La intrarea in biserica suntm intampinati de lumina calda ce palpaie in candele, tot candela ne lumineaza coltul de rugaciune amenajat cu dragoste si evlavie in casa noastra, candela ne lumineaza chipul atunci cand ajungem in fata icoanei unui sfant,candela se aprinde şi în cimitire, la mormintele celor dragi. Candela lumineaza lin, candela mangaie si odihneste sufletul, candela face parte din cultul liturgic ortodox, contribuind la imbogatirea etosului crestinesc.
Sfânta Scriptură ne învaţă că lumina este un semn al prezenţei lui Dumnezeu.
Exista credinta ca o candela aprinsa intr-o casa inseamna prezenta ingerului pazitor care staruie in a ramane atata timp cat tii candela aprinsa si nu neglijezi ca s-o aprinzi din nou cand s-a stins…
Candela invaluie odaia intr-o lumina blanda si ne aminteste in permanenta de cele sfinte si de folos sufletului nostru , ne imprima o atitudine de piosenie de cate ori privirea ne cade asupra ei.
Cuvantul „candela” vine de la greacescul „kandila”, insemnand „lampa veghetoare”. Aceasta aduce aminte crestinului ca trebuie sa privegheze neincetat, nestiind cand va veni Mirele Hristos, spre a-l pofti in camara Sa de Nunta.
Sfantul Nicolae Velimirovici ne-a lasat cu privire la candela si semnificatia luminii ei o interpretare cu multe trimiteri la invatatura Sfintelor Scripturi si la credinta pe care trebuie s-o avem in Dumnezeu si puterea Lui nemarginita.
De ce se aprinde candela înaintea icoanelor? – Sfântul Nicolae Velimirovici
În primul rănd, deoarece credința noastră e lumină. Hristos a zis: „Eu sunt lumina lumii”.
Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos luminează sufletele noastre.
În al doilea rând, ca să ne aducă aminte de caracterul luminos al sfântului în fața căruia aprindem candela – fiindcă sfinții sunt numiți fii ai luminii.
În al treilea rând, ca să ne slujească drept mustrare pentru faptele noastre întunecate și pentru gândurile și dorințele noastre rele, și să ne cheme la calea sfințeniei evanghelice ca astfel să ne ostenim cu râvnă pentru a împlini porunca Mântuitorului: „așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă lucrurile voastre cele bune”.
În al patrulea rând, ca să aducem o mică jertfă lui Dumnezeu, Care a jerfit tot pentru noi. Un mic semn al marii noastre recunoștințe și luminoasei noastre dragoste pentru Cel de la Care cerem în rugăciune și viață și sănătate și mântuire și tot ce ne poate da numai nemărginita dragoste cerească.
În al cincilea rând, ca să fie o sperietoare pentru puterile cele rele, care năvălesc uneori asupra noastră și la rugăciune și ne abat gândurile de la Făcătorul nostru – fiindcă puterile cele rele iubesc întunericul și fug de orice lumină, mai ales de cea care este închinată lui Dumnezeu și sfinților Lui.
În al șaselea rând, ca să ne dea imbold la ardere de sine. Precum untdelemnul și fitilul ard în candelă, supuse voii noastre, așa să ardă și sufletele noastre cu flacăra dragostei în toate pătimirile, supuse totdeauna voii lui Dumnezeu.
În al șaptelea rând, ca să ne învețe că după cum candela nu poate să se aprindă fără mâna noastră, nici inima noastră, această candelă lăuntrică a noastră, nu poate să se aprindă fără sfântul foc al harului Dumnezeiesc, chiar dacă ar fi plină cu toate virtuțile – fiindcă toate virtuțile noastre sunt ca un combustibil, iar de la Dumnezeu este focul ce le aprind.
La aprinderea candelei sunt doua rugaciuni care se rostesc cu gand desincera pocainta :
Prea Sfântă şi Înaltă Treime, primeşte dragostea mea înaintea ta şi arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele şi şterge mulţimea răutăţilor mele şi dă-le îngropării şi uitării Tale, Doamne. Amin!
Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu şi o du înaintea Fiului şi Dumnezeului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin!
Răspunsuri la întrebările lumii de astăzi – Sfântul Nicolae Velimirovici
Sursa: Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, vol. I, Editura Sophia, 2002
Cristina David