Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu

Zilele trecute am aflat despre  o carte ce poate avea un impact mare in viata duhovniceasca a celor care cauta insistent si cu multa seriozitate asupra sinelui cu scopul de a analiza toate slabiciunile , greselile si pacatele lor si de a lupta cu acestea. Daca preocuparea pentru semenii nostri si viata pe care o duc ei este lesne de facut, preocuparea de sine cere foarte multa osteneala din partea noastra. De aceea, din pacate, nu multi pot persista timp indelungat in aceasta lucrare launtrica de indreptare care cere multa, foarte multa  rabdare. Pentru a ne apropia de Dumnezeu pe zi ce trece si a putea gusta „pacea Sa care intrece orice pricepere”, sa ne simtim incurajati a o face, insa.

In aceasta carte, autorul ei ramas ascuns cunoasterii noastre caci numele lui s-a pierdut in anonimat, lanseaza in sensul acesta o invitatie adresata fiecaruia dintre noi. Pentru fiecare zi a anului gasim anumite cuvinte folositoare, de mangaiere sufleteasca si de indemn  la indreptarea sinelui. Ele reflecta intotdeauna si aprofundeaza cate un citat ales din Sfanta Scriptura.

Pentru luna februarie, ziua a 8 a, de exemplu, gasim citatul din Epistola catre Efeseni a Sfantului Apostol Pavel: „Pentru aceea, lepadand minciuna, graiti adevarul” (Cap 4, versetul 25). Citim mai departe o frumoasa invatatura bazata pe cuvintele Apostolului.

„Apostolul Pavel le spune asta celor ce cunoscusera deja adevarul crestinismului, indemnandu-i sa renunte cu totul la minciuna, care este atat de raspandita in toate timpurile. Asadar, dupa cat se vede, nici macar dupa convertire sufletul omenesc nu leapada dintr-odata si cu usurinta minciuna, in care se invesmanteaza ca intr-o haina cu care este obisnuit. Facem mereu schimb de vorbe desarte, ne fura fara sa vrem cele exterioare, ne inselam unii pe altii, dam convorbirilor banale o insemnatate exagerata si sub pretextul amabilitatii spunem o multime de lucruri vane. Nu numai in cuvintele, ci si in privirile noastre, chiar si in gandurile si in simtamintele noastre arareori isi gaseste loc, din pacate, adevarul adevarat. In toate rationamentele noastre se amesteca ceva nefiresc, ceva ce ne-am obisnuit sa numim „norme de comportament social”; privim toate in lumina unor prejudecati pe care ni le-am insusit, ascultand prea rar de inima noastra.

Cat de rar gandim si simtim corect! De cate ori, in pofida indemnului constiintei noastre, in pofida cuvantului lui Dumnezeu, ne multumim in ceea ce facem cu o onestitate aproximativa – cat de des denaturam si ascundem adevarul prin vorbele noastre! Totusi, ca sa meritam numele de popor al lui Dumnezeu, trebuie sa ne tinem intotdeauna si in toate privintele de Legea suprema, care nu ingaduie in nici o privinta duplicitatea. La temelia fiecarui gand al nostru sa stea adevarul, calauzindu-ne fiecare pas facut pe calea acestei vieti.

Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului -Editura: SOPHIA

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Carti crestin ortodoxe, Cuvinte de invatatura și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s