De ce are cineva o deosebită evlavie la un sfânt?

„Pentru ca cineva să aibă o deosebită evlavie la un Sfânt, trebuie ca Sfântul să-i fi vorbit înlăuntrul său într-un fel sau altul. Fiecare, din pricina unui anumit fapt, care i s-a întâmplat cu ajutorul unui Sfânt, are şi o deosebită dragoste faţă de acest Sfânt. Acest fapt poate fi ceva serios sau poate fi lipsit de importanţă. Iată eu, deoarece de mic mergeam la bisericuţa Sfintei Varvara, acolo la Koniţa, am mare evlavie la Sfânta Varvara. Sfânta m-a ajutat şi în armată, când, deşi eram fără carte, m-au luat la transmisiuni. M-a ajutat apoi şi la sanatoriu, după operaţia la plămâni. Atunci medicii mi-au spus că, de îndată ce se va curăţa plămânul, îmi vor scoate furtunaşele şi aparatul. Şi deşi trebuia să fie scoase la cinci zile după operaţie, iată că trecuseră douăzeci şi cinci de zile şi eu tot cu ele eram, din care pricină sufeream mult. Sâmbătă, pe 3 decembrie, îi aşteptam pe medici să mă slobozească de această mucenicie, dar, din păcate, nu au venit.

Duminică dimineaţă, când se prăznuia pomenirea Sfintei Varvara, mi-am spus: « Dacă era să mă ajute Sfânta Varvara, trebuie să fi făcut-o până acum. Medicii au plecat. Astăzi, Duminică, este imposibil să vină. Acum cine îmi va scoate furtunaşele? » Am spus şi vreo două cuvinte de nemulţumire: « Am aprins candela de atâtea ori la bisericuţa Sfintei. Ce plute am pus, cât untdelemn am dus! Am curăţat şi biserica şi am aranjat-o. Şi să nu-mi scoată două furtunaşe? » După aceea m-am gândit: « Se vede că am supărat-o pe Sfânta Varvara şi de aceea nu s-a îngrijit să mi le scoată ». Deodată am auzit zarvă. « Ce se întâmplă?, îmi spun. A păţit cineva ceva? ». « Vin medicii », mi-a zis cineva: « Nu ştiu ce l-a apucat pe director, că le-a spus medicilor dis-de-dimineaţă: Mergeţi şi scoateţi furtunele călugărului! ». Intră medicii în salon şi-mi zic: « Avem ordin să-ţi scoatem furtunaşele ».

Se vede treaba că nu i-a plăcut Sfintei Varvara că am spus acele cuvinte de nemulţumire. Uneori trebuie să şi cârteşti puţin. Dar mai bine să nu cârteşti. Dacă nu cârteşti, înseamnă că ai nobleţe. Vezi, un Sfânt uneori ne dă imediat ceea ce îi cerem, alteori însă ne dă mai târziu. Alteori îl ascultă pe cel care se roagă, pentru că se află într-o stare duhovnicească bună, iar altori pentru că plânge şi cârteşte ca un copil mic.”

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Despre rugăciune, vol. VI, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2013, pp. 99-100)

sursa : https://doxologia.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Adaugiri facute de autoarea blogului la articole preluate, Cuviosul Paisie Aghioritul, Sfintele icoane și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la De ce are cineva o deosebită evlavie la un sfânt?

  1. De luare aminte cele spuse de Sf Cuvios Paisie Aghioritul. Nu indraznesc sa spun altceva decat ca legatura tainica si sfintita cu un anume Sfant Suflet al Domnului se face in mod miraculos, suntem purtati anume, fara sa ne dam seama, pe o anume cale…..aceasta este indrumarea nevazuta, revelata……ne intalnim in mod miraculos cu un anume Sfant………pe viata…….Este insa – am simtit acest lucru fara de tagada – de mare folos si ruga intensa, din tot sufletul, din proprie pornire, cu un anume of in suflet, la un anume Sfant, intr-un anume moment al vietii, Sfantul raspunde in asa fel incat se creeaza si in acest mod o legatura sfintita – pe viata….

    Apreciază

    • Amin! Fiecare credincios afla calea cea buna , este indreptat fara doar si poate de Dunmnezeu spre a gasi acei sfinti care ii vor veni in ajutor si spre protectie in momente grele din viata. Crezand noi in minunile savarsite de sfinti (despre care am auzit sau citit) este de mare folos in probleme care ne framanta si le dorim rezolvarea , precum si in necazuri, sa ne rugam fierbinte, cu multa incredere la un sfant despre care stim ca a faptuit minuni in situatii asemanatoare. Raspunsul va veni atunci !Mare este puterea Lui Dumnezeu !

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s