Iarta pe aproapele si cere iertare de la el, ca sa fii iertat de Dumnezeu

In Biserica noastra ortodoxa a fost randuit ca duminica dinaintea inceputului Postului Sfintelor Pasti sa se numeasca Duminica izgonirii lui Adam din rai, dar si Duminica Iertarii. Numele acesta dat de catre Sfintii Parinti ne aminteste mereu despre cat de important este faptul ca fiecare credincios crestin sa se impace cu cei care i-au gresit lui dar si cu cei carora el le-a pricinuit nedreptati. Fara impacarea sufletului prin iertare , fara a ierta gresitilor ceea ce noi ii cerem Lui Dumnezeu ca sa faca cu noi, sa ne ierte gresalele noastre , nu vom primi iertarea Lui.

Evanghelia care se citeste in Duminica Iertarii este urmatorul pasaj din Evanghelia Sfantului Apostol si Evanghelist Matei :

Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va si vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. (Matei 6,14-18)

Prin iertare si postire intram astfel intr-o relatie directa si sincera cu Dumnezeu prin care noi ne straduim sa ne curatim sufletele de tot raul ce s-a adunat in ele rugandu-ne cu lacrimi de pocainta si cerand iertare pentru greselile savarsite si prin care Dumnezeu la randul Lui ne va ajuta si ne va intari spre aceasta lucrare duhovniceasca asa incat la Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului sa ne aratam cu inima plina de bucurie si cu sufletul vindecat, impacat si „mai albit ca zapada”. Fara iertare se intelege ca nu vom putea stabili o asemenea relatie cu bunul Dumnezeu. Mantuitorul a spus acest lucru in cuvinte clare pe intelesul tuturor.

Stim ca multe piedici se ivesc in calea noastra spre a putea faptui aceasta grea porunca a iertarii. De multa vreme urmaresc, am citit si continui sa citesc cat mai multe din invataturile pline de dragoste si de intelepciune daruite noua de un tanar parinte duhovnic care la varsta de 33 de ani a acumulat prin stradanie si har o gandire frumoasa si curata. Cuvintele sale au darul de a patrunde in suflete si inimi , de a managaia suferinte sufletesti, ele exprima sfaturi date cu mult discernamant si cu dragoste frateasca.

Doresc sa redau cuvintele parintelui Hrisostom , care vor tine loc si de incheiere:

„Suntem în Duminica Iertării într-un dialog cu propria conștiință. Începe perioada Postului Mare. Suntem invitați să cerem iertare de la oameni și să iertăm, chiar dacă nu ni se cere iertare. Suntem chemați să viețuim cu toții în iubire, iertare și fapte bune… Drumul curățirii să aducă mult folos duhovnicesc!

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi părtăşia Sfântului Duh să fie cu noi cu toţi!

Călătorie frumoasă spre Înviere!

Iertați-mă!”

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în despre constiinta, Despre iertare, Parintele Hrisostom Filipescu, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Iarta pe aproapele si cere iertare de la el, ca sa fii iertat de Dumnezeu

  1. Da, asa este. Este POSTUL MARE…..sa incercam amandoua sa cerem iertare una de la cealalta – pentru ceea ce, in realitate. NUMAI BUNUL DUMNEZEU stie….sincer. asa sa ne rugam…. Nu este o lectie moralizatoare pentru tine, tu vei face cum stii ca este mai,  bine, eu simt nevoia sa iti spun , sunt ganduri BUNE Eu spun asa, de azi incolo, Doamne iarta-ma pentru ceea ce TU STII ca am gresit fara de Cristina, sora mea…….fie ca eu stiu sau nu ……sunt constienta sau nu……

    Apreciază

  2. Ioan M. zice:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s