuate au dat la iveala existent unei vieti monahale aici datand din secolele IX-X . Biserica de pe stâncă a mănăstirii a fost restaurată în cadrul unui program finanțat de stat în 2009.
Complexul Stâlpului Katskhi este alcătuit din biserica dedicată Sfântului Maxim Mărturisitorul, o criptă, trei chilii pustnicești, o pivniță și un perete cortină sprijinit pe partea mai accidentată a coloanei. La baza stâncii se află biserica nouă a Sfântului Simeon Stâlpnicul, ruinele unui zid vechi și clopotnița. Biserica Sf. Maxim Mărturisitorul este situată pe partea de sud-est, pe vârful stâncii. Este o biserică mică, cu dimensiunile 4,5 x 3,5 m și reprezintă restaurarea modernă a unei biserici medievale de piatră ruinate. Mai jos și la sud de biserică se află o criptă rectangulară alungită cu dimensiunile de 2,0 x 1,0m, care a fost folosită ca mormânt. Săpăturile în pivnița ruinată au scos la iveală 8 vase mari cunoscute în Georgia drept k`vevri. Pivnița este o grotă rectangulară cu intrare și două luminatoare pe suprafața verticală a stâncii situate la 10m mai jos de vârf. Chiar la baza stâncii se află o cruce în relief, ce seamănă cu alte desene medievale găsite și în alte părți ale Georgiei , în special la Bolnisi.
Activitatea monahală pe varful acestei stanci a început să reînvie în 1995, odată cu sosirea aici a monahului Maxim Qavtaradze, născut chiar în apropiere, în Chiatura. Într-un interviu în The Telegraph, monahul Maxim, un convertit, a făcut referire la viața sa actuală și la tinerețea zbuciumată: „Aici, în linistea de sus, poți simți prezența lui Dumnezeu. Când eram tânăr, beam, vindeam droguri, de toate. Când am ajuns în închisoare, am știut că e timpul pentru o schimbare. Obișnuiam să beau cu prietenii pe dealurile din jur și să privesc spre acest loc, în care pământul se întâlnește cu cerul. Noi știam că aici au locuit călugari înainte și simțeam un mare respect față de ei„.
Roca din Katskhi reaminteste turistilor de faimoasele formatiuni monolitice din localitatea Meteora aflata in Grecia unde am vizitat cu multi ani in urma minunatele manastiri ortodoxe ridicate pe suprafetele din varfurile acestor stanci. Calugarul Maxim care s-a hotarat si caruia i-a fost permis ca sa locuiasca in izolare pe varful stancii din Katskhi , cu siguranta a luat modelul unor asceti crestini care au trait si s-au nevoit pe stalpi de lemn in timpul crestinismului timpuriu , secolul IV.
Biserica de la Katskhi Pillar este unul dintre cele mai izolate locuri din lume. Călugării din întreaga lume vin aici pentru a-și găsi liniștea. Se spune că în această bisericuţă, mai mult decât în altele, Dumnezeu face minuni.
In tacerea deplina care stapaneste in vecinatatea bisericutei , acolo unde s-a construit si o chilie , Maxim se simte cu mult mai aproape de Dumnezeu si se poate ruga mai bine.
Cam de doua ori pe saptamana el coboara pe o scara construita anume , jos la picioarele stancii , spre a se ruga si impreuna cu discipoli de-ai lui care au alcatuit o comunitate crestina chiar pe acel loc. Coborarea dureaza 20 de minute…
In video-ul inclus in acest articol puteti sa urmariti cateva secvente de viata dusa in totala izolare de calugarul care imita la nivelul oferit de secolul XXI , insa, viata extraordinar de grea si plina de privatiuni autoimpuse a stilistilor, acei asceti mentionati mai sus .
postare – Cristina David