Un eveniment asteptat cu mare emotie si cu incredere in acelas timp de toti credinciosii din tara noastra, a revenit in atentia presei zilele trecute. Este vorba despre canonizarea Parintelui Arsenie Boca cunoscut sub numele de Sfantul Ardealului. Revista creştin-ortodoxă din republica Moldova „Altarul Credintei” reda in numarul din 26 mai 2018 intregul interviu acordat pentru Tribuna de catre ÎPS Laurențiu Streza, in care Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului vorbește despre principalele teme legate de viața Bisericii din zilele noastre si anunță un lucru imbucurator pentru noi, anume, accelerarea procesului de canonizare a părintelui Arsenie Boca.
Redau un fragment din acest interviu care face referire la procesul de canonizare al Sfantului Ardealului si la evlavia de care s-a bucurat parintele Arsenie din partea credinciosilor romani inca de cand marele duhovnic lucra in chip minunat pentru credinta noastra ortodoxa si pentru Dumnezeu la manastirile Brancoveanu si Prislop si pana in prezent cand sunt aproape 30 de ani de la trecerea lui la cele vesnice: „Este de remarcat faptul că Biserica Ortodoxă Română nu a avut niciodată o astfel de manifestare a pietății credincioșilor față de o personalitate bisericească. Anul viitor se vor împlini 30 de ani de când Părintele Arsenie a trecut la Domnul și de atunci și până în ziua de astăzi, pelerinajul la mormânt său nu a încetat. Cinstirea pe care i-o acordă credincioșii Părintelui, cultul acesta spontan, a determinat Biserica să înceapă procesul de canonizare prin cercetarea vieții și a lucrărilor minunate pe care Dumnezeu le-a împlinit și le săvârșește și azi prin alesul Său. La mormântul Părintelui Arsenie oamenii stau zilnic, ore în șir la rând, pentru a se ruga și se întorc acasă mângâiați, convertiți și ajutați, revenind mereu cu alții împreună.”
– Cât va dura procesul de canonizare a Părintelui. Puteți estima în timp?
ÎPS L.:Comisia mitropolitană lucrează în acest sens, cercetează multe studii și rapoarte privind viața și activitatea Părintelui Arsenie, care dovedesc împlinirea condițiilor de canonizare, precum: ortodoxia credinței, sfințenia vieții, dăruirea totală slujirii Bisericii, dragostea față de poporul în suferință, suportarea prigonirii în vremea comunistă și îndeosebi, multe mărturii despre faptele minunate săvârșite din timpul vieții, dar și după mutarea sa din această lume. Mulți oameni s-au întors la credință, și-au schimbat viața și s-au tămăduit de suferințele trupești și sufletești. Într-un viitor apropiat urmează să se întrunească pentru ședința de evaluare Comisia mitropolitană de canonizare. De reținut este faptul că din această comisie fac parte toți ierarhii din Mitropolia Ardealului, teologi și istorici, printre care se află și părintele Academician Mircea Păcurariu, cel mai mare istoric al Bisericii noastre și care l-a cunoscut pe Părintele Arsenie și care poate da, nu numai mărturie științifică printr-un studiu, ci și o mărturie vie. Pe baza documentelor din Dosarul de canonizare, Comisia va alcătui un Studiu – Document amplu, care va fi însușit de Sinodul Mitropolitan și va fi înaintat cu întregul dosar Preafericitului Patriarh Daniel, pentru a fi trimis Comisiei speciale a Sfântului Sinod, spre cercetare și avizare. Apoi, la momentul potrivit, propunerea de canonizare va fi aprobată prin vot de plenul Sfântului Sinod.
Cristina David