Aflam din insemnarile mosierului si omului de afaceri rus Nikolay Motovilov ca intr-o anume imprejurare a incercat sa-si puna capat vietii sale prin inecare intr-un lac in apropiere de Kazan. A fost insa impiedicat s-o faca pentru ca i s-a aratat Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu , care dupa cum tot el ne spune, l-a calauzit incepand din acel moment pe parcursul intregii sale vieti, devenind prea milostiva lui ocrotitoare in toate imprejurarile grele. Nu dupa mult timp Motovilov l-a cunoscut pe Cuviosul Parinte Serafim si a devenit unul din discipolii cei mai ferventi ai sfantului.
El a inceput sa scrie multe din conversatiile avute cu Sfantul Serafim , intre care si cel mai indragit dialog ‘Serafim vorbind despre scopul vietii crestine” , care avusese loc in luna noiembrie a anului 1831 in padurea din apropierea Sarovului. Acest manuscris a fost daruit de catre vaduva mosierului Motovilov conform unor surse , scriitorului Serghei Nilus , care cauta de multa vreme si cu insistenta sa afle cat mai multe amanunte despre viata Sfantului Serafim. Dupa alte surse scriitorul rus ar fi gasit el insusi manuscrisele lui Motovilov depozitate intr-un cos in podul casei acestuia. Amanunte lipsite de importanta si care nu afecteaza cu nimic cele ce au urmat. Faptul in sine al intrarii in posesie a acestor manuscrise este semnificativa caci scriitorul Nilus a publicat imediat acele insemnari despre care pomeneam inainte, referitor la spusele Sfantului Serafim despre adevaratul scop al vietii crestine.
Această conversaţie este o adevărată comoară pentru literatura ortodoxă, care s-a născut din dorinţa lui Nicolae Motovilov de a înţelege scopul vieţii creştine.
Sfântul Serafim ştia că Motovilov caută acest răspuns din tinereţe fără să găsească satisfacţie. Sfântul părinte i-a spus că ţelul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt: „Este nevoie să lăsăm Duhul Sfânt să pătrundă în inimile noastre. Toate cele bune, pe care le săvârşim în numele lui Hristos, ni s-au dat prin Duhul Sfânt şi le putem face mai ales prin rugăciune, care ne este tot timpul la îndemână”.
Motovilov a întrebat de unde putem şti dacă am dobândit sau nu Duhul Sfânt: „Părinte, cum aş putea vedea harul Sfântului Duh? Cum pot să-mi dau seama dacă este întru mine sau nu?”. Sfântul Serafim i-a vorbit despre cum ajung oamenii să aibă Sfântul Duh şi cum recunoaştem duhul lui Dumnezeu în noi, dar Motovilov nu înţelegea. Atunci părintele l-a luat de umeri, spunându-i: „Noi acum suntem amândoi întru Duhul Sfânt, fiule. De ce nu mă priveşti?”.
În acel moment, Motovilov a simţit că i se deschid ochii şi a văzut cum faţa bătrânului strălucea ca soarele. Sufletul i s-a umplut de pace şi linişte, desfătare şi bucurie, corpul i-a fost străbătut de căldură, iar în jurul lor se răspândea o mireasmă foarte plăcută. Motovilov s-a speriat de acea schimbare neobişnuită, dar mai ales de faţa sfântului, care strălucea: „Nu vă pot privi, părinte, pentru că ochii vă luminează ca fulgerul şi faţa vă este mai strălucitoare ca soarele!”.
Sfântul Serafim i-a răspuns: „Nu te teme, prietene al lui Dumnezeu, acum şi tu eşti la fel de strălucitor ca mine. Înseamnă că şi tu eşti în lumina Duhului Dumnezeiesc, altfel nu m-ai putea vedea că sunt aşa. Să mulţumim Domnului pentru mila Sa de negrăit faţă de noi!”
Atunci a înţeles Motovilov cu mintea şi cu inima ce înseamnă transfigurarea prin pogorârea Sfântului Duh asupra omului. Sfântul Serafim l-a asigurat că Domnul îi va permite să păstreze amintirea acestei experienţe toată viaţa lui.
Sfântul Serafim spunea: „Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieţii creştine, în timp ce rugăciunea, postul, pomenile şi alte fapte bune făcute din dragoste de Hristos sunt doar mijloace pentru dobândirea Duhului Sfânt”.
„Dobândeşte harul Duhului Sfânt şi prin practicarea celorlalte virtuţi, de dragul lui Hristos. De pildă, dacă rugăciunea şi privegherea îţi dau mai mult har de la Dumnezeu, roagă-te şi priveghează; dacă postul îţi dă mult din duhul lui Dumnezeu, posteşte; dacă milostenia îţi dă mai mult, fă pomeni. Măsuraţi în acest fel fiecare virtute făcută din dragoste pentru Hristos”.
sursa – Doxologia ; comentariile apartin autoarei si sunt bazate pe alte lecturi referitoare la subiect
Cristina David