Ortodoxia si ritualurile exorcizarii

Un articol pe care l-am aflat intr-o revista mult citita deoarece abordeaza subiecte dintr-o multitudine de domenii, mi-a dat curajul sa abordez un aspect din viata crestinilor ortodocsi si a practicii Bisericii noastre asupra caruia nu s-au aplecat multi clerici sau teologi spre abordare.

Articolul a fost semnat de un cunoscut redactor al revistei amintite si reda un interviu pe care l-a luat preotului staret de la vestita Manastire „Trei Ierarhi” din targul Iesilor. Am aflat ca parintele arhimandrit Nichifor Horia, caci despre dansul este vorba, a studiat indelung cu multa seriozitate si a aprofundat subiectul spinos si dificil care este practica exorcizarii, in vederea sustinerii tezei de doctorat pentru obtinerea titlului de doctor in Teologie nu cu mult timp in urma. Nu as putea sa spun ca m-a pasionat subiectul in sine, insa am citit cate putin despre aceasta practica veche ce a existat dintotdeauna inca de la inceputurile bisericii crestine. Am trait mult timp cu impresia ca acest fel de activitate ar fi total interzisa in Biserica Ortodoxa Romana dar citind mai multe articole cautand sa ma lamuresc cat de cat, am inteles ca nu este asa si ca adevarul este altul, impresia mea de pana atunci fiind motivata de tacerea aproape totala care domnea in privinta aceasta.

Imagine – internet

Am aflat ca se pot citi exorcisme insa este de mare importanta cui sunt ele citite
şi în ce condiţii. În mod normal, exorcismele se citesc doar oamenilor demonizaţi şi fără prezenţa publicului. Pe pagina de blog a parintelui ieromonah (actualmente protosinghel) Petru Pruteanu am gasit precizarea ca „La slujbele de exorcizare, care trebuie precedate obligatoriu de spovedanie, pot participa cel mult rudele demonizatului, pentru a se ruga alături de preot şi pentru a-i uşura suferinţa celui posedat. Este de asemenea recomandabil ca exorcismele să se citească în perioadele sau în zilele de post şi în legătură cu Liturghia şi împărtăşirea.” Dansul specifica de asemenea ca ” Personalitatea exorcistului este o problemă ceva mai complicată şi, deja în sec. IV, Biserica a rânduit ca această slujire harismatică să se facă doar cu aprobarea episcopului. Prin urmare, orice preot care vrea să citească alte exoricisme decât cele baptismale, trebuie să aibă binecuvântarea ierarhului său (cf. Canonul 26 Laodiceea: „Nu se cuvine ca cei ce nu sunt înaintaţi de către episcopi să exorcizeze, nici în biserici, nici în case”).

Cazuri de persoane demonizate din ce am inteles eu, citind materiale la subiect, exista rar si din aceasta cauza situatiile raman necunoscute Exista insa un pericol foarte mare ca cei care executa ritualul harismatic al exorcizarii sa cada in pacatul de a ajunge sa creada ei insisi ca sunt atat de puternici incat pot sa porunceasca diavolilor sa iasa din trupul celor stapaniti de ei. Personal, cred ca preotii ortodocsi care atrag in mod serios atentia asupra acestui pericol au totala dreptate sa faca acest lucru spre a readuce in atentia tuturor credinciosilor faptul ca doar prin puterea Domnului Hristos este posibila vindecarea celor indraciti. este cumva o luare de atitudine fata de persoanele (preoti chiar) care si-au facut un obicei de a exorciza demonizati in afara bisericii, si in prezenta multora.

Scena din filmul „Dupa dealuri” in regia lui Cristian Mungiu

Un caz nefericit de exorcizare despre care poate ca multi am auzit sau citit in presa, s-a petrecut de mult, in anul 2005, la Manastirea Tanacu din judetul Vaslui. O situatie de foarte trista amintire, cu un sfarsit tragic. Faima acestui caz a facut inconjurul lumii si a starnit interes in lumea filmului, regizori romani de renume stabiliti in diferite colturi ale lumii fiind atrasi de subiect…

„Orice tămăduire din îndrăcire o face Mântuitorul Hristos pe temelia smereniei atât a omului posedat, cât și a celui ce mijlocește vindecarea. Deci, nu cred că o exorcizare anunțată din timp, mediatizată și show-izată (de parcă exorcizarea ar fi un proces magic, hocus-pocus se petrece automat în anumite condiții), este autentică. Credinciosul (cleric sau nu) care mijlocește o asemenea tămăduire va rămâne mereu ascuns, anonim, necunoscut, Dumnezeu preamărindu-Se în asemenea situații.” spune parintele Mihail Stanciu, cu indreptatire, intr-un articol postat pe site-ul „Cuvant Ortodox”.

Aici puteti citi intreg articolul care reda interviul acordat de parintele arhimandrit Nichifor Horia. Cititi de asemenea si despre cele doua romane ancheta, filmul
“Dupa dealuri” si scenariul acestui film realizat de regizorul Cristian Mungiu (prezentat si premiat la a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes), toate fiind inspirate de cazul Tanacu.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ortodoxia si ritualurile exorcizarii

 1. ioansperling zice:

  Cum este cu Moliftele Sfantului Vasile cel Mare care se citesc de oricine an de an?
  Daca eu, in cu totul de acord cu ce ai spus, plec de la aceste molifte sunt privit cel putin ca un „ciudat” de toata biserica! Si la noi nu se fac doar odata pe an ci in Postul Mare se repeta cu toate ca se recomanda impartasirea deasa (saptamanala) si de majoritatea este practicata!

  Apreciat de 1 persoană

 2. „Cazul Tanacu” a fost la vremea respectiva si a ramas, indubitabil, o mare problema – nu realizam nici azi cat de mare si ingrijoratoare. Nu s-a rezolvat prin pedepsele ce au urmat, prin lege….Biserica ortodoxa romana este singura autoritate care sa intervina, cu RASPUNDERE MORALA URIASA in numele Lui Iisus Hristos….. de ce sa fie nevoie de presa si de filme? suna foarte fals…..unde este atitudnea Bisericii, clara, care sa lumineze si sa stearga intinarea?
  Ritualul exorcizarii este in sine atat de vulnerabil, fiind dependent de CREDINTA si HAR,….cine stie unde ma pot fi gasite AZI????? Hristos a vindecat indraciti, a dat acest HAR apostolilor sai, nu se poate sa nu ne dam seama cat de IMENS este RAUL pe care il poate aduce LIPSA HARULUi,
  Cine ia atitudine in aceasta prvinta? poate da, dar noi nu stim nimic…..
  Nici acum nu stim CLAR care este atitudinea asumata a Bisericii Ortodoxe Romane ASTAZI! Poate ea exista, dar tot nu am aflat-o !
  Cine ne-o spune?

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s