Ierusalim – Gradina Ghetsimani

Gradina situata pe panta domoala a Muntelui Maslinilor era locul cel mai indragit de Iisus din toate drumurile parcurse in Iersalim cand mergea insotit de ucenicii Lui. Aici avea El obiceiul sa se retraga adesea pentru a se ruga in taina. Se pot vedea in locul aceste si in ziua de astazi mai multi maslini seculari care amintesc de faptul ca, aici, Domnul i-a invitat pe Sfintii Apostoli sa se roage impreuna cu El inainte sa fie vandut de Iuda.
„Şi, ieşind, s-a dus după obicei în Muntele Măslinilor, şi ucenicii l-au urmat. 
Şi când a sosit în acest loc, le-a zis: Rugaţi-vă, ca să nu intraţi în ispită.  Şi El S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, şi îngenunchind, Se ruga. 
Zicând: Părinte, de voieşti, treacă de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se facă. ” (Sf Evanghelie dupa Luca 22 : 40,42)

Maslin secular in Gradina Ghetsemani

Am pasit cu sfiala mare in gradina, ma incerca un sentiment greu de definit pentru ca era de fapt un amestec de simtaminte in care evlavia, un respect nesfarsit si dragostea se impleteau in egala masura, ma copleseau. Dorisem de foarte mult timp sa pot ajunge in acest loc, adeseori mi-l inchipuiam cu ochii mintii avand ca model lecturile din Sfanta Scriptura, icoanele si tablourile in care Domnul nostru Iisus era infatisat ingenuncheat sprijinindu-se de o stanca si privind cu tristete si implorare la cerul innorat din care strabatea o lumina dumnezeiasca. Mantuitorul se ruga fierbinte ca Tatal sa indeparteze cupa de la El de era cu putinta, de trei ori rostind cuvintele «Părinte, dacă este cu putinţă, să treacă paharul acesta de la Mine; dar nu cum vreau eu, ci cum vrei Tu. Facă-se voia Ta!»

In Gradina Ghetsimani Iuda l-a vandut pe Iisus dandu-l in mainile celor veniti sa-l aresteze (Luca 22, 47-53). In timpul noptii a venit vanzatorul, aducând cu sine pe slujitorii iudeilor, împreună cu oastea. Cu sabii si sulite au venit sa prinda pe Fiul lui Dumnezeu. De aici incep patimile Domnului.

Nu departe de acest loc in care s-au petrecut acestea, se ridica Biserica Natiunilor, cunoscuta si sub numele de Bazilica Agoniei”. In aceasta biserica inaltata pe locul rugaciunii lui Iisus, in vremea Impăratului Theodosie cel Mare (378-395), a fost înaltată bazilica crestina, ale carei ruine pot fi vazute şi astăzi în interior. Sunt fragmente de mozaic, sub pardoseala bisericii acoperite cu placi de sticla.

Locul in care se afla acest frumos lacas de inchinaciune, este unul de o deosebita frumusete, de aici am putut admira in toata splendoarea ei, panorama Cetatii Sfinte. Panorama de pe muntele Maslinilor asupra Ierusalimului este minunata: se zaresc deoadata zidurile Ierusalimului imbratisate de vaile Hinomului si Chedronului

Biserica Natiunilor

Biserica pe care o vedem in prezent a fost construita dupa planurile unui arhitect italian, Antonio Barluzzi, in anul 1924. Ea adaposteste chiar in fata altarului piatra pe care a stat Mantuitorul cand a primit sarutul tradarii dat de Iuda. „Piatra agoniei” este înconjurată de un gard de fier forjat sub formă de coroană de spini..

Piatra prinderii Lui Iisus – Piatra Agoniei

Prin vitraliile de la ferestre, cu sticla de nuanta violet inchis, lumina zilei se filtreaza foarte putin si semi-intunericul ce ne inconjoara adanceste in mine sentimentul apasator ce m-a cuprins.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Pelerinaje de suflet și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s