Parintele Efrem Athonitul ne da un sfat bun si care ne ajuta mult la stapanirea de sine si autocontrol atunci cand suntem tulburati din cauza ca ego-ul nostru este (sau ni se pare) atacat, un sfat lesne de aplicat, la indemana celor care apeleaza la rugaciune in mometele grele. Nu vom observa un rezultat pozitiv chiar de la prima incercare insa perseverand ca si cu orice lucru bun, vom avea sansa pe care ne-o daruieste Dumnezeu ca sa scapam de o pornire rusinoasa si foarte daunatoare celor din jur dar si noua insine.
„Fii bland si nu te mânia, caci mânia este rodul egoismului si al voii proprii, pe cand blândetea este roada unei inimi smerite si a tăierii voii de sine. Când cineva se mânie, mintea sa isi pierde discernamantul, si, prin urmare, isi pierde echilibrul si este purtata in a rosti vorbe necuvenite.
Chiar daca Sfintii Parinti au asemanat toate patimile cu betia, au asemanat cu aceasta indeosebi mânia, caci atunci cand cineva este beat, isi pierde demnitatea si se face de ras in fata tuturor – la fel se petrece cand o persoana irascibila isi iese din fire.
Domnul ne spune: „Invăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre” (Matei 11:29). Pentru a ne afla pacea constiintei, trebuie sa inabusim si sa starpim fiara mâniei, al carei ascunzis este egoismul.
Cand cineva se intample sa te critice, fie cu dreptate, ori din lipsa de tact, controleaza-te, stapaneste-ti tulburarea dinlauntru, inchide-ti gura, si incepe sa rostesti rugaciunea launtrica, si dintr-o data vei vedea fiara ca se inabusa! Dar fiecare izbanda are trebuinta de lupta. Daca vrei sa-ti supui si sa starpesti patimile, invata sa iubesti smerenia si osandirea de sine. Doar asa pot fi patimile slabite si nimicite.
Cand esti cuprins de mânie, trebuie sa realizezi ca tu esti cel ce o hraneste, doar spre a o afla, data viitoare, mai puternica. Dar, daca atunci cand se ridica, o inabusi asa cum am spus mai sus, atunci vei constientiza ca o infometezi, asa incat data viitoare cand se va ridica, va fi mai slaba, iar data urmatoare si mai slaba, si, putin cate putin, te vei tamadui de mânia ta.”
NOTA – Parintele Efrem Athonitul este un „parinte al pustiei” contemporan, ale carui viata si invataturi sunt pline de duhul si traditia vechilor sfinti ai pustiei. Aceasta dovedeste ca invataturile si practicile parintilor din vechime nu numai ca exista si acum, dar sunt si la fel de relevante prin ceea ce trateaza pentru credinciosul din ziua de azi la fel cum erau in acele vremuri. Parintele Efrem a fost staretul manastirii Filoteu din Sfantul Munte.
Sursa – https://www.impantokratoros.gr/efrem_athonitul.ro.aspx
Cristina David