Mai aproape de Cer si de Dumnezeu

Intr-un anume loc din Georgia(fosta republică sovietică socialistă, aflată în nord-estul Turciei, între Europa şi Asia),  mai exact satul Katskhi , langa orasul Chiatura , se poate vedea un monolit  din calcar masurand cam 40 de m inaltime cu o bisericuta veche ridicata in urma cu secole pe suprafata de 150 metri patrati de la varf.

Roca masiva nu a fost cercetata de oamenii de stiinta pana in anul 1944 desi fusese venerate de localnici ca Stalpul Vietii si simbolul Adevaratei Cruci in jurul ei creindu-se multe legende de-a lungul vremii. Studiile efectuate au dat la iveala existent unei vieti monahale aici datand din secolele IX-X . Biserica de pe stâncă a mănăstirii a fost restaurată în cadrul  unui program finanțat de stat în 2009.

Complexul Stâlpului Katskhi este alcătuit din biserica dedicată Sfântului Maxim Mărturisitorul, o criptă, trei chilii pustnicești, o pivniță și un perete cortină sprijinit pe partea mai accidentată a coloanei. La baza stâncii se află biserica nouă a Sfântului Simeon Stâlpnicul, ruinele unui zid vechi și clopotnița. Biserica Sf. Maxim Mărturisitorul este  situată pe partea de sud-est, pe vârful stâncii.  Este o biserică mică, cu dimensiunile 4,5 x 3,5 m și reprezintă restaurarea modernă a unei biserici medievale de piatră ruinate. Mai jos și la sud de biserică se află o criptă rectangulară alungită cu dimensiunile de 2,0 x 1,0m, care a fost folosită ca mormânt. Săpăturile în pivnița ruinată au scos la iveală 8 vase mari cunoscute în Georgia drept k`vevri. Pivnița este o grotă rectangulară cu intrare și două luminatoare pe suprafața  verticală a stâncii situate la 10m mai jos de vârf.  Chiar  la baza stâncii se află o cruce în relief, ce seamănă cu alte desene medievale găsite și în alte părți ale Georgiei , în special la Bolnisi.

Activitatea monahală pe varful acestei stanci a început să reînvie în 1995, odată cu sosirea aici a monahului Maxim Qavtaradze, născut chiar în apropiere, în Chiatura. Într-un interviu în The Telegraph, monahul Maxim, un convertit, a făcut referire la viața sa actuală și la tinerețea zbuciumată: „Aici, în linistea de sus, poți simți prezența lui Dumnezeu. Când eram tânăr, beam, vindeam droguri, de toate. Când am ajuns în închisoare, am știut că e timpul pentru o schimbare. Obișnuiam să beau cu prietenii pe dealurile din jur și să privesc spre acest loc, în care pământul se întâlnește cu cerul. Noi știam că aici au locuit călugari înainte și simțeam un mare respect față de ei„.

 

Roca din Katskhi reaminteste turistilor de faimoasele formatiuni monolitice din localitatea Meteora aflata in Grecia unde am vizitat cu multi ani in urma minunatele manastiri ortodoxe ridicate pe suprafetele din varfurile acestor stanci. Calugarul Maxim care s-a hotarat si caruia i-a fost permis ca sa locuiasca in izolare pe varful stancii din Katskhi , cu siguranta a luat modelul unor asceti crestini care au trait si s-au nevoit pe stalpi de lemn in timpul crestinismului timpuriu , secolul IV.

 

Biserica de la Katskhi Pillar este unul dintre cele mai izolate locuri din lume. Călugării din întreaga lume vin aici pentru a-și găsi liniștea. Se spune că în această bisericuţă, mai mult decât în altele, Dumnezeu face minuni.

In tacerea deplina care stapaneste in vecinatatea bisericutei , acolo unde s-a construit si o chilie , Maxim se simte cu mult mai aproape de Dumnezeu si se poate ruga mai bine.

 

Cam de doua ori pe saptamana el coboara pe o scara construita anume , jos la picioarele stancii , spre a se ruga si impreuna cu discipoli de-ai lui care au alcatuit o comunitate crestina chiar pe acel loc. Coborarea dureaza 20 de minute…

 

In video-ul inclus in acest articol puteti sa urmariti cateva secvente de viata dusa in totala izolare de calugarul care imita la nivelul oferit de secolul XXI , insa, viata extraordinar de grea si plina de privatiuni autoimpuse a stilistilor, acei asceti mentionati mai sus .

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2384040/Maxime-Meet-monk-lives-life-virtual-solitude-131ft-pillar.html#v-2652512910001

postare – Cristina David

 

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Din istoria crestinismului, viata crestina, Viata Monahala, Video și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s