Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Ipotesti – unicat in lumea ortodoxiei

Una dintre cele mai ciudate biserici, stranie chiar, si unicat de acest fel in tara noastra, este cea din localitatea Ipotesti, localitatea unde s-a nascut marele nostru Eminescu. Fosta mosie a familiei Eminovici se afla in judetul Botosani la distanta de 10 kilometri de orasul cu acelasi nume.

La Ipotesti, in curtea casei marelui nostru poet Eminescu se afla doua biserici. Una dintre ele este cea construita de familia poetului din mostenirea mamei sale (cu hramul Sfintii Voievozi). Micul lacas de cult – biserica familiei Eminovici –a fost cumpărat de mama poetului, cu o parte din banii de zestre. Ea a primit, când s-a măritat, o dotă de 2.000 de galbeni, iar pe biserică a dat 250 de galbeni. Cea de-a doua biserica este construita dupa moartea poetului, in memoria sa, printr-o colecta facuta de Nicolae Iorga si Cezar Petrescu si sta tot sub patronajul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Biserica „Sfintii Voievozi” din satul Ipotesti construita de familia poetului Mihai Eminescu

„Piatra de temelie a fost pusă la 28 iunie 1929, cu sprijinul lui Nicolae Iorga. Au fost alese arhitectura şi forma tipică a bisericilor din timpul lui Ştefan cel Mare, fiindcă îi erau atât de dragi poetului şi reprezentau spiritualitatea celor de aici, din Moldova. Totul în această biserică – simboluri şi reprezentare – trebuia să aducă aminte de Eminescu. Cine a mai văzut biserică dedicată unui poet?“, spune Ioan Creţu, custode de sala la Memorialul Ipotesti si paracliser al bisericii.

„Toate bisericile se ridică spre slava lui Dumnezeu, dar aceasta a fost ridicată şi în memoria poetului Mihai Eminescu. Este singura biserică ridicată în memoria unui poet. Este un principiu unic în lumea ortodoxiei, pentru că Eminescu este un simbol spiritual al poporului român. A fost mai mult decât un simplu muritor de rând. A fost un geniu care a creat şi a simţit în armonie cu întreaga naţiune“, adauga Ioan Cretu.

Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Ipotesti

Pentru a putea fi realizată o construcţie monumentală de anvergura pe care o doreau Nicolae Iorga şi Cezar Petrescu, a fost nevoie de o subscripţie publică. Au fost strânşi bani din toată ţara, dar mai ales din judeţul Botoşani. Mii de oameni din toate comunele judeţului au donat fonduri pentru cumpărarea materialelor de construcţie. „Este o biserică construită din iubire pentru Eminescu. Poetul a fost mereu iubit, în special la Botoşani. Au donat bani Bucecea, Poiana,Truşeşti, Todireni, dar şi multe alte familii au dat bani din ce aveau pentru ridicarea bisericii“, adaugă custodele. Mai mult decât atât, pentru că trebuia să semene cu o biserică din vremea lui Ştefan cel Mare, sătenii din Ipoteşti şi-au pus la dispoziţie carele cu boi şi au plecat voluntar să aducă pietre de râu tocmai din judeţul Suceava, de la Burdujeni.

Asa cum a fost dorinta lui Nicolae Iorga, unul dintre ctitori, tot ansamblul decorativ al viitoarei biserici trebuia sa aduca aminte de personalitatea lui Eminescu si sa poarte un omagiu acestuia. Astfel, descoperim printre sfinti pe Sfantul Arhanghel Mihail pictat cu chipul lui Eminescu.

Unicitatea acestei biserici bucovinene se datoreaza celor doua aspecte: 1 – ea a fost inchinata unui artist, ca simbol spiritual al neamului romanesc, silueta acestuia fiind pictata in marime naturala pe un perete interior si starnind multor pelerini evlaviosi un moment de rugaciune pentru sufletul acestuia. 2 – in al doilea rand, biserica este unica in lume si in ortodoxie si pentru faptul ca intreaga pictura este concentrata pe ideea regretului plecarii premature a marelui poet: sfintii au aureole negre.

Cand am aflat prima oara despre aceasta biserica atat de deosebita si speciala intre toate bisericile ortodoxe, am cautat sa citesc cat mai multe materiale in legatura cu ea si sa alcatuiesc un fel de rezumat , de compendiu al celor gasite de mine, cu trimitere la sursele de informare.


Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Biserici crestin ortodoxe in lumea larga, Biserici crestin ortodoxe vechi din Romania și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s