Oare traieste si lucreaza in noi Duhul lui Dumnezeu?!

Imi doresc mult si va doresc din suflet si dumneavoastra ca  Praznicul Pogorarii Sfantului Duh sa ne gaseasca pe toti intr-o permanenta stradanie de a vedea si noi ce vrea bunul Dumnezeu, de a ne intocmi viata dupa planul lui Dumnezeu si de a incerca, ajutati de El fiind si prin rugaciune, sa lucram dupa voia Lui. Aceasta este o lupta de fel usoara caci o ducem intr-un mediu foarte putin favorabil unei vieti duhovnicesti adevarate, un mediu dominat de duhul lumesc. Dobandirea harului de la Dumnezeu se face anevoios si il pierdem usor…ori pentru mantuirea sufletului nostru avem nevoie de prezenta harului (Duhului Sfant” in noi. Sfantul Apostol Pavel in epistola sa catre Romani spune foarte explicit si categoric : “Daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui“ (Romani 8, 9). Sa fim constienti de acest lucru mereu in viata noastra de zi cu zi coborandu-ne in noi insine cat mai des spre a ne analiza si a constata in ce masura implinim poruncile Domnului, in ce masura suntem deficitari. Sfantul Serafim de Sarov a afirmat raspicat ca „Dobandirea Duhului Sfant este adevaratul scop al vietii crestine in vreme ce rugaciunea, postul, pomenile si alte fapte bune facute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobandirii Duhului Sfant.” Adevaratul scop al vietii crestine, adica mantuirea.

Atunci sa ne rugam Lui si seara si dimineata si la biserica fiind: „Vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pre noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre”. Amin!

Duhul Sfant, pogorandu-Se asupra Apostolilor, nu a ramas numai in ei, ci prin ei, ca prin niste canale, S-a revarsat asupra tuturor credinciosilor, si incepand de atunci traieste si lucreaza in Biserica, renascand la viata duhovniceasca prin Dumnezeiestile Taine, educand si pazind in ea pe fiecare om care devine madular al ei.

Dar, fratilor, pe cat este de neindoielnic faptul ca a primi Duhul este intaietatea randuita de Dumnezeu a crestinilor, pe atat de sigur se poate ca dupa ce El a fost deja primit, sa-L pierdem ori sa-L stingem prin neluarea-aminte sau prin intoarcerea faptuirii noastre catre lucrurile ce-I sunt potrivnice...ajungi fara voie sa cercetezi cu grija si temere: oare traieste si lucreaza in noi Duhul lui Dumnezeu?!

La asta vom raspunde pe scurt dupa cum urmeaza: traieste si lucreaza ata­ta timp cat sunt in noi lucrari duhovnicesti, altfel spus viata duhovniceasca. Dupa aceasta, fiecare ar putea stabili in ce fel de legatura se afla cu Duhul. Necazul este insa ca expresiile „om duhovnicesc”, „viata duhovniceasca”, „lu­crare duhovniceasca” sunt intrebuintate de catre noi fara nici o precizie. Ele ba sunt intelese prea simplu si prin aceasta sfera sensului lor este largita pana intr-acolo ca pot fi folosite cu privire la toti, fara nici o exceptie, ba sunt luate intr-un inteles prea inalt si prin aceasta sfera sensului lor este restransa pana intr-acolo ca greu se va gasi cineva care sa poata fi cinstit dupa vrednicie cu titlul de „purtator de duh”.

…Cine isi da seama de lucrarea poruncilor dumnezeiesti in el si a dobandit deprinderea de a lucra dupa cum ii arata voia dumnezeiasca descoperita (revelata) si isi intocmeste viata potrivit ei, in ciuda impotrivirilor launtrice sau a greutatilor si necazurilor dinafara, acela traieste cu Duhul. Iar cine, in intoc­mirea faptelor sale, nu-L are pe Dumnezeu in gand, acela, oricat de corecte ar fi faptele lui, n-are Duhul.

din: Sfantul Teofan Zavoratul, “Predici, Editura Sophia, Bucuresti, 2009

sursa : http://www.cuvantul-ortodox.ro

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Pogorarea Sfantului Duh - Rusaliile, Sfantul Teofan Zavoratul și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Oare traieste si lucreaza in noi Duhul lui Dumnezeu?!

 1. ioansperling zice:

  Cred ca a devenit imposibil sa traiasca duhul in tine in lume si mai ales in lumea moderna, pentru un om cu familie. Este ca si cum ai incerca sa păstrezi o mână de fân nearsă in mijlocul unu incendiu! Desigur unii incearcă imposibilul, cu speranta ca Dumnezeu ne va judeca dupa timpurile in care trăim.

  Apreciat de 1 persoană

  • Interesanta remarca dumneavoastra, va multumesc pentru comentariu la cele postate. Incerc sa va raspund spunand ca in familie (o unitate in mai multe persoane), sunt diferite moduri de a gandi si vietui pornind de la un punct in timp…harul Domnului poate salaslui in toti, in cativa sau…in nici una din persoane. Mai mult, mai putin, sau de fel! Am in minte cand spun acest lucru situatii reale din familiile unor preoti daruiti, unul este Sfantul Ioan de Kronstadt. Dar sigur ca aceasta este doar parerea mea si nu o impun…Dumnezeu are grija fiecaruia; noi suntem cei care nu avem grija mai de loc in ce priveste ascultarea, iubirea si nadejdea. Sarbatoare binecuvantata de Praznicul Sfintei Treimi!
   Doamne ajuta!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s