Loc de reculegere si de veche viata duhovniceasca – Manastirea Hodos Bodrog – Arad

 

O zi de canicula in luna august a acestui an ,ce moleseste si istoveste parca. Ora 3 a dupa amiezei. Intram topiti de caldura in „raiul” binecuvantat cu adieri racoroase binefacatoare . Aici in incinta manastirii Hodos Bodrog ne invaluie umbra arborilor seculari , simtim ca ne revenim cu totul si suntem patrunsi de  atmosfera duhovniceasca ce se desprinde din zidurile groase al bisericii vechi si din mersul linistit al monahilor ce trec pe langa noi adanciti in ganduri si rugaciuni. Un indemn si pentru noi la reculegere si rugaciune.

Parintele Antonie pe care il intalnim in biserica veche , un calugar tanar dar foarte citit si mult umblat in locuri sfinte , ne insoteste si conduce peste tot, cu istorisiri minunate despre cartile vechi si icoanele facatoare de minuni pe care muzeul manastirii – splendid amenajat – le adaposteste impreuna cu multe alte obiecte de arta veche bisericeasca. Veritabile comori pastrate cu sfintenie.

Povestirile sale ne duc departe pana la Sfantul Munte si cu mult timp in urma, pe vremea Sfintilor Parinti, cuvintele sale prind parca viata. Un ghid ad-hoc , improvizat pentru vizita noastra doar, parintele Antonie este un adevarat dar…la plecare primim cate un teanc substantial de carti duhovnicesti. Ii multumim din inima caci l-am indragit sincer  in acest rastimp de 3 ore mult binecuvantate petrecut in oaza de lumina si credinta a vechii manastiri. Pacea si multumirea sufletului capatate in acea zi la sfanta manastire ce sta de straja in largul campiei  banatene , le traiesc ori de cate ori revad cu ochii mintii acele locuri , atunci retraiesc din plin minunatele momente. Multumesc Domnului pentru acele clipe, si pentru tot!

http://clopote.ro/manastirea-hodos-bodrog-arad/

 

 

NOTA – Manastirea Hodos-Bodrog este un lacas vechi ce a implinit secole de viata monahala, posibil cea mai veche manastire de rit rasaritean din tara noastra. Despre legenda care a urcat pana la noi prin timp si care ne povesteste cum a luat fiinta manastirea , precum alte informatii privind vechimea ei si ridicarea celor doua biserici din incinta ei cititi  va rugam aici: http://ziarullumina.ro/bogatia-duhovniceasca-si-culturala-de-la-hodos-bodrog-42530.html

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Manastirea Hodos-Bodrog, Manastiri, Viata Monahala și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s