Credinţa fără fapte moartă este

Noi oamenii ne putem apropia de Dumnezeu si nadajdui sa fim cu El mereu prin doua lucruri : credinta si faptele bune care nu sunt altceva decat manifestarea credintei noastre si a ascultarii fata de Domnul si Dumnezeul nostru , amandoua aceste lucruri trebuie sa se impleteasca armonios caci una fara de cealalta este incompleta.  Sa luam spre exemplu: un om care crede din toata inima si din tot cugetul sau, poate el fi placut Domnului daca nu isi iubeste aproapele, sau daca nu il iarta pe cel de langa el atunci cand acela ii greseste cu ceva? Nu , cu siguranta nu, pentru ca acel crestin ar incalca porunca iubirii pe care Domnul Iisus Hristos le-o lasa apostolilor sai si implicit noua, tuturor care credem in El : „Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu pe voi” (Ioan 15, 12).

 

Credinţa dreaptă trebuie a fi însoţită de fapte bune sau de vieţuire creştinească, fiindcă numai prin acestea două omul devine creştin adevărat şi are nădejde tare de mântuire veşnică. Aceasta o adeveresc Dumnezeieştile Scripturi zicând: „Vedeţi că din fapte se îndreptează omul şi nu numai din credinţă. Precum trupul fără suflet este mort, aşa şi credinţa fără fapte este moartă” (Iacov 2, 24-26).

Aşadar, pentru ca un creştin să devină, să fie şi să rămână plăcut lui Dumnezeu, trebuie mai întâi să-şi agonisească şi să aibă o adevărată credinţă în Dumnezeu şi să-şi îndrepteze după aceasta gandurile, cuvintele, faptele şi intreaga sa viaţa.

Tu crezi că este Dumnezeu, şi bine faci – şi dracii cred şi se cutremură (Iac. 2, 19); însă credinţa fără fapte moartă este (Iac. 2, 17). Ce folos este omului care mărturiseşte, iar cu faptele sale cele rele se leapădă de El? … şi noi datori suntem a-L cinsti pe Domnul nostru nu doar cu vorba, ci şi cu lucrul, că însuşi Acest Domn al nostru, Iisus Hristos, dă mărturie în Evanghelie: Nu tot cel ce îmi zice Mie: „Doamne! Doamne!” va intra întru împărăţia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Care este în ceruri (Mt. 7, 21).

(Patericul Lavrei Sfântului Sava, Editura Egumenița, 2010, pp. 127-128)

 

SfantuI Ioan Damaschin, la fel, arată că „ea (credinţa) se desâvârşeşte prin toate cele legiuite de Hristos, este învederată prin fapte, este cucernică şi îndeplineşte poruncile Aceluia care ne-a reînnoit”. Să nu se încreadă cineva numai în credinţa în Hristos”, învaţă Sfantul Simeon Noul Teolog, care merge până la a spune că „cei care se sprijină numai pe credinţă, cu adevărat sunt lipsiţi de credinţa. Sfântul Marcu Ascetul spune chiar că dragostea faţă de Hristos şi împlinirea poruncilor sunt totuna; „împlinind poruncile, ne arătăm dragostea faţă de Cel ce ne-a eliberat”.

sursa : https://doxologia.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Citate din Sfanta Scriptura, Credinta in Dumnezeu, Credinta ortodoxa, despre iubire și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s