INSULA PAȘTELUI: Ochiul care privește spre cer

 

În 1772, un explorator olandez descoperea în Oceanul Pacific Insula Rapa Nui (Marea Vâslă, deși căuta o altă insulă, Davis), pe care a rebotezat-o Insula Paștelui (deoarece descoperirea s-a produs într-o zi de Paște). Această insulă a devenit un simbol al luptei pentru salvarea planetei. Băștinașii au fost foarte afectați de bolile aduse de europeni în secolul al XIX-lea. În plus, coloniștii nu au venit ca niște eliberatori, băștinașii devenind sclavi. Apariția de noi specii animale pe insulă (șobolanii și oile), aduse de coloniști, a distrus flora locală. În vechime, insula mai avea un nume: Mata-ki-Te-rangi (Ochiul care privește spre cer). Este cea mai izolată insulă locuită. Exploratorii o numeau Insula de la capătul lumii. Nu există pe insulă nici un curs de apă permanent. Pentru a se purifica, băștinașii înotau până la o insulă vecină, într-o zonă plină de rechini, apoi se întorceau pe aceeași cale.

Omenirea este încă afectată de variola lăcomiei și de tuberculoza mândriei. Insula smereniei este izolată într-un ocean al slavei deșarte, dar lucrurile sunt valabile doar până la Marele Paște. Este un Premiu, pentru care merită să mergi până la capătul lumii. Merită să înoți printre rechini, ca să câștigi această recompensă pascală. Necuratul încearcă să ne răpească sufletele, pentru a deveni sclavii lui. Degeaba nu are cine să îngroape morții, TOȚI VOR ÎNVIA! Doar să nu ne lăsăm anexați de rău. Are cine să ne apere: Maica Domnului! Cei care pozau în binefăcători (coloniștii) au distrus insula, să nu ne lăsăm vrăjiți de vorbele mieroase ale conquistadorilor agnostici.

Ochiul care privește spre cer se vindecă, scapă de strabismul necredinței și se bucură să vadă splendorile veșnice. Cine privește spre Hristos, vede Raiul. Egoismul domină natura umană, dar cine privește spre cer se poate elibera de această dominație ilogică, absurdă, costisitoare și păgubitoare. Cuvintele sfinților sunt jetoanele luptătorilor, care se spală de noroi, ca să poată vedea cerul. Unii privesc doar oglindirea cerului în apă, fără să întrevadă adevărata strălucire. Cei ce sunt nefericiți privesc doar spre lut. În privirea lor nu se vede cerul.

Terra este o insulă a Paștelui într-un univers superb. Vechiul nume al insulei era Ochiul care privește spre cer. Acum, locuitorii tind să își numească țara Ochiul care privește în ecran. În vârful muntelui, omul face un selfie, în loc să privească cerul. Pe malul mării, omul face selfie, în loc să privească cerul. La Ierusalim, omul face selfie, în loc să se roage Celui ce a coborât din cer, ca să poată fi privit de aproape. Când te îndrăgostești de Dumnezeu la prima vedere, ești fericit. Cei ce nu s-au îndrăgostit de el, nu L-au privit deloc.

Fragmente din articolul publicat de pr Marius Matei in http://www.lumeacredintei.com

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte de invatatura, Desertaciunile lumii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s