De la Capernaum sus pe Muntele Tabor la Manastirea „Schimbarea la Fata”

Impresiile unui pelerin in Tara Sfanta – noiembrie 2018

Marea Galileii si imprejurimile, tinut binecuvantat si sfintit de prezenta Domnului Iisus Hristos in vremea cand propovaduia Cuvantul lui Dumnezeu pe pamant…am pasit cu sfiala si un sentiment profund de smerenie impletita cu evlavie si respect…in cautarea urmelor si locurilor legate de viata lui Iisus Hristos.
Cartea Sfanta mentioneaza ca aici Iisus i-a indemnat pe Petru si alti trei apostoli sa devina ” pescari de oameni ”. Am calatorit cu o barca ce amintea de cele folosite de pescari in acele timpuri, traversand Marea Galileii de la Capernaum la Muntele Tabor. In aer se simtea o blanda si linistitoare adiere..

Pe munte am urcat cu „taxiuri” (mici microbuse) conduse de soferi arabi cu multa dibacie pe serpentinele stranse si abrupte iar in fata Manastirii  „Schimbarea la Fata a Domnului”, aflata chiar pe platoul din varful muntelui am asteptat minute care ni s-au parut nesfarsite…Parintele din grupul nostru ne-a strans in jurul lui  pentru a face o scurta dar intensa rugaciune care a schimbat lucrurile in favoarea noastra caci aproape imediat poarta s-a deschis  si ne-a intampinat o maicuta romanca, care ne-a dat vestea ca suntem in cele din urma primiti desi manastirea se inchisese la ora aceea. Cu recunostinta si un sentiment de reculegere am pasit in curtea manastirii ocrotiti de-acum de arsita zilei caci soarele se pregatea de culcare. In luna noiembrie acolo in Tara Sfanta nu simti frigul si nici nu te poti teme de ninsoare, este o clima tare blanda.

Aflam ca ridicarea actualei cladiri a bisericii manastirii ‘Schimbarea la fata a Domnului’ a fost inceputa in sec. XIX, ea fiind de altfel, prima mare ctitorie romaneasca de la Locurile Sfinte. Cuviosul Irinarh Roseti, fost boier roman devenit calugar, venit din Moldova (Manastirea Neamt), a inceput constructia bisericii in anul 1859 cu banii sai dar a fost terminata de ucenicul sau,  ierodiaconul Nectarie Banul  intrucat la 26 decembrie 1859, cuviosul arhimandrit, stareţ şi duhovnic Irinarh s-a mutat la cele veşnice.

Curtea manastirii respira larg prin suprafata ei imensa si multe obiective interesante am aflat in ea.  Intre ele cele trei „colibe” amenajate aici care ne amintesc de spusele lui Petru atunci cand Mantuitorul S-a schimbat la fata inaintea ucenicilor Lui pe care ii chemase sa vina cu El: „Atunci, începând Petru, a zis către Iisus: Doamne, bine este nouă să fim ; dacă voieşti, vom face aici trei colibe: Ţie una, lui Moise una şi una lui Ilie.” (Matei 17, 1-9).

In biserica am fost deosebit de impresionati de frumusetea catapetesmei altarului.  Icoanele straluceau bland in lumina asfintitului. Ne-am inchinat si ne-am rugat in tacere indelung.

Am parasit Manastirea insotiti de cuvintele purtatoare de bine ale aceleiasi maicute romance care ne intampinase la intrare cu o ora inainte. Ne-am luat ramas bun de la Muntele Sfant si binecuvantat al Domnului, in mintea mea luand forma de pe atunci inca gandul revenirii intr-o zi…cu voia Lui.

https://www.magisto.com/video/LkBFIwQJE2suRUFpYw?l=vsm&o=w&c=c

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Biserici si Manastiri Ortodoxe și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la De la Capernaum sus pe Muntele Tabor la Manastirea „Schimbarea la Fata”

  1. ioansperling zice:

    Unul dintre locurile cu cel mai mult Har! Cel puțin așa am simtit eu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s