Ce sa facem ca postul si infranarea sa ne fie cu folos

Nu este îndeajuns ca săptămânile din post să treacă; se cuvine ca fiecare să-şi cerceteze conştiinţa şi să vadă ce a făcut bine în săptămâna prezentă şi în cea precedentă; astfel, el va putea să aprecieze cât de mult a sporit duhovniceşte, şi va putea recunoaşte patimile din care s-a îndreptat. Doar aceste reguli de vieţuire şi grija de mântuire pot face ca postul şi înfrânarea să ne fie cu folos.

Să fim mereu cu luare-aminte la mântuirea noastră şi să nu lăsăm să ne treacă zilele într-o trândăvie nelucrătoare. Să ne îngrijim mai puţin de faptul că am trecut de jumătatea postului, ci mai ales să ştim dacă am sporit în virtute şi ne-am îndreptat din vreo greşeală. Şi, într-adevăr, chiar dacă ne hrănim zilnic din cuvântul lui Dumnezeu, rămânem la fel, neschimbaţi şi fără să sporim în virtute şi fără să ne smulgem din inimă nici o sămânţă a păcatului, postul ne va aduce mai multă pagubă decât folos duhovnicesc; fiindcă acela care nu face să rodească atâta ajutor duhovnicesc va fi pedepsit cu asprime.

Vă îndemn, aşadar, să folosiţi cu folos ce vă mai rămâne din vremea postului şi pentru aceasta se cuvine ca în fiecare săptămână, în fiecare zi, să ne retragem înlăuntrul nostru, să ne curăţim sufletul de tot păcatul şi să ne sârguim să facem fapta bună. Acesta este şi îndemnul Psalmistului, care zice: «Fereşte-te de rău şi fă binele» (Psalmul 36,27); şi aceasta este esenţa postului cel adevărat. Astfel, cel violent şi mânios să-şi tempereze mânia cu ajutorul gândurilor evlavioase şi să devină blând şi răbdător; tot aşa, cel necumpătat şi leneş se cuvine să devină cumpătat şi harnic; iar cel iubitor de plăcere şi de frumuseţea cea trecătoare trebuie să îndepărteze din inima lui orice urmă de dorinţă trupească, […] să fugă de neînfrânare şi să practice fecioria.

Sfantul Ioan Gura de Aur

sursa : crestinortodox.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte de invatatura, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfaturi duhovnicesti și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s