Doamne, sporeste-ne credinta!

Am gasit un citat minunat intr-un loc unde ma asteptam cel mai putin sa aflu reflectii asupra credintei si asupra existentei lui Dumnezeu in viata noastra. Eram intr-un magazin care oferea felurite obiecte vechi cu oarecare valoare artistica, spre vanzare. Am luat in mana o farfurioara de portelan englezesc de buna calitate, pentru ca imi atrasese privirea si am citit urmatoarea inscriptie care, in traducere, suna astfel : „Credinta inseamna sa crezi cu toata taria ca Dumnezeu poate face un lucru pe care tu nu il poti face singur si este convingerea ca El va face acest lucru.” Fara sa stau pe ganduri m-am hotarat sa cumpar farfurioara cu toate ca nu era si o cescuta asortata, doar pentru cuvintele inscrise pe ea.

In evengheliile ce le ascultam duminicile, citite fiind la sfanta liturghie, aflam despre multi oameni care fie ei insisi, fie cei dragi si apropiati lor sunt vindecati de neputintele lor prin simpla afirmare a credintei, fara urma de indoiala, ca Iisus Hristos va face ceea ce l-au rugat sa faca. Eliberarea, mantuirea prin credinta tare.

Inscriptia imi amintea mult de cuvintele din sfaturile Cuviosului Paisie Aghioritul, un mare duhovnic cu viata sfanta de la Muntele Athos, pe care le-am citit in mai multe randuri prin cautarile mele pe site-urile crestin ortodoxe :

„Când cineva călătoreşte în această viată cu credinţă, fără a se îndoi, şi cere ajutorul lui Dumnezeu, la început va avea, încet-încet, evenimente mici, apoi mai mari şi va deveni mai credincios. Trăind Tainele dumnezeieşti de aproape, unul ca acesta se face teolog, deoarece nu le prinde numai cu mintea, ci le trăieşte în realitate.

Credinţa lui se măreşte mereu, deoarece se mişcă prin fapte dumnezeieşti în altă di-mensiune. Dar pentru ca să trăiască cineva tainele lui Dumnezeu trebuie să-şi omoare omul cel vechi, să revină într-un fel la starea de dinainte de cădere. Să aibă nevinovăţie şi simplitate, pentru ca astfel şi credinţa lui să fie nezdruncinată şi să creadă cu convingere că nu există nimic pe care să nu-l poată face Dumnezeu.”

Omul credincios se incredinteaza pe el insusi Lui Dumnezeu spre a-l lumina si a-l intari, el se va ruga Domnului sa-i sporeasca credinta, sa-i adauge zilnic la credinta dobandita spre slava Lui.  „Mare lucru este să se lase cineva în mâinile lui Dumnezeu! Oamenii îşi fac planuri şi încearcă să le realizeze, dar fără să ciulească urechile, să asculte care este voia lui Dumnezeu şi fără să se conformeze ei. Trebuie să ne lăsăm cu încredere în seama lui Dumnezeu, ca El să ocârmuiască lucrurile, iar noi să ne facem datoria noastră cu mărime de suflet.”

sursa : Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Ed. Evanghelismos

Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în credinta, Credinta in Dumnezeu, Cuvinte de invatatura, Cuviosul Paisie Aghioritul și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s