O manastire plina de har – Manastirea Nicula

Manastirea Nicula – un loc sfintit si sfant in care imi doresc mult sa revin . O icoana a Maicii Domnului vestita in tara intreaga pentru minunile facute de-a lungul secolelor in viata celor care cu multa credinta s-au rugat in fata ei. Este aceeasi icoana care a lacrimat in mod miraculos in urma cu aproape patru secole…Am simtit puterea ei cand mi-a raspuns pe loc la o nedumerire care imi staruia de multa vreme in minte…O biserica „de zid” care adaposteste sfanta icoana a Maicii Domnului si o alta micuta, din lemn , acestea doua impreuna cu noua biserica ce parca le copleseste pe celalate prin dimensiuni, asezate intr-un amfiteatru natural de o mare frumusete…Impresionant, totul scaldat intr-o lumina blanda precum o aura cereasca.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula

Icoana Maicii Domnului de la Nicula, in jurul careia s-a si dezvoltat pelerinajul si multimea rugaciunilor pelerinilor, a fost zugravita in anul 1681, de catre preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizata pe scandura de brad, intarita cu doua cingatoare de brad, in grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns aici prin mana nobilului roman Ioan Cupsa, care a cumparat-o de la preotul Luca, donand-o manastirii.

Potrivit unui proces verbal, scris de cativa militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu, intre 15 februarie si 12 martie 1699.

Din momentul plangerii, Maica Domnului si-a aratat milostivirea fata de multime de credinciosi care veneau, se inchinau si erau izbaviti de bolile si nevoile lor. Exista pana astazi foarte multe marturii venite de la oameni tamaduiti de boli declarate de medici incurabile, venind la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Cateva dintre acestea au fost cuprinse intr-o carte aparuta in acest an sub ingrijirea staretului Manastirii Nicula, pr. arhim. Andrei Coroian, intitulata Sfanta Icoana a Maicii Domnului de la Nicula si minunile ei.

Din cauza pericolului strain, intre anii 1714-1782, icoana a fost ingropata in pamant, fiind ascunsa din nou intre 1948-1962, fiind gasita de staretul de atunci, arhimandritul Serafim Maciuca. A fost zidita in geamul casei lui Vasile Chezan, tatal unuia dintre calugarii uniti. Dupa gasire, a stat in manastire doar cateva ore, fiind dusa ulterior de organele comuniste la Cluj, la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe. Aici a ramas pana in 24 martie 1992, cand a fost readusa la manastire, printr-o procesiune impresionanta. De atunci a parasit manastirea de putine ori si numai la evenimente deosebite din viata Bisericii noastre. Icoana este adapostita in prezent de biserica din zid, unde se slujesc si sfintele slujbe.

Icoana este cunoscuta pentru puterile ei tamaduitoare, sunt multi oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer, sunt multe familii care au dobandit prunci dupa ce s-au inchinat la icoana si poate cea mai mare minune e faptul ca exista, in inima Transilvaniei o obste monahala si un aflux foarte mare de pelerini.

In ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana este scoasa din biserica, in timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului si se face inconjurul bisericii cu aceasta icoana.

sursa (partial): crestinortodox.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Maica Domnului, Manastirea Nicula, Manastiri din Romania și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s