Iertarea – Cuvant Evanghelic

Iertarea este o atitudine pe care nu  oricare dintre noi o poate oferi fara a intampina motivatii mai mult sau mai putin intemeiate privind  rationamentul care ne face sa respingem (vehement in multe ocazii) ideea de a ierta gresitilor nostri.  Multi dintre noi  adesea afirma cu mult aplomb ca nu pot trece peste (nu pot ierta) o jignire sau o fapta facuta cu rea intentie  venite din partea unui prieten, a unui coleg de munca sau a cuiva apropiat din familie. Argumentele impotriva iertarii abunda intunecand mintea celui jignit iar starea sufleteasca generata de lipsa unui sentiment de intelegere sau de acceptare a unei impacari este una plina de neliniste, framantare si desigur, totala nemultumire. Dovedim in felul acesta ca nu suntem mai buni de fel decat cei care ne ranesc sufletul intr-un fel sau altul.

Fericitul Augustin, marele stalp al Bisericii considerat a fi cel mai mare ganditor crestin dupa Sfantul Apostol Pavel spunea cu mare si multa intelepciune : “Suferi de pe urma nedreptatii unui om rau? Iarta-l, ca sa nu fiti astfel doi oameni rai!” . Desigur ca a ierta nu este catusi de putin usor si asta o stim cu totii. Neiertarea inrobeste si inraieste caci este o expresie a egoului  care nu se poate depasi pe el insusi. Tot fericitul Augustin a rostit o vorba frumoasa si folositoare :“Cunoaste-te. Accepta-te. Depaseste-te.” Cine a iertat o data iarta iar si iar, cu tot mai multa usurinta caci a simtit ce dulce este iertarea care aduce pace si bucurie in suflet!

Rasplata iertarii pe care o dam noi aici pe pamant gresitilor nostri inseamna primirea iertarii din partea Tatalui Ceresc pentru multele si gravele greseli pe care le facem noi cu voie sau fara de voie…

Ca să reușim iertarea și împăcarea cu Dumnezeu trebuie să ţinem seama de cuvântul evanghelic care spune: dacă le iertăm oamenilor greșelile lor, Părintele Ceresc ne va ierta și nouă greșelile noastre.

Împlinind acest cuvânt, vom lua iertare de la Dumnezeu pentru greaua povară a păcatelor pe care le purtăm în spate. Ducem toţi un catastif cu păcate diferite, grele sau usoare, multe sau puţine, și nimeni nu face excepţie, în afară de Dumnezeu. Așadar, dacă iertăm, vom fi iertaţi, dacă lăsăm, ne va lăsa și nouă Părintele Ceresc greșelile noastre. Nu e cu putinţă, în niciun caz, să luăm iertare de la Dumnezeu, dacă noi nu-l iertăm din inimă pe aproapele nostru.

Asa cum vrem să ne iubească Dumnezeu, să ne ierte, să ne poarte de grijă, să ne apere și să ne ocrotească prin Pronia Lui, dacă oferim toate acestea aproapelui nostru, să fim siguri că le vom lua de la Dumnezeu când ne vom întâlni cu El. Toată viaţa noastră continuăm să păcătuim, cu gândul, cu inima, și cu toate simţurile trupești și duhovnicești ale sufletului. Gândiţi-vă cât de mare este izvorul păcatelor noastre. Dacă îi iertăm păcatele aproapelui nostru, secăm tot acest izvor al păcatelor.

Parintele Efrem Athonitul – Extras din „Despre credinţă şi mântuire”, trad. de Cristian Spătărelu, Ed. Bunavestire, Galaţi, 2003, pag. 30

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Adaugiri facute de autoarea blogului la articole preluate, Citate din Sfintii Parinti, Cuvinte de invatatura, Despre iertare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s