Cum se poate ruga mintea neîncetat

Rugăciunea neîncetată desparte mintea de toate înțelesurile și astfel o înfățișează înaintea lui Dumnezeu goală de orice împrăștiere. Înțelesurile sunt pricinuite de diverse lucruri, iar unele lucruri sunt sensibile, altele inteligibile. Așadar, atât timp cât mintea se mișcă în preajma acestor lucruri, pe ele le cuprinde și aceste înțelesuri le poartă întru sine. Harul rugăciunii, însă, aduce mintea în strânsă legătură cu Dumnezeu.

Întrucât o unește cu Dumnezeu, o desparte de toate înțelesurile; mintea, golită de alte înţelesuri, comunică cu El și devine asemena chipului dumnezeiesc. Devenind după chipul dumnezeiesc, cere de la Dumnezeu cele cuviincioase și astfel nu greșește nicicând în cererile sale, întrucât rugămintea sa este întotdeauna împlinită de Dumnezeu. De aceea Sfântul Apostol Pavel ne cere: „rugați-vă neîncetat…”, ca să reușim, prin unitatea statornică a minții noastre cu Dumnezeu, încetul cu încetul, să o îndepărtăm de orice alipire de cele materiale.

Întrebare: Și cum se poate ruga mintea neîncetat, din moment ce, atunci când cântăm, citim, vorbim cu cineva sau suntem la ascultare, mintea se împarte în multe înțelesuri și reprezentări?

Răspuns: Sfânta Scriptură nu poruncește nimic din cele cu neputință de înfăptuit, din moment ce și Apostolul însuși cânta, citea, învăța, slujea și pătimea de pe urma prigoanelor, și totuși, se ruga neîncetat. Întrucât rugăciune neîncetată înseamnă să avem mintea pironită întotdeauna cu multă evlavie și dorire către Dumnezeu; omul să se lege pe sine întotdeauna de nădejdea în El și să aibă temeiul îndrăznelii pentru toate lucrările lui în El, toate câte se întâmplă înfruntându-le precum Apostolul, care spunea în orice împrejurare: „Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? Iar apoi ne încredințează, continuând: „Căci sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus Domnul nostru. (Rom. 8, 38-39). Așadar, această lucrare lăuntrică o avea Apostolul, rugându-se neîncetat, fără contenire; întrucât în toate lucrările sale, așa cum am spus, și în toate câte i se întâmplau, se legase pe sine de nădejdea în Dumnezeu. De aceea și toți sfinții se bucurau întotdeauna în necazurile ce li se întâmplau pentru a-i deprinde să nădăjduiască în Dumnezeu. Sunt de părere, așadar, că aceasta este starea fără seamăn și curată a rugăciunii: mintea să reușească să se afle în afara trupului și a lumii și să se roage desprinsă cu desăvârșire de materie și de formele lumii.

Prin urmare, cel care va izbândi să păstreze în toată plinătatea sa această stare a sufletului, acela se roagă cu adevărat neîncetat.

Sfântul Maxim Mărturisitorul

sursa : http://www.ganduridinierusalim.com – Extras din „Lumea rugăciunii”, Ed. Kalamos

Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din Sfanta Scriptura, Rugaciunea Inimii, rugaciunea neincetata și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s