PARINTELE CALCIU: SCRISORILE-TESTAMENT catre Parintele Iustin Parvu, IPS Bartolomeu Anania, Manastirea Diaconesti si credinciosi (octombrie 2006)

Parintele Gheorghe Calciu si parintele Iustin Parvu

Am citit pentru prima oara aceste scrisori despre care spun sincer ca nici nu auzisem inca. Navigand pe net in cautarea altor materiale am descoperit un articol din sursa pe care o voi indica aici. Lectura lui a avut intre altele, efectul luminator cu privire la persoana si personalitatea parintelui Gheorghe Calciu despre care citisem mai multe articole insa nu fusesem impulsionata sa perseverez in a cunoaste mai aprofundat viata si activitatea acestui parinte intrat in grupul impresionant al celor care s-au opus si au rezistat cu demnitate impotriva celor care in anii comunismului la noi au incercat din rasputeri compromiterea si reducerea la tacere a traitorilor in Hristos si pentru Hristos. Circulau ca si acum felurite zvonuri si vorbe depreciative…

Scrisorile au fost adresate de catre parintele Calciu parintelui Iustin Parvu si parintelui Bartolomeu Anania. Nu stiusem de existenta lor iar acum citindu-le l-am vazut din ce in ce mai clar pe omul profund credincios si neobosit aparator al adevarului, care a fost parintele Gheorghe Calciu. Pentru mine, in mod egoist dar nu intru totul astfel, am dorit sa le postez aici pentru ca sa fie amintirea luminoasa si revelatoare (pentru cei care se vor nimeri pe aceste pagini) a unui om care nu s-a temut a spune adevarul in fata oricui, indiferent de consecinte, care a luptat in orice moment pentru credinta in Hristos Domnul. In acest fel imi cer iertare de la bunul Dumnezeu pentru gandurile ce-mi treceau uneori prin minte. Suntem in preajma Postului Mare in care vrem si nadajduim sa punem paza mintii noastre, sa depunem efort mare pentru ferirea mintii de la pacat. Sa ne ajute Dumnezeu tuturor sa reusim sa facem acest lucru pentru mantuirea sufletelor noastre.

Preluand aici cuvintele parintelui Cleopa care ne vorbeste despre paza mintii, marturisesc ca mi le insusesc cu totul. Am mare evlavie la marele nostru duhovnic pe care il indragesc nespus pentru smerenia pe care a aratat-o si dovedit-o in tot timpul vietii sale, pentru invataturile lui, adevarata hrana pentru suflet.

„Fiindca a fost vorba, sa vorbim ceva despre paza mintii. Eu pacatosul, cand incep sa vorbesc de rugaciunea mintii sau de paza mintii, mi-i rusine si mi-i greu sa vorbesc; ca vorbesc despre ceea ce nu am. Ca zic Sfintii Parinti ca nimic nu-i mai sarac decat mintea aceea care filosofeaza pentru fapta buna, neavand lucrare. Eu sunt acela cu musca pe caciula, ca vreau sa vorbesc cele ce nu fac si niciodata nu am facut.”

PARINTELE CALCIU: SCRISORILE-TESTAMENT catre Parintele Iustin Parvu, IPS Bartolomeu Anania, Manastirea Diaconesti si credinciosi (octombrie 2006)

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Adaugiri facute de autoarea blogului la articole preluate, Mitropolitul Bartolomeu Anania, Parintele Gheorghe Calciu, scrisori și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la PARINTELE CALCIU: SCRISORILE-TESTAMENT catre Parintele Iustin Parvu, IPS Bartolomeu Anania, Manastirea Diaconesti si credinciosi (octombrie 2006)

  1. Da, asta este un comentariu bun si la obiect!, asa da!

    sa avem grija insa la acest ;lucru  –  si citez din parintele Cleopa  – „Ca zic Sfintii Parinti ca nimic nu-i mai sarac decat mintea aceea care filosofeaza pentru fapta buna, neavand lucrare. Eu sunt acela cu musca pe caciula, ca vreau sa vorbesc cele ce nu fac si niciodata nu am facut.”  El era atat de smerit……..probleme este insa in prima parte a citatului…..nimic nu-i mai sarac decat mintea aceea care filosofeaza pentru fapta buna, neavand lucrare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s