M-am gandit mult si cu dorinta de a gasi un raspuns atotvidecator la aspectul iertarii din inima, al iertarii cu toata sinceritatea de care putem fi in stare. Fara conditionare…altfel, nu este iertare. Am ajuns la concluzia ca iertarea este un proces de lunga durata in care este absolut necesar sa intelegem mecanismul sufletesc al unui astfel de raspuns la toate cele suferite. Raspunsul vine din capacitatea noastra de a iubi si de a dori sa fim in pace cu cei care ne-au gresit.
Am citit de curand un material minunat care mi-a adeverit cele gandite si simtite referitor la actul iertarii, un act eliberator care ne absolva de toate framantarile inutile care ne pot face viata un iad…redau in continuare ideile frumoase si calmante expuse aici:
„Una dintre cele mai frumoase virtuţi cred că este iertarea, călătoria spre eliberare.
Profundă şi bogată, iertarea schimbă în bine orice suflet, orice minte. Prima persoană pe care iertarea o schimbă este chiar persoana care iartă. Procesul iertării nu implică acceptarea în continuare a abuzului sau a abuzatorului. Iertarea nu se negociază şi nu conţine cuvântul „dacă”. Iertarea nu înseamnă dreptate, chiar nu are nimic de-a face cu aceasta. Iertarea nu este justiţie.
Iertarea te ajută să te eliberezi de mânie şi resentimente, îţi transformă gândurile distructive în unele sănătoase şi liniştite, te ajută să interacţionezi mai frumos cu cei din jur şi să îmbunătăţeşti relaţia cu cel care te-a rănit facându-l conştient de fapta sa şi dorind, poate, să repare greşeala, este totodată şi un act de iubire faţă de Dumnezeu. Ai putea adăuga o mulţime de motive pentru care merită să ierţi. Răbdare şi perseverenţă.
Schimbări uimitoare apar în viaţa celor care iartă. Vindecarea prin iertare. Cel care iartă devine mai matur din punct de vedere emoţional. Dăruind vei dobândi.
A ierta înseamnă a elibera pe celălalt de vină. Să fii pe 0, să nu îţi mai datoreze nimic. Iertarea mea nu depinde de comportamentul celuilalt. A ierta nu înseamnă a uita. Nu mai reproşez, nu mai amintesc ce a făcut. Iertarea nu înseamnă refacerea relaţiilor. Iertarea e un act de maturitate şi de echilibru sufletesc. Intre a ierta şi a uita este o diferenţă de care trebuie să ţinem seama pentru a nu ne răni inutil.„
Ieromonah Hrisostom Filipescu
Cristina David