Marele Mucenic Efrem cel Nou – sfântul descoperit printr-o revelaţie

Despre viata sfântului Efrem nu s-a ştiut nimic, timp de 500 de ani. Un lucru cu totul neobisnuit cand citim vietile mucenicilor intru Hristos Domnul. Dar asa a fost randuit sa fie.

După moartea sa cum­plită , martirica ,a urmat o lunga perioada de tacere absoluta.. Tăce­rea pe care Dum­nezeu o hărăzeşte unora dintre aleşii săi.

Tot ceea ce ştim astăzi despre el cunoastem prin revelatiile maicii Macaria Desipri, maicuta care i-a şi descoperit sfintele moaşte, în anul 1950 –

S-au scurs aşadar mai bine de cinci veacuri. Dupa care ,  subit, ca şi cum ar fi vrut să ne trezească dintr-un somn profund , Domnul s-a ho­tărât să ridice vălul pe care-l aşe­zase peste moartea iubitului său martir. „Şi a făcut-o printr-o femeie, o monahie a cărei inimă a fost îndea­juns de curată încât să-L poa­tă înţelege pe Dumnezeu însuşi. Şi aşa, din vedeniile acestei călugă­riţe, viaţa sfân­tului mucenic Efrem cel Nou a fost reconstituită. Ca într-o fabuloasă expediţie arheolo­gică, în care nu e săpat pământul, ci cerul, frânturi din existenţa sa au fost revelate întâi maicii Macaria şi apoi altor maici din obştea mânăstirii ei. Rândurile de mai jos încearcă să refacă pentru dumneavoastră această experienţă cutre­mu­rătoare şi unică în istoria creştinismului.”

 

O vedenie

Manastirea Buna Vestire  fost ridicata  pe locul numit „Colina Neprihanitilor”, in nordul Atenei. In vremea zidirii manastirii, peninsula greceasca Atica nu era inca sub ocupatie otomana. In anul 1416, otomanii cei pagani ocupa si peninsula Atica, unde se afla manastirea. Atacand manastirea in anul 1424,  turcii ii omoara pe toti calugarii pe care ii gasesc in ea, afara de Sfantul Efrem cel Nou, care nu se afla in manastire in acel ceas, ci intr-o pestera de langa manastire, in care obisnuia sa se roage zile in sir.  Manastirea a fost aproape in intregime distrusa, toti calugarii fiind omorati prin decapitare iar biserica fiind jefuita.  Peste inca un an, paganii otomani vor ataca din nou manastirea, distrugand-o.

In anul 1945, maica Macaria a ajuns pe locul ruinatei manastiri inchinate Bunei Vestiri a Maicii Domnului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, maica a zidit aici o chilie, incepand mai apoi sa curete molozul si sa scoata la lumina ce a mai ramas in picioare din vechea manastire. De fiecare data cand maica mergea printre mormanele de pietre, se gandea in sine la faptul ca o multime de calugari cu viata sfanta au primit cununa muceniciei in acest loc.

Vreme indelungata, maica s-a rugat lui Dumnezeu sa o invredniceasca de a-i descoperi macar unul dintre multimea sfintilor martirizati in acel loc. In chip minunat, maicii i s-a descoperit sa sape intr-un anumit loc din zona.

 

Pe mine ,personal, m-a impresionat mult de tot felul in care a avut loc revelarea divina a locului in care se aflau oasele unui martir din vremuri indepartate…care a fost atat de crunt chinuit. Dumnezeu nu lasa ca sa ramana nestiute acele lucruri care ne pot fi de mult ajutor – prin sfintii Lui nevoitori , anume, darul acestora de a oferi tamaduire in multe feluri celor suferinzi.

Sunt intamplari demne de citit si voi alatura deci,  link-urile site-urilor care relateaza detailat tot ceea ce s-a petrecut pana la descoperirea moastelor minunat mirositoare ale sfantului mucenic.

Dobandind noi cunostinta dumnezeiasca a vietii tale intru Domnul, prin aratarea Sfintelor tale Oseminte, laudam pe Cel Care te-a proslavit prin multime mare de minuni, Preafericite Efrem. Prin ele tu daruiesti mangaiere celor care iti canta cu umilinta:

Bucura-te, ca lui Hristos-Dumnezeu Ii esti slujitor!
Bucura-te, ca al luminii nematerialnice esti vazator!
Bucura-te, urmator plin de sarg al nevointei pustnicesti!
Bucura-te, fierbinte ravnitor al luptelor mucenicesti!
Bucura-te, vas preacurat, ce ai primit dumnezeiasca insuflare!
Bucura-te, floare sfanta raspandind tainica inmiresmare!
Bucura-te, intelepte care ai lepadat desertaciunea cea lumeasca!
Bucura-te, caci in chip tainic ai vazut lumea cea Cereasca!
Bucura-te, caci multime de inviforari ai potolit!
Bucura-te, ca dorirea cea buna a duhului ti-ai hranit!
Bucura-te, ca prin dragostea ta sfanta pavaza ne esti!
Bucura-te, ca inselaciunile diavolesti tu le starpesti!
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!

 

http://sfantul-mare-mucenic-efrem-cel-nou.blogspot.com/2011/01/moastele-sfantului-efrem-cel-nou-nea.html#numele

http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfantul-efrem-nou-nea-makri-120736.html

http://www.formula-as.ro/2013/1083/spiritualitate-39/marele-mucenic-efrem-cel-nou-sfantul-descoperit-printr-o-revelatie-16801

postare – Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Sfantul Efrem cel Nou și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s