Să aibă nume de înger și să fie ateu?!

 

Sub acest titlu incitant , am aflat in articolul respectiv din Altarul Credintei – publicatie pe care o rasfoiesc foarte des cu mult interes , o istorioara adevarata, o marturie deosebit de emotionanta pe care o redau aici. M-a surprins si pe mine felul in care Cuviosul Paisie de la Muntele Athos s-a adresat direct, fara alta introducere, tanarului student care venise anume la dansul spre a afla ce ar putea face sa Il cunoasca pe Dumnezeu si sa creada in El fara a se mai indoi. In alte cuvinte , sa primeasca de la acest duhovnic cu har dovada existentei Lui Dumnezeu.  In acea zi mult cautatul staret l-a ales pe studentul nostru, inaintea altor tineri care asteptau mai de multa vreme pentru a primi sfaturi de la el, adresandu-i-se si aratandu-i ca stia ca are un nume de sfant si  ca stia de ce venise la el. Tanarul a ramas fara grai dar in aceeasi clipa a simtit cum valul de nedumerire si intrebari fara raspuns i s-a luat de pe minte iar lumina credintei a patruns in inima si sufletul sau. Dumnezeu asta a vrut…a lucrat prin chiar darul vederii cu duhul ce-l dobandise Cuviosul Paisie de-a lungul timpului prin nevoire si rugaciune  , pentru a-Si demonstra existenta in toata puterea Sa.  Caci Domnul a vrut sa rasplateasca dorinta tanarului de a ajunge a-L cunoaste … pur si simplu, iubirea Lui  a inundat intreaga fiinta a celui care pana atunci nu crezuse in El.

 

În urmă cu câțiva ani s-a apropiat de mine un tânăr student. Cu multă șovăială, dar și cu tensiunea lăuntrică a unui căutător plin de pretenții, mi-a declarat că este un ateu, care însă și-ar dori să creadă, dar nu putea. De ani de zile se străduia și căuta, dar fără nici un rezultat. A discutat cu profesori și oameni erudiți, dar nu i-a fost satisfăcută setea lui după ceva serios. A auzit despre mine și a hotărât să-și împartă cu mine nevoia lui existențială. Mi-a cerut o dovadă științifică a existenței lui Dumnezeu.

– Știi integrale sau ecuații diferențiale? l-am întrebat.

– Din nefericire, nu. Sunt adept al filosofiei.

– Păcat! Deoarece știam o astfel de dovadă, i-am spus eu în glumă.

S-a simțit încurcat și pentru puțin a tăcut.

– Ascultă, îi spun. Iartă-mă că te-am necăjit puțin, dar Dumnezeu nu este nici ecuație, nici dovadă matematică. Dacă ar fi fost așa ceva, atunci toți cei erudiți ar fi crezut în El. Să știi că altfel Se cunoaște Dumnezeu. Ai mers vreodată în Sfântul Munte? Ai întâlnit vreodată vreun pustnic?

– Nu, părinte. Dar mă gândesc să merg…am auzit atât de multe. Dacă îmi spuneți, pot să merg și mâine. Cunoașteți acolo vreun om erudit, pe care aș putea să-l întâlnesc?

– Ce preferi? Un erudit care poate să te amețească sau un Sfânt care te poate trezi?

– Prefer un erudit, căci de Sfinți mă tem.

– Credința este o chestiune a inimii. Ia încearcă cu un Sfânt. Cum te numești?

– Gavriil, îmi răspunse el.

L-am trimis la un pustnic (este vorba de însuși Cuviosul Paisie Aghioritul). I-am descris cum să ajungă acolo și i-am dat indicațiile necesare. Am făcut și un plan.

– Vei merge și vei întreba același lucru. „Sunt ateu, îi vei spune, și vreau să cred. Vreau o dovadă a existenței lui Dumnezeu”.

– Mă tem… mi-e rușine.

– De ce te rușinezi și te temi de un Sfânt și nu te rușinezi și te temi de mine? l-am întrebat.

Mergi pur și simplu și ceri același lucru.

 

 

Peste câteva zile a mers și l-a găsit pe pustnic discutând cu un tânăr în curtea sa. De partea cealaltă așteptau alți patru, așezați pe niște buturugi. Printre ei și-a găsit și Gavriil un loc. Nu au trecut mai mult de zece minute și convorbirea cu acel Stareț a luat sfârșit.

– Ce faceți, măi copii? a întrebat Starețul. Ați luat un lukum? Ați băut apă?

– Mulțumim, Gheronda, au răspuns aceia cu o politețe lumească.

– Hai, vino aici! i-a spus adresându-se lui Gavriil. Voi aduce eu apa, ia tu cutia cu lukumi și vino mai aproape să-ți spun o taină: Este bine să fie cineva ateu, dar să aibă nume de înger și să fie ateu?! Aceasta este prima dată când aud așa ceva…

Puțin a lipsit ca prietenul meu să facă o comoție cerebrală din pricina șocului pe care l-a avut. De unde știa numele lui? Cine îi descoperise problema lui? Și în sfârșit, ce voia să spună Starețul?

„La întrebarea aceasta am simțit imediat ca o răsuflare, ca o adiere… Iar inima mi s-a umplut de credință. Lumea mea lăuntrică începea să învieze. Nedumeririle se dezlegau fără vreun efort intelectual, fără vreo discuție, fără vreun răspuns limpede. S-au surpat în lăuntrul meu toate întrebările dacă…de ce?, nu cumva? și a rămas doar cum? și Ce? de atunci încolo.

Tot ce nu mi-a dat cugetarea erudiților mi-a dăruit aluzia politicoasă a unui Sfânt, care făcuse doar patru clase. Sfinții au mult discernământ. Îți fac operația fără anestezie și totuși nu te doare. Îți fac transplant, fără să te taie. Te urcă pe culmi inaccesibile, fără criteriile logicii lumești. Îți sădesc credința în inimă, fără să-ți obosească mintea.

Mitropolitul Nicolae de Mesogheia și Lavreotikis

Sursa: marturieathonita.ro

postare : Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Adaugiri facute de autoarea blogului la articole preluate, articole, Cuviosul Paisie Aghioritul, despre credinta, Marturii, Viata duhovniceasca și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Phil Perkins • Photography

Photo ⋅ Pictures ⋅ Poetry

Blogul lui Roman

Blog cu tentă social - politică!

Poezii pentru sufletul meu

REVISTA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI * LITERATURĂ, ARTĂ ȘI CULTURĂ

Angelart Star

The beautiful picture of angels makes you happy.

Imaginary Coffee

Sometimes, we need fantasy!

Lacrimaroua

... e lumea mea si , te invit in ea ...

Linistea mea

Atunci cand simti ca nu mai poti,nu renunta!Ia-ti un moment de liniste si apoi vei prinde puterea sa mergi mai departe.

Love Travelling Blog

Travel diaries providing inspiration for planning the perfect trip

La mine în suflet

Gânduri, trairi, opinii...Iubiri

Sfântul Munte Athos

Pelerinaje la Athos, produse de la Athos, viața athonită, cuvintele părinților, fotografii, înregistrări, anunțuri

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

albastru de... mai departe (2)

albastru de... mai departe (2)

Sfântul Ioan de Kronstadt

În fiecare zi - gândurile unui om extraordinar

Vrăbiuțe

Cip! Cip!

Sfinţii Închisorilor

In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.

Noua adresă: APOLOGETICUM.RO

Sfinte Părinte Justin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi!

%d blogeri au apreciat: