Iisus vrea ca fapta buna sa izvorasca natural dintr-o natura buna

Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca

„Ca de la sine inteles”

Precum nu mulţumeşti slujitorului tău fiindcă te serveşte, iar acela n-are nici un motiv să se supere, tot aşa şi noi, faţă de Dumnezeu, nu vom putea avea pretenţia că Dumnezeu să ne mulţumească pentru că I-am împlinit poruncile. E drept că El nu lasă nerăsplătit nici măcar un pahar de apă, dat cu dragoste vreunui însetat, în numele Lui, decum lucruri mai de seamă. Iisus nu admite nici laudă de la alţii, nici laudă de sine. A fost lăudat şi Iisus de câteva ori, dar de fiecare dată a ferit laudele de la Sine.

Iisus, însă, s-a bucurat de câte unii oameni. Recunoştinţa era cea mai bună încurajare. Şi Iisus o avea, deşi în folosul omului era întoarsă. Lauda de sine şi lauda de la alţii e slavă deşartă, şi ia faptei meritul de-a mai fi răsplătită de Dumnezeu. Iubitorii de slavă deşartă îşi iau plata de la oameni, aici. Cei ce vor lua plata de la Dumnezeu, lucrează pentru oameni ca pentru Dumnezeu, iar de la ei nu le trebuie plată deşartă, sau dacă aceia totuşi le-o dau, ei o întorc lui Dumnezeu.

Iisus vrea ca fapta bună să izvorască natural, dintr-o natură bună, într-un chip dezinteresat, cum creşte bobul de grâu şi cum izvorăşte apa din stânci, fără să se preocupe de bunătatea lor. Fapta bună e bună numai dacă e acoperită de smerenie. (Nu de făţărnicia smereniei sau de interes acoperit.) Smerenia e ca dragostea: nu caută ale sale.


Parintele Arsenie Boca – „Cuvinte vii”, Editura Charisma, Deva, 2006, p. 310

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Despre bunatate, Despre fapta buna, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Iisus vrea ca fapta buna sa izvorasca natural dintr-o natura buna

 1. Vasiliu Mirel zice:

  am vrut sa comentez la BISERICA SAPIENȚEI dar n-am putut decat aici unde i se face RECLAMA „inlocuitorului” Paraian: https://isabelavs2.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/isabelavs-boca3paraian/ .
  Iata textul referitor la pictorița si scriitoarea mistică OLAGA GRECEANU: https://isabelavs2.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/isabelavs-arsenie7olgagreceanu/

  Apreciat de 1 persoană

  • Imi pare sincer rau, domnule Vasiliu , insa va asigur ca ati fi putut face comentariul chiar la acel articol despre Biserica Sapientei. Referitor la pictorita Olga Greceanu, m-am bucurat sa aflu despre manuscrisul ingrijit si publicat de parintele calugar Ignatie Grecu pe care il cunosc de multi ani, eu vizitez adesea Manastirea Cernica. Parintele a scris si scrie versuri inspirate de credinta dansului in Domnul nostru Iisus Hristos, poezii adunate in cateva volume.
   Domnul sa fie cu noi, cu toti!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s