Am gasit spus, sau scris, ca gandurile rele sunt un prilej de poticnire pentru noi dar si pentru ceilalti. Iar pentru a dobandi si a pastra in noi cat mai mult timp o stare buna sufleteasca, pe care s-o transmitem celor din jur, este necesar sa putem deosebi gandul cel bun de cel rau si aici remarc iar ca am gasit scris, dar este si la bunul simt, ca tot ce este rau in mintea noastra provoaca stari de tulburare , de intristare si chiar deznadejde. O inima indreptata catre Dumnezeu si plina de incredere si nadejde nu poate simti stari negative, asta este un lucru ce-l simtim si il putem constata. Cu siguranta acest fel de ganduri fac mult bine , ne intaresc si ne incurajeaza , ne dau bucurie si multa liniste in suflet. Binele, bucuria, linistea, sunt stari de la Dumnezeu si noi ar trebui sa le avem mereu pentru a contribui la o pace si o armonie care sa fie continui in viata noastra. Parintii induhovniciti care au acumulat multa intelepciune ne dau sfaturi si explica toate aceste lucruri pentru a ne veni in ajutor tuturor celor ce dorim si vrem binele in viata. Starețul Tadei de la Vitovnița, ca un fin psiholog, pe linia tradiției ascetice consacrate, invoca legătura dintre gândurile noastre și modul de viață zilnic . Este cunoscuta afirmatia dansului devenita adevarata axioma duhovniceasca: „cum sunt gândurile cu care ne îndeletnicim, așa ne este și viața”.
„Din gânduri izvorăsc toate, şi bine şi rău. La fel se împlinesc şi gândurile noastre. Şi astăzi vedem, cum tot ceea ce este creat aici pe pământ şi în cosmos, este gândul lui Dumnezeu înfăptuit în timp şi în spaţiu. Şi noi suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu. Mare dar a primit neamul omenesc, iar noi nu înţelegem aceasta. În noi este energie dumnezeiască, viaţă dumnezeiască şi noi nu înţelegem asta. Şi nu înţelegem că prin gândurile noastre îi influenţăm pe ceilalţi. Poate fi un bine mare sau un rău mare: totul depinde de gândurile şi de dorinţele noastre.
Prin gândurile noastre virtuoase, paşnice, liniştite şi desăvârşit bune, ne influenţăm şi pe noi înşine, şi răspândim această pace pretutindeni în jur, şi în familii, şi în societate, şi oriunde. Acestea lucrează nu numai pe pământ, ci şi în univers.
Aşadar, aici suntem lucrători pe ţarina Domnului, şi înfăptuim armonia cerească, armonia dumnezeiască, iar acolo pacea şi liniştea domnesc pretutindeni. Dacă ne preocupă gânduri negative, acela ne este un mare rău. Când în noi este sălăşluit răul, el se răspândeşte şi în jur, în familie, în mediul în care ne aflăm. Iată, putem fi un bine mare sau un rău mare. Şi cât e de bine să fii om bun, pentru binele tău, omule! Căci gândurile nimicitoare, rele ne nimicesc pacea, şi atunci nu mai avem pace şi nici linişte.
Noi întotdeauna începem greşit. În loc să începem de la noi înşine, noi dorim întotdeauna să-i îndreptăm pe ceilalţi, iar pe noi ne lăsăm mai la urmă. Când fiecare va începe cu sine, atunci va fi pace pretutindeni! Iar Sfântul Ioan Gură de Aur, spune: „Dacă omul nu se va vătăma pe sine însuşi, nimeni nu-i poate face nici un rău, nici măcar diavolul. Vedeţi, noi suntem cei care ne croim viitorul.
Neamul nostru omenesc prin gândurile sale strică (tulbură) întreaga ordine (a lucrurilor). Neamul omenesc dintâi a şi fost nimicit prin potop pentru gândurile şi dorinţele sale rele. Iată, şi acum avem la fel gânduri rele şi nu avem roade bune, trebuie deci să ne schimbăm. De fapt, fiecare persoană trebuie să se schimbe, dar este mare păcat că nu am avut un exemplu în viaţă, nici în familie, nici în societate.”
sursa : https://buna-vestire.net
Cristina David