O rugaciune plina de viata

In rugaciune punem tot sufletul nostru ca sa o facem vie

 

O rugaciune facuta din obligatie numai pentru a ne face „datoria” de a respecta timpul rezervat zilnic pentru rugaciune (pravila de rugaciune), este o nevointa zadarnica, ne atrag atentia sfintii parinti din experienta lor si trairile duhovnicesti de o viata. De ce ar fi asa? Un preot cu intelepciune si mai ales multa rabdare ne povesteste cele intamplate lui in timpul unei spovedanii. Relatarea sa cuprinde cateva invataturi bune de urmat despre felul in care putem face rugaciunea in asa fel incat sa ne foloseasca cu adevarat, sa nu irosim fara folos real timpul dedicat comunicarii noastre cu Domnul.

„Într-o zi mi s-a adresat o femeie: „Părinte, de mulți ani citesc rugăciunile, le citesc și dimineața și seara, dar cu cât mai mult le citesc, cu atât mai puțin îmi sunt pe plac și cu atât mai puțin cred că mă pot considera o persoană credincioasă. Nu doar că sunt obosită de aceste rugăciuni, deja nici nu mai reacționez le ele.

Atunci i-am spus: „Nu mai citiți rugăciunile de dimineață și de seară.”

Femeia s-a mirat : „Cum să nu le citesc?” Am repetat: „Lăsați-le, nu le mai citiți. Dacă inima dumneavoastră nu răspunde la aceste rugăciuni, atunci ar trebui să găsiți un alt mod de a vă ruga. Cât timp acordați rugăciunilor de dimineață? ” „ Douăzeci de minute”. „Sunteți gata să-I acordați douăzeci de minute lui Dumnezeu?”  „Desigur”.  „Atunci alegeți o singură rugăciune pe care să o citiți timp de douăzeci de minute. Citiți câte o frază din ea, apoi meditați la conținutul acesteia, apoi citiți următoarea frază, meditați și la conținutul ei, repetați-o din nou, încercați să vedeți dacă vă conduceți de cuvintele ei în viața dumneavoastră, dacă sunteți gata să trăiți în așa fel, încât această rugăciune să devină o realitate a vieții dumneavoastră.”

Spuneți în rugăciune: „Doamne, nu mă lipsi pe mine de binele cel ceresc”. Ce înseamnă aceasta? Sau: „Doamne, izbăveşte-mă de chinurile cele veşnice”. Care este pericolul acestor chinuri, cu adevărat vă este frică de ele, aveți nădejde cu adevărat că veți fi izbăvită de ele?” Femeia mi-a urmat sfatul și, în curând, rugăciunile ei au prins viață.”

Trebuie să ne învățăm să ne rugăm. Trebuie să ne perfecționăm; nu ne putem permite să stăm în fața icoanei și să rostim vorbe goale.

Mitropolitul Ilarion Alfeyev – „Despre rugăciune”

sursa : http://altarulcredintei.md

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfaturi duhovnicesti și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la O rugaciune plina de viata

  1. Noi am mai discutat despre asta. despre astfel de lucruri se merita cu prisosinta sa vorbim, sa ne spunem parerea etc.Am citit aceasta povestioara – relatare – si mi-a placut, tot tu ai trimis-o.Oamenii insa gandesc diferit, si unchiu Ilarie ara de eexemplu alta parere desprre rugaciunea spusa chiar si cu efort. Mi-a placut si parerea lui. O gasesti in Tabor vol I. Am subliniat-o ca sa o regasesc usor si s-o recitesc.

    Apreciază

  2. Am citit si mi-a placut ce am citit, tot tu mi-ai mai trimis relatarea asta. Da, despre astfel de lucruri se merita cu prisosinta – cred eu – sa vorbim, sa ne spunem parerea.

    Oamenii insa gandesc diferit, unchiu Ilarie de exemplu altfel gandeste despre rugaciunile spuse chiar cu efort mare – „in sila” parca se exprima el – e frumos ce spune si el. Gasesti pasajul in Tabor vol I, am subliniat ca sa pot regasi usor cele cittite. Cartea este insa la curte, nu pot inca sa-ti indic pagina. Este de luat in considerare si paerea unchiului Ilarie care da si un citat dintr-un alt autor, spre ilustrare plastica.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s